Heerlijk, dat shoppen, maar het heeft zo z'n nadelen: uitpuilende kasten, laden die wel eens beter zijn dichtgegaan en overvolle 'bakjes voor klein spul'. Maar hoe elimineer je die? In zo weinig mogelijk tijd? Nou, zo. (En excuus als we streng klinken, maar we spreken ook onszelf toe.)

1. Geef jezelf de tijd. Denk niet je woning in een middag om te turnen in dat lege doch sfeervolle droomhuis, dat onmiddellijk als decor kan dienen voor de Residence. Kamer na kamer aanpakken, is het devies. Anders krijg je kortsluiting.

2. Of zelfs la voor la. Die badkamerla bijvoorbeeld, ooit zo heerlijk ordelijk ingedeeld met handdoeken, crème de la crèmes en parfumflesjes, nog net niet alfabetisch gecategoriseerd, en nu... een vergaarbak vol badproducten en make-up die doorgaans hun beste tijd hebben gehad.

En o, daar was dus die verdwenen La Prairie-crème. Waarvan de houdbaarheid is verlopen. Hier werkt maar een redmiddel: pak die vuilniszak en leeg rücksichtslos alle spullen die je zeker een jaar niet hebt gemist of gebruikt (tenzij waardevol) in die grijze Komo. Echt, het ruimt en lucht op.

3. En nu je toch in de stemming bent, die ladenkast op de slaapkamer: hoe lang is die al niet uitgemest? Ook hier geldt: haal alles eruit. Spreid de buit uit op het bed of op de grond en kijk kritisch: wat kan er weg?

Misschien wel op Marktplaats, zodat het nog geld in het laatje brengt ook? Even pauze. Kan ook een dag of een week zijn.

4. Zet bij twijfel die shopper met 'houden of weg ermee'-inhoud op een tussenplek, zoals de schuur of trapkast. Mis je de inhoud niet? Hup, naar de kringloop ermee. Of (online) in de verkoop, shop je van de opbrengst iets waar je wel blij van wordt.

5. Let's go Marie Kondo. Marie is de Japanse opruimgoeroe wier boek Opgeruimd! – hoe zou het ook anders kunnen heten – een internationale bestseller is. Miljoenen zijn ervan verkocht, alleen al vanwege Maries spark-theorie.

Kort gezegd komt het hierop neer: leg de inhoud van bijvoorbeeld je kledingkast voor je op bed. Pak elk kledingstuk vast. Wat voel je? Sparkt het joy, word je er blij van? (Daar willen wij nog aan toevoegen: flatteert het?) Houd het item dan.

Voel je er niets bij? Wees dan ook streng en doe het weg. En zo 'voel' je elk kledingstuk en eindig je met een kast die gegarandeerd een stuk leger is.

6. Ook win-win: misschien zie je ineens verrassende combinaties van de kleding die nog over is. Vragen wij ons zijdelings wel af hoeveel inloopkasten de inmiddels multimiljonaire Marie Kondo zal hebben. Die hoeft vast nooit meer wat weg te gooien. Die koopt gewoon een nieuw huis. Maar we dwalen af. Boeken!

7. Heb je stapels boeken (en een continu uitdijende verzameling tijdschriften) die je maar moeilijk weg kunt doen? Stel je dan de vraag: ga ik dit boek / tijdschrift echt een tweede keer lezen? Of überhaupt een eerste keer?

Je zult niet de eerste zijn die Het Boek Waar Iedereen Het Over Heeft ook maar heeft gekocht, en totaal geen zin heeft om erin te beginnen. Maak iemand anders blij met de boeken die niet langer sparken.

Heb je ook deze barrière overwonnen en zeeën van ruimte gecreëerd? Dan mag jezelf best trakteren op een mooie e-reader – sjouwt een stuk handiger op vakantie. En een taartje. Van de beste patisserie.

8. En op die manier kun je je hele inboedel aanpakken. Misschien is foto's maken van geliefde spullen ook een optie. Hebben wij massaal gedaan van kunstwerken van het kroost.

Alleen de echte beauty's zijn bewaard gebleven, de rest koesteren we op de geheugenkaart van de camera. Extra karmapunten als je de tekeningen ooit in het fotoalbum van je kind hebt verwerkt.

9. Kijk om je heen, staan de foto's van je dierbaren eindelijk letterlijk in de picture? Misschien is er wel ineens plaats voor die pronk- of vitrinekast voor de schatten die je hebt bewaard. Of vond je een verloren gewaande ring terug.

Hoe dan ook, we hopen dat niet alleen je huis, maar ook je hoofd wat leger is. Minder bezit... wat een rijkdom.

Tijdens de handelsmissie in India droeg minister Kaag gisteren een fantastische statement-jurk: stijlvol en gemaakt van textielafval...

Style has no age, en Sigrid Kaag (57), minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, is daar het voorbeeld van. Tijdens de grootste Nederlandse handelsmissie aan India droeg ze gisteren een prachtige jurk, ontworpen door topdesigner Ronald van der Kemp, maar gemaakt van textielafval. Dit om aandacht te vragen voor de noodzaak en mogelijkheden om duurzaam te produceren in de textielsector. 

Voor iedereen

Het is nu namelijk mogelijk om honderd procent gerecyclede, kwalitatief goede kleding te maken van textielafval. Modemerken en textielbedrijven kunnen vanaf nu dus volledig duurzame kleding maken. Circulaire kleding heet dat, en Sigrid Kaag droeg gisteren het allereerste model om een punt te maken. Punt gemaakt. Topactie!

