Je rolt met je koffertje en je opgewekte humeur het vliegtuig in voor een gezellig weekendje Barcelona en installeert jezelf, nog vrolijk neuriënd op de stoel bij het raampje. Totdat een zwaar uitgedijde meneer met zure adem zich breeduit naast je nestelt, luid zuchtend over de lange gangen die hij op Schiphol heeft moeten afleggen.

Dan gaat je minivakantie toch iets minder ontspannen van start.

Je moet het even weten
Er bestaan tactieken en handige tips, echt waar, voor alleen-reizigers of met z’n tweeën, die jou (en je partner/vriendin/kind) een grotere kans verschaffen op een heerlijk lege stoel vlak naast je. Zodat je vakantie een stuk leuker en relaxter van start gaat.

1x gangpad, 1x raam
Volgens LifeHacker vergroot je de kans (bij samen reizen) op een lege stoel aanzienlijk, wanneer jullie beiden een stoel reserveren op dezelfde rij, maar met één plaats tussenbeiden. De kans dat een maatschappij de tussenliggende stoel verkoopt aan een derde persoon is klein, tenzij de vlucht volledig is volgeboekt natuurlijk.

Lees ook: 10 Dingen die je een steward(ess) beter niet kunt vragen

Gangpad, achterin
Reis je alleen? Dan zijn er twee goede tactieken voorhanden. Kun je voorafgaand aan de vlucht je stoel boeken? Reserveer dan een plaats achterin het toestel, bij voorkeur aan het gangpad. Achterin en in het midden zijn de stoelen het minst populair, waardoor de kans dat iemand de stoel vlak naast je reserveert, het kleinst is.

Lastminute methode
Voor de tweede optie, de lastminute methode, dien je de app van de vliegtuigmaatschappij te downloaden op je telefoon, zodat je, wachtend op de vlucht, nog kunt kijken naar de stoelindeling. Kijk welke stoelen al zijn vergeven en switch, mocht een andere stoel wel uitkomst op meer rust bieden, via de app alsnog naar een andere plek.

Mocht de app hiervoor geen mogelijkheid meer bieden, schiet bij de gate of in het vliegtuig iemand aan. Dikke kans dat wisselen van plaats geen enkel probleem oplevert.

En dan genieten maar, in alle rust. Met een heerlijk glaasje en een spannend boek.

Bron: redonline.co.uk