Trouwtrends komen en gaan, en dat geldt ook voor de cadeaus die daarbij komen kijken. Geen wonder dat sommige mensen in de stress schieten als ze een huwelijksinvitatie krijgen. Want hoeveel mag (moet?) een cadeau kosten? Wanneer geef je het? En hoe fout is het om geld te geven aan het bruidspaar?

Gelukkig zijn er verschillende experts die van de hoed en de rand weten, zodat elk cadeaudilemma vanaf nu soepeltjes wordt opgelost.

1. Hoe lang heb ik om het cadeau te geven?
Wel eens gehoord dat je "tot een jaar hebt" om het cadeau te overhandigen? Helaas, dat klopt niet. De meeste experts raden aan om niet langer dan twee maanden tot na de bruiloft - uiterlijk drie - te wachten met het geven van het cadeau. Als je het nog langer uitstelt, mogen de newly weds ervan uitgaan dat je helemaal niets meer stuurt.

2. Kan ik het cadeau meenemen naar de trouwerij of zal ik het vooraf sturen?
"Cadeaus ontvangen terwijl het huwelijk nog wordt voorbereid, kan erg chaotisch worden - spullen kunnen zoekraken, omdat het koppel al allerlei andere zaken aan het organiseren is", aldus feestorganisator en trouwprof Jung Lee. “Ik raad mensen altijd aan om iets te kopen dat op de cadeaulijst staat en vervolgens het stel zelf laten bepalen wanneer ze het 't liefst ontvangen."

3. Wat te doen met een cadeau als degenen die trouwen in het buitenland wonen?
Tenzij je geld geeft, is het raadzaam om het cadeau niet mee te brengen. Het past misschien maar met moeite in je koffer, het kan ook zijn dat je problemen krijgt bij de douane. Beter kun je het van tevoren naar hun thuisadres sturen.

4. Moet ik me echt aan de cadeaulijst houden?
Daar is geen 'harde regel' voor, maar houd wel in gedachten dat degenen die gaan trouwen speciale spullen op de cadeaulijst hebben gezet die ze echt graag willen hebben of nodig hebben. "Maar als er een cadeau is waarvan je weet dat ze het heel erg zullen waarderen terwijl ze er niet om hebben gevraagd, geef het hen dan zeker. Maar ik raad wel aan ook het bonnetje erbij te doen voor het geval dat", adviseert Myka Meier, oprichtster van de Beaumont Etiquette School in New York. 

Lees ook: 10 x sociale etiquette regels die iedereen zou moeten kennen (en volgen)

5. Wat mag/moet een cadeau kosten?
“De waarheid is dat de financiële waarde niet hetgeen is wat een cadeau speciaal maakt op de grote dag. Het gaat meer om de sentimentele waarde, de gedachte erachter", tipt Lee. “Hebben ze een cadeaulijst? Kies daar dan een presentje uit dat binnen jouw budget past - dan weet je zeker dat je hen een persoonlijk geschenk geeft dat ook helemaal naar hun smaak is.”

6. Is het beter om een tastbaar geschenk te geven in plaats van geld?
Dat mag de gast in kwestie zelf weten, maar experts zeggen wel dat cash "een stuk minder persoonlijk en veelzeggend" is. Bovendien vinden veel genodigden het prettiger om een echt cadeau te geven dan een geldbedrag. Mocht je van plan zijn om klinkende euro's te doneren, zorg er dan voor dat je het discreet doet; geef het in een mooie envelop of overhandig het geld subtiel." 

7. Hoeveel cadeaulijsten mag het bruidspaar hebben?
Myka Meier: "Maximaal drie, anders kom je te verwachtingsvol over."

8. Zijn 'huwelijksreis-registers' taboe?
Het wordt steeds populairder om geld in te zamelen voor 'ervaringen', in plaats van te vragen naar traditionele geschenken. Maar Meier raadt aan om ook ten minste één traditionele cadeaulijst te hanteren, zodat je gasten zelf een keuze kunnen maken.

9. Mag zo'n cadeaulijst op de uitnodigingen worden vermeld?
Voor Meier is dat een absolute 'nee'. "Dat moet je echt nooit doen. De enige juiste plek waar je die lijst vindt, is op de website van degenen die gaan trouwen. Je kunt ook je ouders, grootouders en ceremoniemeester laten weten waar gasten het cadeauregister kunnen inzien, zodat zij iedereen desgewenst kunnen informeren." 

10. Wanneer stuur je de bedank-kaartjes?
Binnen drie maanden na ontvangst van een cadeau. Maar dat is een gemiddelde. Hoe eerder, hoe beter.

Het blijft schrikken als je telefoon vol onder water valt. Met met deze lifehack overleeft-ie het vrij eenvoudig.

De nieuwste modellen kunnen wel tegen een plons, maar voor iedereen die geen waterproof mobiele telefoon heeft - en vanaf nu weer volop aan of op het water gaat fotograferen, is het volgende product een perfecte lifesaver: silicagel. Die kleine zakjes die in je nieuw gekochte tas of schoenen zitten en je doorgaans meteen achteloos weggooit. Niet meer doen! Want:

Doe de telefoon samen met vijf silicagelzakjes in een afsluitbaar plastic zakje en laat ze een nachtje bij elkaar liggen. De volgende dag is je telefoon weer helemaal de oude!

 

Bron: Libelle tv. Beeld: iStock

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in! 

Actrice Tippe Hedren (88) kroop weer in een rol voor de mysterieuze Gucci-commercial.

Ooit, voor ze beroemd werd als actrice in Hitchcocks The Birds en Marnie, was ze al model. Het was Gucci’s Alessandro Michele die haar nu castte als waarzegster in z'n sieraden- en horlogecommercial. Een rol die ze met verve speelt.

Family affair

Hedren is de moeder van actrice Melanie Griffith en oma van Dakota Johnson (dochter van Melanie en Don Johnson en inmiddels beroemd vanwege Fifty shades of Grey…). Dakota was eerder ook al eens model voor Gucci, in de campagne voor de geur Bloom. Tippi Hedren is trouwens niet de eerste iconische actrice die door Gucci wordt gecast. Vorig jaar nog schitterde Vanessa Redgrave (toen 79) in de Cruise campagne.