De dag van de aanbidding en romantiek wordt niet in ieder land even onstuimig en met gelijke symbolen gevierd.

Waar wij Nederlanders vaak kiezen voor bloemen, kaartjes en rode harten, veroveren de Amerikanen elkaar met chocola en staat in Duitsland op 14 februari het varken symbool. 

Duitsland 
In Duitsland geen lacherig gegniffel tussen scholieren over anoniem verstuurde postkaarten. Bij onze oosterburen wordt Valentijnsdag alleen tussen volwassenen gevierd. Met het varken als symbool, dat in Duitsland staat voor passie en geluk. Duitse aanbidders verrassen elkaar graag met gemberkoekjes in de vorm van varkentjes, het liefst met een laagje (roze) glazuur en een liefdevolle boodschap. Maar ook kaarten en chocola worden zeker gewaardeerd, als er maar iets van een varken op staat. 

Zuid-Korea 
In Zuid-Korea veroveren slechts de vrouwen op 14 februari de harten van een man. Middels zoete chocola. De mannen doen het terug op 14 maart, op ‘White Day’, met iets van zoetigheid als geschenk. Terwijl 14 april, ‘Black Day’, de dag is voor single vrienden. Op die dag genieten vrienden volgens de traditie samen van een bordje zwarte noodles. 

Bekijk ook: Heerlijk, even wegdromen bij de meest romantische filmscènes 

Japan 
Ook in Japan kopen de vrouwen chocola voor Valentijnsdag. Scholieren en collega’s geven elkaar ‘obligation chocolate’ (giri choco) terwijl de echt verliefde stellen of anonieme aanbidders elkaar met een doosje ‘true feeling chocolate’ (honmei choco) verrassen, die een stuk duurder en exclusiever is. En meestal handgemaakt. De vrouwen die niet wensen te wachten tot 14 maart (waarop de mannen hen net als in Zuid-Korea verrassen) kiezen op 14 februari voor ‘jibun choco’, (‘me chocolate’) die voor henzelf bedoeld is. 

Italië 
In het land van de dramatische liefde staat Valentijnsdag ook alleen voor de echte liefde en dus niet voor vriendschap of iets anders. De romantische Italiaan kiest voor een doosje overheerlijke ‘Baci Perugina’ (hazelnoot-chocola uit Perugia) met chocolaatjes verpakt in zilverpapier, voorzien van een speciale boodschap. ‘Baci’ betekent ‘kusjes’ en met het cadeau wisselen geliefden dus fijne zoete kusjes uit. 

Denemarken 
In Denemarken geen rode rozen op lange stelen, maar witte sneeuwklokjes om de liefde mee te vieren. De romantische Deen schrijft voor Valentijnsdag soms een gek gedicht dat ‘gaekkebrev’ wordt genoemd dat hij anoniem verstuurt. Raad de ontvangster welke letters op de puntjes horen die onderaan het gedicht staan? Dan beloont hij haar met een paasei rond Pasen. 

Frankrijk 
In Parijs, ‘stad van de liefde’ sluipt Valentijnsdag niet stilletjes voorbij. Veel verliefde stelletjes kiezen ervoor hier de 14e februari door te brengen en hun liefde publiek te maken door een slotje aan een brug te bevestigen en de sleutel ervan weg te gooien. Tot 2015 fungeerde de Pont des Arts (‘brug van de kunsten’) hiervoor, met duizenden slotjes. Sinds de reling in 2015 vervangen is voor een ‘slot proof’ exemplaar, zoeken geliefden hun heil elders in de stad. Bruggen en hekken te over. Op Valentijnsdag sloven de Fransen zich uiteraard graag uit met romantische gedichten. 

Mexico 
In Mexico staat Valentijnsdag voor de liefde, maar ook voor de vriendschap. Met ballonnen, knuffels, bloemen en kaartjes betuigen de Mexicanen elkaar hun romantische gevoelens of hun liefde in de vorm van vriendschap en waardering. 

China 
De Chinese ‘Valentine’s day’, ofwel Qixi Festival, valt op de zevende dag van de zevende maan maand, wat volgens de Chinese kalender meestal neerkomt op een dag in augustus. Van oorsprong baden de vrouwen tijdens het Qixi Festival om een deugdelijke, betrouwbare echtgenoot of een goede beoordeling voor hun naaikunsten, tegenwoordig wordt Valentijnsdag in China op een wat meer westerse wijze gevierd. 

Finland en Estland 
Hier staat de dag van de liefde vooral voor vriendschap. Met kaartjes en kleine cadeautjes drukken de Finnen hun waardering uit. In Estland rijdt er zelfs een ‘liefdesbus’ rond die singles op deze dag de mogelijkheid geeft om andere alleenstaanden te ontmoeten. Een soort ‘all you need is love’ idee! 

Slovenië 
In Slovenië is Saint Valentine de beschermheilige van de lente. Met de start van de lente kunnen (lees: moeten) de mensen weer aan het werk op het land, waarmee 14 februari weinig romantiek brengt. Men noemt deze dag ook wel ‘het huwelijk’ van de vogels die vanaf nu weer beginnen met paren. Iedereen die dat wil aanschouwen dient blootsvoets het veld in te lopen, over de nog ijskoude grond. Op 12 maart, die de Slovenen ‘St Gregory’s day’ noemen, wordt de romantiek wel uitgebreid gevierd. Warm en liefdevol en met passie. 

Peru 
In Peru geven de mensen elkaar een orchidee op Valentijnsdag. 

Tsjechische Republiek 
De Tsjechen verwennen elkaar met rode rozen, chocola en andere kleine cadeautjes, maar op 1 mei vieren zij pas echt de liefde. Op die dag kussen geliefden elkaar onder kersenbomen, wat symbool staat voor geluk en gezondheid. 

Israël 
De 14e februari zegt de Israëliërs niet zo veel. Tijdens Tu B’av, een oude Joodse ceremonie die in de zomer plaats vond, wordt nu, in het moderne Israël, de dag van de liefde gevierd. 

Brazilië 
In februari geen Valentijnsdag in Brazilië. Het carnaval is alles waar het dan om draait. De Brazilianen eren op 12 juni St Anthony, beschermheilige van het huwelijk en koppelarij. In de avond voorafgaand doen sommige vrijgezelle vrouwen een paar opgevouwen briefjes met de namen van mannen in een pot om er op 12 juni één uit te trekken. Met daarop de naam van haar toekomstige echtgenoot. Zou ze die nacht wel kunnen slapen? 

Zoveel landen, zoveel gebruiken. Van rode rozen tot chocola, van afbeeldingen van varkens tot slotjes aan een brug. Laten we de liefde en de vriendschap vooral blijven vieren.

Met rijst gooien, de bruid over de drempel tillen, samen de taart aansnijden. In Nederland zijn we niet echt van de gekke tradities op de huwelijksdag. Maar op deze 7 plekken pakken ze dat heel anders aan. 

1. Zuid-Korea: De voeten van de bruidegom slaan met een vis

Pardon?! Ja echt. Wanneer je in Korea een bruiloft bijwoont, zou je weleens getuigen kunnen zijn van deze bijzondere traditie: Het vastbinden van de enkels van de bruidegom en hem vervolgens met een vis op zijn voeten slaan.

Naast het perfecte excuus voor vrienden om even flink met de bruidegom te spotten schijnt deze traditie ook voor de benodigde vitale energie te zorgen om goed te kunnen presteren tijdens de huwelijksnacht! 

En bedankt.

2. Schotland: Besmeurd worden met vuil

Vlak voor de grote dag volledig bedekt zijn met vuil klinkt als de ergste nachtmerrie van menig bruid, maar in Schotland wordt dit als een traditie beschouwd.

