Steeds meer vrouwen kiezen er voor om op een jongere leeftijd onder het mes te gaan, zo ook Carey.

Als je denkt aan een ‘typische facelift-patiënt’, denk je dan aan een vrouw die midden dertig is? Waarschijnlijk niet. En toch heeft Carey (35) deze ingrijpende operatie afgelopen zomer wel ondergaan. “Ik had altijd al een uitgezakt gezicht. Natuurlijk omdat het volume verloor, maar ook vanwege ‘ongelukkige’ genen. Al mijn collega’s zagen er zoveel jonger uit dan ik. En het maakte mij gek dat mensen mij ‘mevrouw’ gingen noemen.”

‘In plaats van ontelbare fillers’
Carey is niet de enige vrouw die op jonge tot middelbare leeftijd kiest voor deze ingrijpende operatie. Een select aantal deskundigen zegt dat dit misschien wel de verstandigste optie is voor sommige vrouwen. “Ik heb meer en meer jonge vrouwen, mid- tot eind-dertigers en jonge veertigers, gezien die de beslissing maken om een facelift te nemen in plaats van ontelbare fillers,” zegt plastisch chirurg Konstantin Vasyukevich. “Zo krijg je een minder opgezwollen look. Een ander voordeel is dat je minder kans hebt op een enorme downtransformatie wanneer je een facelift op een jonge leeftijd neemt, als de vergrijzingproblemen nog relatief klein zijn.”

Article continues after the ad

De betere kennis van nu
De huidige facelift is niet meer zoals wij hem kennen. Vroeger tilden chirurgen de huid op en trokken hem strak. “Omdat het effect hiervan niet lang beklijft, trokken artsen de huid té strak om het resultaat langer zichtbaar te laten zijn. Als een soort compensatie. Dit leidt juist tot die gekke strakgetrokken look. Gelukkig hebben artsen nu betere kennis van de onderliggende botstructuur en spieren. Ze kunnen kleinere incisies toepassen, zoals het herstellen van de vetcompartimenten, en spieren versoepelen, zodat je een natuurlijke look krijgt,” zegt Konstantin. Het resultaat van al deze veranderingen is dat een moderne facelift minstens een decennium meegaat en veel meer ingetogen oogt, stelt Jason Diamond, een plastisch chirurg in Beverly Hills, die gespecialiseerd is in het menselijke gezicht. In zijn praktijk ziet hij dat de gemiddelde leeftijd is gedaald van begin vijftigers tot midden veertigers.

Zes- à zevenduizend euro
Gerald Imber, plastisch chirurg in New York, zegt dat je leeftijd en het gevóel dat je er te jong voor bent niet de enige factoren moeten zijn om de beslissing te nemen. “Kijk in de spiegel, niet op een kalender.” Een hangend gezicht is vaak genetisch bepaald, daarom maakt het niet uit of iemand 33 jaar is of 63: het probleem is reëel. Voor extreme verzakking en een snelle oplossing kan een facelift het antwoord zijn. Gemiddeld starten de kosten vanaf € 6.000,- en kost het gemiddeld € 7.000,-. De hersteltijd is meestal een week.

Er zijn ook prima alternatieven
Maar niet elke expert vindt dat je direct onder het mes moet gaan. “Er zijn veel goede niet-chirurgische technieken om het gezicht jonger te maken. Laserbehandeling, botox en fillers zijn niet hetzelfde als een facelift. Als deze methodes op een preventieve manier worden toegepast, kan het daarentegen bijna hetzelfde effect hebben,” zegt Stelt Shridharani, plastisch chirurg in New York. “Een nadeel van een facelift is dat een operatie op zo’n jonge leeftijd schade kan aanbrengen in het gezicht. De operatie zal op een oudere leeftijd duidelijk zijn. Het verouderingsproces stopt nooit, dus wil je het riskeren om vaker een facelift te nemen?”

Geen ‘mevrouw’ meer
Kate (32) heeft vijf jaar lang fillers en andere niet-invasieve behandelingen ondergaan voordat zij onder het mes ging. “Alle fillers deden niets om de wangen te liften. Haar gezicht zag er juist zwaarder uit,” zegt Konstantin. Kate was na haar operatie gelukkig met de subtiele, maar belangrijke resultaten. Ook bij Carey zijn de resultaten merkbaar. “Mensen van dezelfde leeftijd noemen mij geen mevrouw meer.”

Bron: Body & Mind

Bewaren

Bewaren