Je bent je er misschien niet altijd van bewust, want druk in je hoofd met werk, sociale contacten en andere aandacht slurpende kwesties, maar als je ergens neerstrijkt voor een drankje of een hapje: sta eens stil bij de volgende 10 etiquetteregels. Het zijn de grootste irritaties van barmannen en -vrouwen, verkopers en winkelbedienden.

Ze zullen je er dankbaar voor zijn! 

1. Telefoneren 
Laat de ander niet wachten omdat jij je gesprek moet afmaken; bestel wat je hebben wilt met je volle aandacht en pak daarna je telefoon, als het echt zo dringend is. En praat niet zo hard dat mensen aan de andere kant van de ruimte ook kunnen horen dat je net een gewéldige pedicure hebt gehad.

2. Bestel en pak je portemonnee 
Staat er een lange rij, zodat de barman, groenteman, bakker, met het zweet op zijn/haar hoofd staat te buffelen om iedereen zo vlug mogelijk te kunnen helpen? Zorg dat je, als je aan de beurt bent, met pinpas of cash klaar staat om af te rekenen. Dat sommige oudere mensen alle tijd nemen om de dubbeltjes en kwartjes uit de verre hoeken van hun minuscule portemonneetjes te vissen, snappen we, maar jij bent razendsnel (en daardoor heel attent). 

3. Vraag niet naar de bekende weg 
Laatst hoorde ik iemand vragen of dat broodje rosbief wel echt vers en lekker was. ‘Nee, het ligt er al drie dagen in de hoop dat iemand het nog koopt’, schoot door mijn hoofd. Vragen wat de ober aanbeveelt - om vervolgens iets heel anders te bestellen, is ook zoiets. Wat op de kaart staat, zal echt met de beste intenties zijn klaargemaakt. Kies zelf of volg het advies van de ander op, maar vraag alsjeblieft niet naar de bekende weg. 

4. Kies wat op de kaart staat 
Iedereen heeft wel eens een speciaal verzoek, maar maak er geen ingewikkeld vijf minuten durend vraagstuk van, waarbij ieder ingrediënt vervangen dient te worden voor een andere. Dus liever geen ‘latte macchiato decaf met soyamelk, niet te heet, voorzien van een tikkeltje kaneel en, o ja, eerst graag een laagje koffie en dan melk en dan weer koffie in plaats van andersom’. 

Lees ook: Wat klopt er niet aan: 'Ik vond het heel gezellig'? (Straks weet je het)

5. De kok weet echt wat hij doet 
Control freak of niet, probeer te vertrouwen op de kundigheid van de kok, ober, barman, slager, bakker, kaasboer. Als het goed is, weten zij heel goed hoe zij de koffie, zalmtartaar, leverpastei, slagroomtaart, moeten branden, snijden, hakken, bakken. Geef je eens over en laat je verrassen! (Heb je er echt geen fiducie in? Zoek dan je heil ergens anders.) 

6. Hallo en dank je wel 
Ze bestaan; klanten die zonder een woord te zeggen binnenkomen, hun bestelling doorgeven en zonder groeten of bedanken weer verdwijnen. Alsof de rest van de wereld lucht is. Onbeleefd in het kwadraat. Ook al ben je in een heel slechte bui, het zijn maar twee woorden, dat moet echt lukken. 

7. In de weg staan 
Een ruimte kan krap zijn en sommige obers rennen wel erg wild rond met vol geplempte dienbladen; geen goede combinatie. Vooral niet met dromerige types die lekker in de weg gaan staan. Pas op dus voor die rondrennende dienbladen, ze zijn al zo zwaar om te tillen. 

8. De verkeerde bestelling meenemen 
Er zijn mensen die betalen en zonder hun waar verdwijnen en er zijn mensen die betalen en er in hun haast of verwardheid met de bestelling van een ander vandoor gaan. Wegdromen in een rij is menselijk, maar probeer even te focussen als jij aan de beurt bent (en neem alleen mee wat je besteld en betaald hebt). 

9. Fooien 
Heb je lekker gegeten of gedronken en was de bediening naar wens? Beloon ze met een fooi. Hoe fijn is het om een ander een goed gevoel te geven? 

10. Er klakkeloos vanuit gaan dat de bediening een tijdelijke studentenjob is 
‘En wat wil je worden als je straks echt gaat werken?’ Pas op met dit soort vragen. Jouw ambities zijn niet die van een ander. Bovendien; de meest succesvolle horeca-eigenaren werkten eerst vaak jaren in de bediening. 

Kortom, geef je over en toon je waardering. Want, wat je geeft krijg je terug, echt waar.

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.