Betaal je altijd de rekening als het aankomt op een lunch of glaasje wijn met je beste vriendin? Of kiest zij altijd net te dure restaurants uit als jullie samen gaan eten (en durf je daar zelf niks over te zeggen)? Geld en vriendschap zijn twee ingewikkelde dingen die niet altijd even probleemloos samengaan.

Lees ook
Zó maak je nieuwe vrienden als je ouder wordt (plus: de vriendschapsregels op sociale media)

Ingewikkelde materie
Dat komt omdat er een zeker taboe ligt op geld, waardoor we er niet makkelijk over praten. En dat terwijl het ons blijkbaar soms behoorlijk hard kan raken. Best ingewikkelde materie die zélfs de beste vriendschappen kunnen maken of breken.

Prima richtlijn
Daarom zou een vaste etiquette rondom betaalgedrag wel eens een uitstekende uitkomst kunnen zijn. Gedragsregels waardoor, als iedereen zich eraan zou houden, moeilijke gesprekken of conflicten hieromtrent, voorgoed van de baan kunnen. Engelse tv-persoonlijkheid William Hanson stelde een heel fijn lijstje op dat prima als richtlijn gebruikt zou kunnen worden.

1. Feestje buiten de deur
Er bestaat een belangrijk verschil tussen de rol van ‘de gastvrouw’ of ‘de organisator’. Stel je jezelf in de uitnodiging voor als gastvrouw en nodig je anderen uit om je verjaardag met jou te vieren buiten de deur, dan betaal je in principe ook de rekening. Maar organiseer je een borrel of etentje, waarbij je dus meer (op lossere basis) voorstelt om samen een hapje te eten of te borrelen, dan betaalt iedereen in principe voor zich. In dat geval is het wel van belang dat je een plek uitkiest die voor iedereen acceptabel is. Ga bijvoorbeeld niet naar een prijzig sterrenrestaurant met de vriendin die niets om lekker eten geeft, of net in scheiding ligt en daarmee al voldoende financiële rompslomp te verstouwen heeft. Met goede, gezellige vrienden is het niet de plek die de sfeer bepaalt. Het gaat om de warmte en gezelligheid als je samen een feestje viert, niet om de dure tierelantijnen eromheen. Die kun je ook bewaren voor een andere gelegenheid.

2. Ver huwelijk
Soms trouwen mensen op een plek waarvoor ver gereden of zelfs gevlogen en in hotels geslapen moet worden. In principe is dit altijd voor eigen kosten, het huwelijkspaar zorgt voor een mooie dag met een diner en/of feest. Ben je zelf degene die op een afgelegen plek of in het buitenland trouwt? Hou er dan rekening mee dat een veel kleiner groepje zal komen. Niet alleen vanwege het geld, maar ook vanwege bijvoorbeeld de vakantiedagen die ervoor opgenomen moeten worden en andere te regelen issues thuis die belemmerend kunnen zijn.

3. Eten met vrienden
Niets ingewikkelder en ongezelliger dan na een leuke avond met vrienden exact uit te rekenen wat ieder gegeten en gedronken heeft. Deel de rekening door het midden of, mocht de ander oesters gegeten hebben met een hele fles wijn en jij slechts een pizza met een glaasje fris, laat de ander dan globaal een groter deel van de helft betalen. Ben je zelf die ander? Neem dan het initiatief om zelf voor de wijn te betalen. Heb je te maken met een onattente tafelgenoot? Vraag - als je durft - bij het ontvangen van de rekening dan netjes: ‘jij dronk alleen wijn, hoe zullen we dat regelen?’.

4. Iemand mee uit nemen
Volgens William Hanson hoef je na uitnodiging niet per sé voor de ander te betalen. Betaalt de ander na een heerlijke lunch wel voor jou? Dan is het meestal wel gebruikelijk dat je een volgende keer zelf initiatief neemt en trakteert op een soortgelijke eet- of drinkervaring. Hebben jullie duidelijk verschil in uitgavenpatroon? Pas je dan aan en nodig iemand niet uit voor een driesterren-de-luxe-tent. Bij de gedachte aan terug-uitnodigen krijgt de ander misschien al geen hap meer door de keel.

5. Zelf aanbieden om te betalen
Ook al nodigde de ander je uit voor een drankje of hapje, het is altijd aardig om aan te bieden te betalen. Of om voor te stellen dat je de helft van het bedrag naar hem/haar zal overmaken. Ga nooit klakkeloos uit van iemand anders’ betaalbedoelingen en neem zelf ook eens het initiatief. Om en om betalen is zoveel aardiger en gezelliger dan dat de één dat wijntje steeds opnieuw loopt te bekostigen, niet?

Die paar euro
Maak je niet druk als je zelf een rondje meer betaalt, maar geniet gewoon van elkaars gezelschap. Niet alles hoeft altijd op een weegschaaltje te liggen en sommige mensen zijn nu eenmaal makkelijker en guller met geld dan anderen. Stoort het je echt te veel? Kies ander gezelschap (dat dan misschien ook beter bij je past?) om een wijntje of biertje mee te drinken.

Deel het lijstje met je vrienden en vriendinnen! Wie weet waar het allemaal - ten positieve - toe zal leiden.

Bron: Red