Een kersverse, nieuwe vriendschap kan heel bijzonder voelen. Die klik met een wildvreemde waarbij je basisgevoel je om een of andere reden zegt dat het goed is. En je soms, uit enthousiasme, een beetje op hol slaat.

Daardoor kunnen we helaas dingen doen of zeggen die de prille band in één keer flink kan doen bekoelen. Om dat soort onnodige teleurstellingen te voorkomen, hierbij een paar gedachten om even bij stil te staan. 

Doseer je informatie 

Bij volwassen vriendschappen zijn we sneller geneigd de praatjes over het weer over te slaan en eerder de diepte in te gaan dan toen we nog jonger waren.

Het is prima om oppervlakkige zaken sneller aan de kant te schuiven, maar pas op met al te intieme informatie, waar de ander misschien (nog) niet op zit te wachten.

Lees ook: Vriendschap op het eerste gezicht bestaat (en is net zo heftig als de liefde) 

Houd bijvoorbeeld je zorgen over je aankomende maagonderzoek of de rel in je familie liever nog even voor je, zeker als je nieuwe vriendin een gereserveerde(r) houding aanneemt. Niet iedereen is geïnteresseerd in de problemen van een ander.

Houd het liever positief met vragen naar / over de achtergrond van de ander, sporten en reisverhalen, zoek luchtige onderwerpen waarmee je elkaar beter leert kennen. Dan merk je vanzelf hoeveel zij jou wenst te vertellen of juist prefereert nog een en ander voor zichzelf te houden.

Als de klik er is, komt de rest vanzelf. Of niet, maar dan passen jullie misschien toch minder bij elkaar dan je aanvankelijk dacht. 

Heeft de ander wel net zoveel tijd?

Nieuwe vriendschappen ontstaan meestal als daarvoor tijd is vrij gekomen - zo zegt een Amerikaanse psychotherapeut die zich erin specialiseerde. "Maar dat wil niet automatisch zeggen dat de ánder ook meteen alle ruimte heeft in zijn of haar agenda."

Een nieuwe band maakt je blij en roept een behoefte op om veel samen te ondernemen, maar dat tempo hoeft niet ook meteen wederzijds te zijn. De ander kan een druk leven leiden en nog geen tijd hebben voor allerlei gezamenlijke ondernemingen.

Zoek daarom naar een goede balans en kijk goed hoeveel energie en initiatief jullie beiden in de vriendschap steken. De vriendschap moet wel in evenwicht zijn, daar wordt iedereen het gelukkigst van. 

De regels van social media 

Heb je een account op Facebook, Instagram of LinkedIn en je potentiële nieuwe vriendin al opgespoord? Wacht liever nog even met het sturen van vriendschapsverzoeken totdat er iets meer duidelijk is of jullie band beklijft.

Niets pijnlijker dan een connectie te hebben gemaakt met iemand, die bij nader inzien best tegenvalt. Leer elkaar eerst een beetje kennen voordat je de ander in een te vroeg stadium 'afschrikt' met je tomeloze enthousiasme. De ander kan het als verstikkend ervaren.

Heb je een klik gevonden met iemand die ver weg woont? Dan gelden er andere regels en biedt social media juist prima mogelijkheden om met elkaar in contact te blijven. Tenzij je het ook heerlijk vindt om brieven te schrijven (echte post blijft een feestje).

Overeenkomsten versus verschillen 

Waar je bij aanvang van een nieuwe vriendschap nog slechts overeenkomsten zag, en zocht - met eureka momenten als: ah nee, hou jij ook zo van bakken als je je down voelt?

Ja, ik ben ook gek op skeeleren, hardlopen, fotograferen, origami vouwen - ga je naar verloop van tijd juist meer en meer verschillen zien. En dat is ook goed, zolang je elkaar wel blijft begrijpen en respecteren. 

Kort lontje

Mocht je nieuwe beste vriendin heel explosief blijken te zijn of erg snel op haar tenen getrapt, terwijl jij juist erg introvert of relaxed bent, dan zou dat wel eens tot een breuk kunnen leiden.

Maar lopen jullie karakters wat minder uiteen en gaat het om kleine meningsverschillen: bespreek het, op een aardige manier, je kunt er ook juist een hechtere vriendschap door krijgen. 

Werk of privé? 

Ontmoet je iemand in werksfeer met wie je een klik voelt? Bekijk jullie contact met een zakelijk oog voordat je in het diepe springt.

Genoeg mensen die leuk uit de hoek kunnen komen tijdens een werkborrel onder het mom van ‘professioneel netwerken’, maar daar verder weinig loyale waarde aan hechten. Onderzoek dus even welk vlees je precies in de kuip hebt. 

Vriendschap is geven en nemen 

In ware vriendschap schuilt ruimte en respect en een juiste balans van geven en nemen. De ene vriendin zal veel waarde hechten aan eerlijk en oprecht, terwijl de ander helemaal geen zin heeft in je ongevraagde mening.