 

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je hier in!

Tikt de thermometer de 24 °C aan, dan verhuizen wij graag naar het terras voor een lunch op niveau. Bij deze restaurants is het genieten onder de parasols. 

1. Aan de Poel, Amstelveen

De stad voelt ver en de brigade begrijpt dat er maar weinig dagen zoals deze zijn; ze leggen je heerlijk in de watten. Door de rust die het uitzicht over het kabbelende water geeft, heb je alle aandacht voor de creaties op het bord.

Twee sterren-gerechten die soms te mooi zijn om op eten. Maar we doen het toch en o zo graag.

aandepoel.nl

2. Chateau Neerçanne, Maastricht

Bij deze oude bekende, net buiten Maastricht, lunch je als een vorst in klassieke stijl. Het uitzicht over het omliggende Jekerdal is wijds. Hier voelen wij ons oprecht uitverkoren.

Wat een eten, wat een wijn, wat een leven…

www.oostwegelcollection.nl/chateau-neercanne

3. Allemansgeest, Voorschoten

Aan de Vliet tussen Leiden en Voorschoten wordt al jaren heel goed gekookt. We genoten van klassieke gerechten in een modern jasje en de verrassende smaakcombinaties.

Ook wat wijnen betreft, durven ze buiten de gebaande paden te adviseren. Daar houden wij wel van.

Met de schoenen in kort gekapte gras zwaaiden we af en toe naar passerende boten. Dat is ultiem genieten.

www.allemansgeest.nl

4. 't Lansink, Hengelo

Lunchen op de twee kleine terrassen aan de zijde van ’t Lansink is alleen voor ‘the lucky few’. Reserveren voor een zonnige lunch kan namelijk niet; wie het eerste komt, het eerste maalt.

Maar áls je dan een tafeltje scoort, is het feest. Want behalve jijzelf, worden ook de ingrediënten van het seizoen in het zonnetje gezet.

Mocht de middag in de avond overlopen, boek dan een suite in het bovengelegen boutique-hotel.

www.hotellansink.nl/nl/restaurant

5. Kasteel De Wittenburg, Wassenaar

Kasteel De Wittenburg, een baken van klasse in de Wassenaarse bossen. Het stond bekend als stijlvolle locatie voor events, maar daar komt nu verandering in. In de goede zin des’ woords.

In het fonkelnieuwe á la carte restaurant Sophie boek je nu ook gewoon een tafeltje voor twee. Dit wordt dé terrastip van aankomende zomer, want na een rondje door de kasteeltuin, smaakt een lunch op het terras als een koningsmaal.

www.wittenburg.nl

6. Tante Kee, De Kaag

Een oude bekende op de Kaagse Plas, maar goed nieuws; de Tante heeft vorig jaar een transformatie ondergaan.

Het geheel oogt fris en comfortabel, zeker een nieuwe kennismaking waard.

www.tantekee.nl

7. Teng Janssen, Amsterdam 

Wat fijn, een altijd-goed-adres in Amsterdam Zuid erbij. Bij Teng Janssen kun je heel de dag terecht, maar vooral ’s avonds is het een feestje.

Azië meets Mallorca onder het genot van een rijke verzameling wijnen, waarvan wel twintig ‘op glas’.

Het terras nodigt uit en ligt er zonnig bij. Wij verzinnen wel een goed excuus om te proosten en dan heerlijk te blijven tafelen.

www.tengjanssen.nl

8. The Harbour Club, Vinkeveense Plassen

Met zo veel schuiten per hoofd van de plaatselijke bevolking werd het wel tijd voor een Harbour Club aan de Vinkeveense Plassen.

Het concept is al beproefd in Rotterdam en Amsterdam; goede wijnen (bij voorkeur met bubbels), oesters, vis en vlees van hoge kwaliteit geserveerd in een stijlvolle sfeer.

Niet te stijfjes gelukkig, maar modern met klasse. Je kan er prima met de auto komen, maar liever leggen we de boot aan de steiger waar plaats is voor wel 20 sloepen.

theharbourclub.com/vinkeveen/

9. La Grande Brasserie Bodon, Amsterdam

Het Apollo Hotel houd je uit de wind op dit smalle terras aan het water. Voordeel: veel ruimte en privacy en service om door een ringetje te halen.

Je kan zelfs met de boot aanmeren om te genieten van de klassieke Franse keuken met een twist. La vie est belle bij Bodon.

www.bodonlagrandebrasserie.com

Bonustip: Sushisamba, Amsterdam

Nieuw nieuw nieuw! Geen haute quisine, wél heerlijke sushi. Sushisamba luidt de zomer in met de opening van een prachtig terras aan de iconische UNESCO World Heritage Singelgracht. 

Met de combinatie van Japanse, Braziliaanse en Peruviaanse invloeden, licht het snelle drie-gangen menu de nieuwe voorjaarsgerechten uit en dat is een feestje voor de smaakpapillen.

Innovatieve cocktails, creatieve sushi en een vurige robata grill met uitzicht dat nooit verveelt.

Vanaf 1 mei is het terras dagelijks open vanaf 11:30 uur. Ter introductie is is er een 3-gangen lunchmenu aan de gracht voor al € 25,-.

www.sushisamba.com