Jullie zijn al jaren een team, maar na een tijd kan de sleur toeslaan. Hm, heb je dan wel een goede relatie, zul je misschien denken? En zijn er simpele handvatten om jullie band te verbeteren? Dit zijn 8 tekenen volgens relatie-experts dat jullie een bovengemiddeld goede relatie hebben.

1. Als er iets gebeurt, is hij de eerste die het weet 
Een leuke anekdote op werk, een vervelende gebeurtenis of een sappige roddel: jouw partner is als eerste op de hoogte. Psychotherapeuten Charles en Elizabeth Schmitz beweren dat dit essentieel is voor een goed huwelijk. 'Een sterk koppel ziet zijn of haar partner vaak als beste vriend', zegt Charles. 'Daarom is het goed om met elkaar te lachen en elkaar op de hoogte te houden, dit schept een sterke band.'

2. Jullie gaan geen competitie aan wat betreft de huishoudelijke taken
'Wanneer je precies bijhoudt wie welke taak heeft gedaan, word je alleen maar chagrijnig’, vertelt relatie expert Charles J. Orlando. 'Natuurlijk hebben jullie beiden verantwoordelijkheden in huis, maar dat betekent niet dat je van elkaar moet turven hoe vaak de ander iets doet. Belangrijk is om eerlijk en open te zijn over eventuele frustraties.’ En ze niet op te sparen, zeg maar...

3. Hij weet precies waar jij je aan ergert
In een goede relatie weet je partner precies wat hij moet doen om het bloed onder je nagels vandaan te halen. Volgens Gilda Carle, relatie-expert en auteur van het boek Don't Bet on the Prince is af en toe ruzie maken juíst goed, ook al voelt het misschien niet zo. 'Woede is een normale emotie. Het is geen probleem om af en toe een woordenwisseling te hebben, zolang je maar weet hoe je het probleem uit moet praten en het daardoor snel kunt vergeten.'

4. Ondanks de moeilijke momenten, komen jullie er altijd samen uit
In voor- en tegenspoed, zo hebben jullie elkaar trouw beloofd op jullie bruiloft. Het is vooral in de beginjaren van een huwelijk (als je elkaar nog moet leren 'lezen') cruciaal om redelijk ongeschonden door de moeilijke periodes te komen. Het harde werk wordt beloond, dit bewijst dat jullie er alles voor over hebben om bij elkaar te blijven.

5. Jullie zijn open over de financiën 
Geld is bij veel stellen een onderwerp waarover wordt geruzied. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn (want ja, die schoenen zijn echt nodig), maar als je allebei open bent over geld en je uitgavenpatroon - en niet direct in de verdediging schiet - sta je echt sterker.

Lees ook: Je ex-man een tweede kans geven: slim of nooit aan beginnen?

6. Jullie doen ook genoeg dingen alleen
In een gezonde relatie kun je genoeg dingen alleen of met vriendinnen ondernemen, zonder dat je in de stress schiet. Als jij en manlief al een lange tijd samenwonen, kun je nou eenmaal extra genieten van een avondje zonder hem (maar eh, zeg dat niet hardop).

7. Jullie gaan tegelijk slapen
Zorg ervoor dat jullie uiteindelijk samen in bed eindigen, in plaats van dat de ene beneden blijft om die spannende serie nog af te kijken. Stellen die regelmatig niet samen hun bed opzoeken, voelen meer afstand en hebben vaker ruzie. Wijken jullie slaapritmes af? Dan is het slim om minimaal één keer per week samen naar bed te gaan.

8. Je verveelt je geen dag met hem
Onderzoek toont aan dat koppels die regelmatig nieuwe dingen doen, samen veel gelukkiger zijn dan stelletjes die ieder weekend steevast op de bank hangen. Naarmate de jaren verstrijken, voelen stellen elkaar beter aan en daardoor wordt het soms saai. Dus beleef!

Bron: RedbookMag
Bron beeld: Unsplash