Ben jij de oudste van het gezin, heb jij een oudste dochter, een jongere zus, vriendin of collega? Komen de eigenschappen regelaar, perfectionist en een groot verantwoordelijkheidsgevoel je dan bekend voor?

Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven zijn de schrijfsters van ‘Het oudste dochter effect’. Zij hebben vastgesteld dat oudste dochters een aantal typische eigenschappen gemeen hebben. Zelfs als je nog een oudere broer hebt, blijk je als vrouw veel overeenkomsten te hebben met eerstgeboren dochters.

Deze 10 eigenschappen zijn typerend voor oudste dochters:

1 De oudste dochter doet alles vol overgave. Deze perfectionist en soms controlfreak kan daardoor wel eens als overheersend gezien worden.

2 De plichtsgetrouwe oudste dochter neemt deadlines en andere afspraken erg serieus. Ze heeft haar werk op tijd af en denkt in vervolgstappen.

3 Een oudste dochter voelt zich verantwoordelijk voor alles en iedereen en ervaart een gevoel van 'Als ik het niet doe, dan...'. Een regeltante bij uitstek.

4 Deze perfectionist maakt geen ruimte voor het maken van fouten. Van een grote organisatie tot een kleine borrel: een oudste dochter wil altijd alles goed doen.

5 Degene die vroeger haar jongere broer of zus aanzette om samen het ontbijt op bed voor Moederdag te maken heeft nog steeds van nature de drang om in een groep de leiding te nemen.

6 Jammer genoeg heeft de oudste zijn ook nadelen. Ze piekert sneller en denkt negatiever dan jongere broertjes of zusjes.

7 Op de jongere broer of zus is zij dan ook stiekem jaloers. Hun leven lijkt makkelijker, zonder alle (verantwoordelijke) zorgen.

8 Binnen het gezin is de oudste dochter vaak de serieuze van het stel, terwijl jongere broers en/of zussen losser en vrolijker zijn.

9 Zonder het zo te bedoelen kan de oudste zus als bazig overkomen.

10 De vrouw die de spanning in een groep probeert te bemiddelen en het iedereen naar de zin te maken, is meestal een oudste dochter.

De oorsprong van deze eigenschappen is te vinden in de vroegere angst om uit het nest gegooid te worden nadat er een broertje of zusje bij kwam.

Daarom doen oudste dochters altijd hun uiterste best, willen ze altijd de beste zijn en proberen ze het iedereen naar de zin te maken, maar twijfelen ze ondertussen ook voortdurend aan hun eigen kunnen.

Meer weten over het oudste dochtereffect? Het boek van Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven

Vandaag introduceert actrice, filmmaker en sociaal entrepreneur Hanna Verboom een nieuw lifestylemerk dat haar na aan het hart ligt: Palais brengt kwaliteit en duurzaamheid samen in 29 práchtige kussens. Nouveau.nl sprak met Hanna over dit mooie initiatief.

Hanna: "We leven in een tijd waarin het mogelijk is om luxe producten te ontwikkelen, die compromisloos zijn in kwaliteit en ontwerp, en tegelijkertijd respectvol naar onze aarde en de mensen die onze producten maken. Dit is waar Palais voor staat en daar geloof ik heilig in.  

We maken luxe interieurproducten, duurzaam gemaakt en met aandacht voor elke stap: Eerlijke lonen, geen uitbuiting en volledig herleidbaar. Ik ben heel erg trots op de oprichters, en het team in Nederland en India." 

Palais

"Het idee voor Palais bestond zo'n twee jaar geleden toen ondernemers Petra van Roon, Michiel van Heusden mij benaderden om mee te helpen. Doordat ik zelf veel reis en altijd al een voorliefde heb voor interieur sprak dit mij heel erg aan, het is absoluut noodzakelijk dat er grote verandering komt in de manier waarop we produceren en consumeren."

Favoriet

Dit is een van mijn favoriete ontwerpen!

De kleuren knallen eruit en deze combinatie van roze en oranje is heel eigenwijs. Daarnaast is het biologische canvas met hand borduurwerk, echt vakmanschap.

"Mijn verzameldrift gaat ver"

Ik reis veel voor mijn werk, overal waar ik kom verzamel ik de mooiste stoffen, antiek of lokale kunst. Soms laat ik iets verschepen maar meestal zeul ik het dagen mee, vastgebonden aan mijn backpack. Echt schatzoeken.

Ik weet nog dat ik tijdens mijn wereldreis 16 jaar terug een heel bijzonder masker had gevonden in Indonesië, 2 maanden lang heb ik ermee rond gelopen.. bus in bus uit. Het was een onding maar ik wilde het per se meenemen naar huis. Ik was er ontzettend trots op.

Een paar jaar later was ik in Mexico en liep een toeristenzaak in, de hele wand hing vol met exact hetzelfde masker. Toen heb ik wel hard gelachen om mijn verzameldrift."

De collectie

De eerste collectie van Palais bestaat uit 29 kussens, in warme tinten met unieke patronen, geïnspireerd op plekken van over de hele wereld in combinatie met het kleurenpalet van Matisse.

Laaf je aan het dieproze van Jaipur en de warme aardse kleuren van Marrakesh. De kussens zijn gemaakt van biologische stoffen als zijde, linnen en katoen en afgewerkt met borduursels, franjes en kleurrijke prints.

Exclusief verkrijgbaar bij De Bijenkorf Rotterdam, Den Haag en Amsterdam en online via de website van Palais. Vanaf 59,- euro.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Stel; je bent de 50 gepasseerd en je hebt nog helemaal geen last van de overgang. Lucky you! Toch is het goed om deze 5 dingen wel regelmatig te (laten) controleren. Doordat je lichaam langzamerhand steeds minder oestrogeen aanmaakt, is het belangrijk om een beetje extra op te letten.

Oké, als je opvliegers krijgt, je humeur grilliger is dan dat je gewend bent en je cyclus niet meer regelmatig is, kun je wel nagaan hoe laat het is.

Maar vaak is je lichaam vóór die tijd, soms al jaren, minder oestrogeen aan het aanmaken zonder dat je het merkt. Dat heeft wel gevolgen, je botten worden bijvoorbeeld brozer en je loopt een groter risico op hart- en vaatproblemen.

Experts adviseren daarom om vanaf je vijftigste jaarlijks je cholesterol, schildklierfunctie, glucosegehalte, vitamine D en bloeddruk te controleren.

Heb je het vermoeden dat je in de overgang bent en schrijf je daar bepaalde fysieke ongemakken als hartkloppingen of onregelmatige bloedingen aan toe? Niet doen! Ze kúnnen door de overgang komen, maar misschien ook niet. Better safe than sorry, dus laat je even goed nakijken.

Beeld: iStock. Bron: Libelle.be

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in