Het trouwseizoen barst los. Natuurlijk allemaal prachtig, dat liefdesgeluk, maar qua cadeaus is het soms echt een kriem. Toch maar gaan voor dat envelopje dan? En hoeveel mag (moet?) een cadeau kosten? Wanneer geef je het? En hoe fout is het om geld te geven aan het bruidspaar?

Gelukkig zijn er verschillende experts die van de hoed en de rand weten, zodat elk cadeaudilemma vanaf nu soepeltjes wordt opgelost.

1. Hoe lang heb ik om het cadeau te geven?
Wel eens gehoord dat je "tot een jaar hebt" om het cadeau te overhandigen? Helaas, dat klopt niet. De meeste experts raden aan om niet langer dan twee maanden tot na de bruiloft - uiterlijk drie - te wachten met het geven van het cadeau.

Als je het nog langer uitstelt, mogen de newly weds ervan uitgaan dat je helemaal niets meer stuurt.

2. Kan ik het cadeau meenemen naar de trouwerij of zal ik het vooraf sturen?
"Cadeaus ontvangen terwijl het huwelijk nog wordt voorbereid, kan erg chaotisch worden - spullen kunnen zoekraken, omdat het koppel al allerlei andere zaken aan het organiseren is", aldus feestorganisator en trouwprof Jung Lee.

“Ik raad mensen altijd aan om iets te kopen dat op de cadeaulijst staat en vervolgens het stel zelf laten bepalen wanneer ze het 't liefst ontvangen."

3. Wat te doen met een cadeau als degenen die trouwen in het buitenland wonen?
Tenzij je geld geeft, is het raadzaam om het cadeau niet mee te brengen. Het past misschien maar met moeite in je koffer, het kan ook zijn dat je problemen krijgt bij de douane. Beter kun je het van tevoren naar hun thuisadres sturen.

4. Moet ik me echt aan de cadeaulijst houden?
Daar is geen 'harde regel' voor, maar houd wel in gedachten dat degenen die gaan trouwen speciale spullen op de cadeaulijst hebben gezet die ze echt graag willen hebben of nodig hebben.

"Maar als er een cadeau is waarvan je weet dat ze het heel erg zullen waarderen terwijl ze er niet om hebben gevraagd, geef het hen dan zeker. Maar ik raad wel aan ook het bonnetje erbij te doen voor het geval dat", adviseert Myka Meier, oprichtster van de Beaumont Etiquette School in New York. 

Lees ook: 10 x sociale etiquette regels die iedereen zou moeten kennen (en volgen)

5. Wat mag/moet een cadeau kosten?
“De waarheid is dat de financiële waarde niet hetgeen is wat een cadeau speciaal maakt op de grote dag. Het gaat meer om de sentimentele waarde, de gedachte erachter", tipt Lee.

“Hebben ze een cadeaulijst? Kies daar dan een presentje uit dat binnen jouw budget past - dan weet je zeker dat je hen een persoonlijk geschenk geeft dat ook helemaal naar hun smaak is.”

6. Is het beter om een tastbaar geschenk te geven in plaats van geld?
Dat mag de gast in kwestie zelf weten, maar experts zeggen wel dat cash "een stuk minder persoonlijk en veelzeggend" is. Bovendien vinden veel genodigden het prettiger om een echt cadeau te geven dan een geldbedrag. 

Mocht je van plan zijn om klinkende euro's te doneren, zorg er dan voor dat je het discreet doet; geef het in een mooie envelop of overhandig het geld subtiel." 

7. Hoeveel cadeaulijsten mag het bruidspaar hebben?
Myka Meier: "Maximaal drie, anders kom je te verwachtingsvol over."

8. Zijn 'huwelijksreis-registers' taboe?
Het wordt steeds populairder om geld in te zamelen voor 'ervaringen', in plaats van te vragen naar traditionele geschenken.

Maar Meier raadt aan om ook ten minste één traditionele cadeaulijst te hanteren, zodat je gasten zelf een keuze kunnen maken.

9. Mag zo'n cadeaulijst op de uitnodigingen worden vermeld?
Voor Meier is dat een absolute 'nee'. "Dat moet je echt nooit doen. De enige juiste plek waar je die lijst vindt, is op de website van degenen die gaan trouwen. 

Je kunt ook je ouders, grootouders en ceremoniemeester laten weten waar gasten het cadeauregister kunnen inzien, zodat zij iedereen desgewenst kunnen informeren." 

10. Wanneer stuur je de bedank-kaartjes?
Binnen drie maanden na ontvangst van een cadeau. Maar dat is een gemiddelde. Hoe eerder, hoe beter.

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.