Kijk goed naar de ander en leer welke behoeften er spelen en welke juist niet (en bepaal voor jezelf of je je daar ook in kunt vinden). Overstroom de ander niet met verhalen en meningen, zeker in het prille begin, maar vraag naar wat de ander bezighoudt (en onthoud het). Zonder er een opdringerig verhoor van te maken uiteraard. 

En wie weet wordt en blijft het een echte, hechte vriendschapsband.

7 juni komt zijn boek 'Filosofie voor een weergaloos leven' uit en 1 week later staat Lammert Kamphuis al voor je op het Nouveau Matinee. Deze jonge filosoof is een van de meest inspirerende sprekers van het moment. Kom naar het Nouveau Matinee voor een boeiende lezing.

Wat doet een filosoof/theoloog op festivals als Lowlands en Amsterdam Dance Event? Zijn jonge publiek prikkelen met eeuwenoude denkbeelden!

Lammert Kamphuis (1983) is een begenadigd spreker die anderen inspireert om op een nieuwe manier naar hun leven te kijken, te denken en te handelen. Als geen ander weet hij daarbij de inzichten van de oude filosofen op alledaagse thema’s toe te passen. En dat doet hij met veel humor.

Van het leven krijg je er maar één; alle reden om er het best mogelijke leven van te maken.

Hoe denk je eigenlijk over de grote thema’s in je leven: liefde, familie en vriendschap, bijvoorbeeld? En hoe kunnen inzichten uit de filosofie je daarbij helpen?

Als geen ander weet Lammert, die ook docent aan de School of Life is, complexe, maar waardevolle theorieën te vertalen naar bruikbare inzichten.

Dat doet hij ook in zijn boek in Filosofie voor een weergaloos leven.

Bereid je voor op een boeiend gesprek waar je letterlijk iets wijzer van wordt, met een van de meest inspirerende sprekers van dit moment.

Behalve Lammert, geven ook Sacha de Boer en Tommy Wieringa een lezing. Én journalist Barbara van Beukering gaat in gesprek met Hedy d'Ancona en Ans markus over ouder worden. Dit alles op 14 juni in de prachtige ambiance van het Concertgebouw.

Er zijn nog kaarten!

 

Even een spreekwoordelijke stok achter de deur, steuntje in de rug of tegeltjeswijsheid. Wij krijgen er geen genoeg van. Hier 34 quotes ter inspiratie voor een goed begin van de week. Let's go!

 1. Het leven is niet eerlijk, maar toch heerlijk.
 2. Bij twijfel; neem de volgende kleine stap
 3. Je baan zorgt niet voor je als je ziek bent. Je vrienden en familie wel.
 4. Je hoeft niet elke discussie te ‘winnen’
 5. Huil samen met iemand. Dat heelt beter dan alleen huilen.
 6. Als het op chocolade aankomt is weerstand bieden zinloos.
 7. Accepteer je verleden zodat dat het heden niet verpest.
 8. Het is prima als je kinderen je een keer zien huilen, je hoeft je niet altijd groot te houden.
 9. Vergelijk je leven niet met dat van anderen. Je weet niets over hun leven en de uitdagingen die daarbij horen.
 10. Al seen relatie geheim moet zijn, zou je er niet in moeten zitten
 11. Adem diep in, daar word je rustig van
 12. Gooi alles wat geen nut heeft. Rommel om je heen, betekent onrust in je hoofd.
 13. Cliché, maar Whatever doesn’t kill you really does make you stronger.
 14. Het is nooit te laat om gelukkig te zijn. Maar dat moet je zelf doen.
 15. Als het op je passie aankomt, accepteer je geen ‘nee’ als antwoord
 16. Bewaar geen dingen voor een special moment. Elk moment is speciaal
 17. Bereid je goed voor en laat dan los
 18. Doe lekker gek, wacht niet tot je ouder bent om je vrij te voelen.
 19. Niemand is verantwoordelijk voor je geluk behalve jijzelf.
 20. Bedenk je bij kleine ongelukjes: Is dit over 5 jaar nog belangrijk?
 21. Vergeef, maar vergeet niet
 22. Wat anderen over je denken is niet jouw zaak
 23. Tijd heelt bijna alle wonden, geef het de tijd.
 24. Hoe vervelend een situatie ook is, het zal veranderen.
 25. Neem jezelf niet té serieus, dat doen anderen ook niet.
 26. Geloof in wonderen.
 27. Kijk niet te veel terug, maak er nu het beste van.
 28. Je kinderen groeien maar één keer op
 29. Het belangrijkste is dat je lief hebt gehad
 30. Ga elke dag naar buiten, wonderen zitten in de kleinste hoekjes
 31. Afgunst is tijdsverspilling. Wees dankbaar voor wat je hebt, niet voor wat je nodig hebt.
 32. Het beste komt nog…
 33. Hoe je je ook voelt: Get up, dress up and show up.
 34. Er zit niet altijd een mooie strik om, maar het leven blijft een cadeautje.

Regina Brett is een Amerikaanse schrijfster van zelfhulpboeken. De beste uitspraken uit haar boeken werden opgetekend door Ladiespassiton.com.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: iStock