Heerlijk, dat shoppen, maar het heeft zo z'n nadelen: uitpuilende kasten, laden die wel eens beter zijn dichtgegaan en overvolle 'bakjes voor klein spul'. Maar hoe elimineer je die? In zo weinig mogelijk tijd? Nou, zo. (En excuus als we streng klinken, maar we spreken ook onszelf toe.)

1. Geef jezelf de tijd. Denk niet je woning in een middag om te turnen in dat lege doch sfeervolle droomhuis, dat onmiddellijk als decor kan dienen voor de Residence. Kamer na kamer aanpakken, is het devies. Anders krijg je kortsluiting.

2. Of zelfs la voor la. Die badkamerla bijvoorbeeld, ooit zo heerlijk ordelijk ingedeeld met handdoeken, crème de la crèmes en parfumflesjes, nog net niet alfabetisch gecategoriseerd, en nu... een vergaarbak vol badproducten en make-up die doorgaans hun beste tijd hebben gehad. En o, daar was dus die verdwenen La Prairie-crème. Waarvan de houdbaarheid is verlopen. Hier werkt maar een redmiddel: pak die vuilniszak en leeg rücksichtslos alle spullen die je zeker een jaar niet hebt gemist of gebruikt (tenzij waardevol) in die grijze Komo. Echt, het ruimt en lucht op.

3. En nu je toch in de stemming bent, die ladenkast op de slaapkamer: hoe lang is die al niet uitgemest? Ook hier geldt: haal alles eruit. Spreid de buit uit op het bed of op de grond en kijk kritisch: wat kan er weg? Misschien wel op Marktplaats, zodat het nog geld in het laatje brengt ook? Even pauze. Kan ook een dag of een week zijn.

4. Zet bij twijfel die shopper met 'houden of weg ermee'-inhoud op een tussenplek, zoals de schuur of trapkast. Mis je de inhoud niet? Hup, naar de kringloop ermee. Of (online) in de verkoop, shop je van de opbrengst iets waar je wel blij van wordt.

5. Let's go Marie Kondo. Marie is de Japanse opruimgoeroe wier boek Opgeruimd! – hoe zou het ook anders kunnen heten – een internationale bestseller is. Miljoenen zijn ervan verkocht (de 55ste druk was vorig jaar een feit, hadden wij het maar geschreven), alleen al vanwege Maries spark-theorie. Kort gezegd komt het hierop neer: leg de inhoud van bijvoorbeeld je kledingkast voor je op bed. Pak elk kledingstuk vast. Wat voel je? Sparkt het joy, word je er blij van? (Daar willen wij nog aan toevoegen: flatteert het?) Houd het item dan. Voel je er niets bij? Wees dan ook streng en doe het weg. En zo 'voel' je elk kledingstuk en eindig je met een kast die gegarandeerd een stuk leger is.

6. Ook win-win: misschien zie je ineens verrassende combinaties van de kleding die nog over is. Vragen wij ons zijdelings wel af hoeveel inloopkasten de inmiddels multimiljonaire Marie Kondo zal hebben. Die hoeft vast nooit meer wat weg te gooien. Die koopt gewoon een nieuw huis. Maar we dwalen af. Boeken!

7. Heb je stapels boeken (en een continu uitdijende verzameling tijdschriften) die je maar moeilijk weg kunt doen? Stel je dan de vraag: ga ik dit boek / tijdschrift echt een tweede keer lezen? Of überhaupt een eerste keer? Je zult niet de eerste zijn die Het Boek Waar Iedereen Het Over Heeft ook maar heeft gekocht, en totaal geen zin heeft om erin te beginnen. Maak iemand anders blij met de boeken die niet langer sparken. Heb je ook deze barrière overwonnen en zeeën van ruimte gecreëerd? Dan mag jezelf best trakteren op een mooie e-reader – sjouwt een stuk handiger op vakantie. En een taartje. Van de beste patisserie.

8. En op die manier kun je je hele inboedel aanpakken. Misschien is foto's maken van geliefde spullen ook een optie. Hebben wij massaal gedaan van kunstwerken van het kroost. Alleen de echte beauty's zijn bewaard gebleven, de rest koesteren we op de geheugenkaart van de camera. Extra karmapunten als je de tekeningen ooit in het fotoalbum van je kind hebt verwerkt.

9. Kijk om je heen, staan de foto's van je dierbaren eindelijk letterlijk in de picture? Misschien is er wel ineens plaats voor die pronk- of vitrinekast voor de schatten die je hebt bewaard. Of vond je een verloren gewaande ring terug. Hoe dan ook, we hopen dat niet alleen je huis, maar ook je hoofd wat leger is. Minder bezit... wat een rijkdom.