Zekerheid tijdens de kerstdagen: Annie, Notting Hill, The Holiday en Home Alone op televisie. En natuurlijk ook onze favoriet: Love Actually. Er gaat geen jaar voorbij zonder dat wij wegzwijmelen bij Hugh. Om de kerstpret te vergroten, doken we de archieven in en verzamelden de leukste feitjes over de film.

1 – Olivia Olsen (Joanna) is kinderlijker gemaakt. De liefdescrush van kleine Sam bleek zo’n goede zangeres, dat de filmmakers het onrealistisch vonden. De regisseur verzocht Olivia de kersthit All I want for Christmas wat slechter te zingen. Dit lukte niet, waardoor er later meer ademhalingen en 'valse tonen' zijn toegevoegd.

2 – De acteur die Colin Frissell speelt, is niet betaald voor de scène waarin hij wordt verleid door drie Amerikaanse vrouwen. Kris Marshall (Colin) heeft zijn loonstrookje weer ingeleverd, omdat hij het ronduit geweldig vond dat de drie vrouwen hem 21 keer hadden uitgekleed.

3 – Hugh Grant wilde de dansroutine niet doen. Hoewel wij bijzonder vrolijk worden van de dansmoves die de Prime Minister laat zien op het nummer Jump for my love, stelde Hugh de scène zo lang mogelijk uit. Hij haatte de dans.

4 – Rowan Atkinson was (en is) eigenlijk een kerstengel. De makers hadden bedacht dat Rowan een echte engel was. Rufus, de rol van Rowan, zou zelfs op magische wijze verdwijnen nadat hij Sam hielp op het vliegveld. Uiteindelijk werd zijn rol als engel poëtischer aangepakt: hij pakt het gouden kettinkje dat Harry wil kopen zo langzaam in, dat hij het begin van de affaire tussen Harry en Mia probeert te stoppen.

5 – Sam (Thomas Brodie-Sangster) heeft speciaal voor de film geleerd om te drummen. Net zoals in de film had de kleine acteur geen idee hoe hij de drums moest bespelen. Uiteindelijk kreeg hij de slag te pakken en tot op de dag van vandaag speelt hij nog.

6 – Het woord ‘actually’ wordt 23 keer gezegd in de film. En dat inspireerde de makers voor de titel. Oorspronkelijk heette de film 'A Catastrophe'. Niet heel aantrekkelijk. Vlak voordat de film in de bioscoop kwam, zag regisseur Richard Curtis het licht en veranderde hij de titel in Love Actually.

7 – Emma Thompson (Karen) droeg een dikmakend pak in de film. Voor haar rol moest zij een zwaardere look hebben, terwijl zij zelf erg slank is. Deze oplossing bleek een stuk sneller dan een dieet van hamburgers en fish & chips.

8 – Laura Linney, ‘just Jeannie’ in de film, wilde de telefoon niet opnemen. Terwijl Jeannie eindelijk met haar crush Karl zoent,neemt zij toch de telefoon op voor haar zwakbegaafde broer. Zelf wilde Laura deze actie graag anders zien. Snappen wij...

9 – Daniel, gespeeld door Liam Neeson, draagt niet voor niets steeds een tandenstoker in de film. De acteur was net gestopt met roken en wilde dat graag zo houden. De tandenstoker bleek een prima vervanger van de sigaret.

10 – Veel scènes moesten ’s nachts worden gefilmd. Filmen met een cast met onder andere Keira Knightley, Alan Rickman en Colin Firth, zonder dat er zich een menigte fans rond de set verzamelt? Dat betekent werken in de late uurtjes.

LEES OOK: Stress SOS: 8 producten om relaxed de kerst door te komen

Hierbij nog één keer de romantische trailer uit 2003: