Heerlijk, dat shoppen, maar het heeft zo z'n nadelen: uitpuilende kasten, laden die wel eens beter zijn dichtgegaan en overvolle 'bakjes voor klein spul'. Maar hoe elimineer je die? In zo weinig mogelijk tijd? Nou, zo. (En excuus als we streng klinken, maar we spreken ook onszelf toe.)

1. Geef jezelf de tijd. Denk niet je woning in een middag om te turnen in dat lege doch sfeervolle droomhuis, dat onmiddellijk als decor kan dienen voor de Residence. Kamer na kamer aanpakken, is het devies. Anders krijg je kortsluiting.

2. Of zelfs la voor la. Die badkamerla bijvoorbeeld, ooit zo heerlijk ordelijk ingedeeld met handdoeken, crème de la crèmes en parfumflesjes, nog net niet alfabetisch gecategoriseerd, en nu... een vergaarbak vol badproducten en make-up die doorgaans hun beste tijd hebben gehad.

En o, daar was dus die verdwenen La Prairie-crème. Waarvan de houdbaarheid is verlopen. Hier werkt maar een redmiddel: pak die vuilniszak en leeg rücksichtslos alle spullen die je zeker een jaar niet hebt gemist of gebruikt (tenzij waardevol) in die grijze Komo. Echt, het ruimt en lucht op.

3. En nu je toch in de stemming bent, die ladenkast op de slaapkamer: hoe lang is die al niet uitgemest? Ook hier geldt: haal alles eruit. Spreid de buit uit op het bed of op de grond en kijk kritisch: wat kan er weg?

Misschien wel op Marktplaats, zodat het nog geld in het laatje brengt ook? Even pauze. Kan ook een dag of een week zijn.

4. Zet bij twijfel die shopper met 'houden of weg ermee'-inhoud op een tussenplek, zoals de schuur of trapkast. Mis je de inhoud niet? Hup, naar de kringloop ermee. Of (online) in de verkoop, shop je van de opbrengst iets waar je wel blij van wordt.

5. Let's go Marie Kondo. Marie is de Japanse opruimgoeroe wier boek Opgeruimd! – hoe zou het ook anders kunnen heten – een internationale bestseller is. Miljoenen zijn ervan verkocht, alleen al vanwege Maries spark-theorie.

Kort gezegd komt het hierop neer: leg de inhoud van bijvoorbeeld je kledingkast voor je op bed. Pak elk kledingstuk vast. Wat voel je? Sparkt het joy, word je er blij van? (Daar willen wij nog aan toevoegen: flatteert het?) Houd het item dan.

Voel je er niets bij? Wees dan ook streng en doe het weg. En zo 'voel' je elk kledingstuk en eindig je met een kast die gegarandeerd een stuk leger is.

6. Ook win-win: misschien zie je ineens verrassende combinaties van de kleding die nog over is. Vragen wij ons zijdelings wel af hoeveel inloopkasten de inmiddels multimiljonaire Marie Kondo zal hebben. Die hoeft vast nooit meer wat weg te gooien. Die koopt gewoon een nieuw huis. Maar we dwalen af. Boeken!

7. Heb je stapels boeken (en een continu uitdijende verzameling tijdschriften) die je maar moeilijk weg kunt doen? Stel je dan de vraag: ga ik dit boek / tijdschrift echt een tweede keer lezen? Of überhaupt een eerste keer?

Je zult niet de eerste zijn die Het Boek Waar Iedereen Het Over Heeft ook maar heeft gekocht, en totaal geen zin heeft om erin te beginnen. Maak iemand anders blij met de boeken die niet langer sparken.

Heb je ook deze barrière overwonnen en zeeën van ruimte gecreëerd? Dan mag jezelf best trakteren op een mooie e-reader – sjouwt een stuk handiger op vakantie. En een taartje. Van de beste patisserie.

8. En op die manier kun je je hele inboedel aanpakken. Misschien is foto's maken van geliefde spullen ook een optie. Hebben wij massaal gedaan van kunstwerken van het kroost.

Alleen de echte beauty's zijn bewaard gebleven, de rest koesteren we op de geheugenkaart van de camera. Extra karmapunten als je de tekeningen ooit in het fotoalbum van je kind hebt verwerkt.

9. Kijk om je heen, staan de foto's van je dierbaren eindelijk letterlijk in de picture? Misschien is er wel ineens plaats voor die pronk- of vitrinekast voor de schatten die je hebt bewaard. Of vond je een verloren gewaande ring terug.

Hoe dan ook, we hopen dat niet alleen je huis, maar ook je hoofd wat leger is. Minder bezit... wat een rijkdom.

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.