De dag van de aanbidding en romantiek wordt niet in ieder land even onstuimig en met gelijke symbolen gevierd.

Waar wij Nederlanders vaak kiezen voor bloemen, kaartjes en rode harten, veroveren de Amerikanen elkaar met chocola en staat in Duitsland op 14 februari het varken symbool. 

Duitsland 
In Duitsland geen lacherig gegniffel tussen scholieren over anoniem verstuurde postkaarten. Bij onze oosterburen wordt Valentijnsdag alleen tussen volwassenen gevierd. Met het varken als symbool, dat in Duitsland staat voor passie en geluk. Duitse aanbidders verrassen elkaar graag met gemberkoekjes in de vorm van varkentjes, het liefst met een laagje (roze) glazuur en een liefdevolle boodschap. Maar ook kaarten en chocola worden zeker gewaardeerd, als er maar iets van een varken op staat. 

Zuid-Korea 
In Zuid-Korea veroveren slechts de vrouwen op 14 februari de harten van een man. Middels zoete chocola. De mannen doen het terug op 14 maart, op ‘White Day’, met iets van zoetigheid als geschenk. Terwijl 14 april, ‘Black Day’, de dag is voor single vrienden. Op die dag genieten vrienden volgens de traditie samen van een bordje zwarte noodles. 

Bekijk ook: Heerlijk, even wegdromen bij de meest romantische filmscènes 

Japan 
Ook in Japan kopen de vrouwen chocola voor Valentijnsdag. Scholieren en collega’s geven elkaar ‘obligation chocolate’ (giri choco) terwijl de echt verliefde stellen of anonieme aanbidders elkaar met een doosje ‘true feeling chocolate’ (honmei choco) verrassen, die een stuk duurder en exclusiever is. En meestal handgemaakt. De vrouwen die niet wensen te wachten tot 14 maart (waarop de mannen hen net als in Zuid-Korea verrassen) kiezen op 14 februari voor ‘jibun choco’, (‘me chocolate’) die voor henzelf bedoeld is. 

Italië 
In het land van de dramatische liefde staat Valentijnsdag ook alleen voor de echte liefde en dus niet voor vriendschap of iets anders. De romantische Italiaan kiest voor een doosje overheerlijke ‘Baci Perugina’ (hazelnoot-chocola uit Perugia) met chocolaatjes verpakt in zilverpapier, voorzien van een speciale boodschap. ‘Baci’ betekent ‘kusjes’ en met het cadeau wisselen geliefden dus fijne zoete kusjes uit. 

Denemarken 
In Denemarken geen rode rozen op lange stelen, maar witte sneeuwklokjes om de liefde mee te vieren. De romantische Deen schrijft voor Valentijnsdag soms een gek gedicht dat ‘gaekkebrev’ wordt genoemd dat hij anoniem verstuurt. Raad de ontvangster welke letters op de puntjes horen die onderaan het gedicht staan? Dan beloont hij haar met een paasei rond Pasen. 

Frankrijk 
In Parijs, ‘stad van de liefde’ sluipt Valentijnsdag niet stilletjes voorbij. Veel verliefde stelletjes kiezen ervoor hier de 14e februari door te brengen en hun liefde publiek te maken door een slotje aan een brug te bevestigen en de sleutel ervan weg te gooien. Tot 2015 fungeerde de Pont des Arts (‘brug van de kunsten’) hiervoor, met duizenden slotjes. Sinds de reling in 2015 vervangen is voor een ‘slot proof’ exemplaar, zoeken geliefden hun heil elders in de stad. Bruggen en hekken te over. Op Valentijnsdag sloven de Fransen zich uiteraard graag uit met romantische gedichten. 

Mexico 
In Mexico staat Valentijnsdag voor de liefde, maar ook voor de vriendschap. Met ballonnen, knuffels, bloemen en kaartjes betuigen de Mexicanen elkaar hun romantische gevoelens of hun liefde in de vorm van vriendschap en waardering. 

China 
De Chinese ‘Valentine’s day’, ofwel Qixi Festival, valt op de zevende dag van de zevende maan maand, wat volgens de Chinese kalender meestal neerkomt op een dag in augustus. Van oorsprong baden de vrouwen tijdens het Qixi Festival om een deugdelijke, betrouwbare echtgenoot of een goede beoordeling voor hun naaikunsten, tegenwoordig wordt Valentijnsdag in China op een wat meer westerse wijze gevierd. 

Finland en Estland 
Hier staat de dag van de liefde vooral voor vriendschap. Met kaartjes en kleine cadeautjes drukken de Finnen hun waardering uit. In Estland rijdt er zelfs een ‘liefdesbus’ rond die singles op deze dag de mogelijkheid geeft om andere alleenstaanden te ontmoeten. Een soort ‘all you need is love’ idee! 

Slovenië 
In Slovenië is Saint Valentine de beschermheilige van de lente. Met de start van de lente kunnen (lees: moeten) de mensen weer aan het werk op het land, waarmee 14 februari weinig romantiek brengt. Men noemt deze dag ook wel ‘het huwelijk’ van de vogels die vanaf nu weer beginnen met paren. Iedereen die dat wil aanschouwen dient blootsvoets het veld in te lopen, over de nog ijskoude grond. Op 12 maart, die de Slovenen ‘St Gregory’s day’ noemen, wordt de romantiek wel uitgebreid gevierd. Warm en liefdevol en met passie. 

Peru 
In Peru geven de mensen elkaar een orchidee op Valentijnsdag. 

Tsjechische Republiek 
De Tsjechen verwennen elkaar met rode rozen, chocola en andere kleine cadeautjes, maar op 1 mei vieren zij pas echt de liefde. Op die dag kussen geliefden elkaar onder kersenbomen, wat symbool staat voor geluk en gezondheid. 

Israël 
De 14e februari zegt de Israëliërs niet zo veel. Tijdens Tu B’av, een oude Joodse ceremonie die in de zomer plaats vond, wordt nu, in het moderne Israël, de dag van de liefde gevierd. 

Brazilië 
In februari geen Valentijnsdag in Brazilië. Het carnaval is alles waar het dan om draait. De Brazilianen eren op 12 juni St Anthony, beschermheilige van het huwelijk en koppelarij. In de avond voorafgaand doen sommige vrijgezelle vrouwen een paar opgevouwen briefjes met de namen van mannen in een pot om er op 12 juni één uit te trekken. Met daarop de naam van haar toekomstige echtgenoot. Zou ze die nacht wel kunnen slapen? 

Zoveel landen, zoveel gebruiken. Van rode rozen tot chocola, van afbeeldingen van varkens tot slotjes aan een brug. Laten we de liefde en de vriendschap vooral blijven vieren.

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.