Tijdens dit opvallende ritueel ‘Blackening’ worden de bruid en bruidegom door vrienden en familie vastgehouden en volledig besmeurd met viezigheid (denk hierbij aan rotte eieren, modder, schoensmeer, stinkende sauzen!).

Het idee achter deze smerige bedoeling is dat het huwelijk niet altijd rozengeur en maneschijn is. Als je deze ‘vernedering’ samen kunt doorstaan, schijn je beter voorbereid te zijn op het dagelijks leven als getrouwd stel.

3. Fiji: Een walvistand cadeau geven

Om de hand van je geliefde vragen is alles behalve eenvoudig in Fiji. Er wordt verwacht dat je een tand, het liefst meerdere, van een walvis aan de familie van de aanstaande bruid schenkt.

De walvistand, genaamd ‘Tabua’, vertegenwoordigt in de Fijische cultuur een grote waarde en is zowel een teken van ware liefde als rijkdom.

Ze zijn tegenwoordig echter lastig te verkrijgen door de internationale beperkingen op de walvisjacht en handel.

Desalniettemin is deze traditie nog steeds springlevend en geven Fijische mannen hier veel geld aan uit om zo met de liefde van hun leven te trouwen.

4. Rusland: De bruid ontvoeren voor losgeld

In Rusland gaat een trouwerij vaak gepaard met een (weliswaar onschuldige) ontvoering.

Vrienden van het aanstaande bruidspaar ‘kidnappen’ de bruid en vragen de bruidegom om een vergoeding. Het losgeld? Een symbolisch bedrag, geheel afhankelijk van je vriendengroep – kies ze daarom verstandig!

Na betaling, wordt de bruid weer netjes herenigd met de bruidegom en gaat het feest verder. Nasdrovie!

5. Zweden: De bruid of bruidegom stiekem zoenen

In Zweden verstaan ze onder “You may now kiss the bride” kennelijk heel iets anders. Het is hier gebruikelijk voor gasten om de bruid te kussen wanneer haar echtgenoot de kamer verlaat.

Hetzelfde geldt overigens ook voor de bruidegom wanneer de bruid opstaat. Als dit maar niet direct voor huwelijkse spanningen zorgt…

6. Duitsland: Alle borden kapot gooien

Wij dachten dat dit een Griekse traditie was, maar ook in Duitsland kunnen ze er wat van: Het kapot gooien van het servies na het eten. Het schijnt het aanstaande echtpaar zelfs geluk te brengen en het samen opruimen brengt ze ook nog dichter bij elkaar.

Volgens traditie worden mensen niet officieel uitgenodigd voor deze ‘Polterabend’ maar woord zegt het voort. De vrienden en familie die hier op af komen zijn doorgaans niet bij de officiële ceremonie aanwezig maar kunnen op deze manier toch samen met het bruidspaar het huwelijk vieren.

7. Engeland (Royal Wedding): Het versturen van een stuk taart per post

Alle genodigden van de koninklijke bruiloft zullen na afloop van het huwelijk een stuk taart per post ontvangen met een bedankbriefje van Prins Harry en Meghan.

Zelfs de gasten die verhinderd waren, mogen rekenen op een stukje van de taart. Deze traditiegetrouw torenhoge stapeltaart met fruit werd deze keer door Claire Ptak, de eigenaresse van de Violet Baker in Londen, gemaakt.

Bron: HomeToGo zocht dit allemaal voor ons uit.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Afgelopen woensdag werd ze 52 jaar, vandaag krijgt ze tijdens de Amerikaanse Billboard Music Awards de Icon Award uitgereikt.

De Icon Award is een beloning voor de lifetime invloed die een artiest heeft gehad op de muziekindustrie. Voorgangers van Janet waren onder anderen Stevie Wonder, Prince, Celine Dion en Cher. De zangeres, die afgelopen jaar nog een kind kreeg en inmiddels is gescheiden van de vader van haar kind, treedt vanavond voor het eerst sinds negen jaar weer live op tv op. 'Can't wait!' zei ze daarover.

 

Beeld: Getty Images
 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!