Meer vrouwen dan mannen sterven aan hartklachten, hartkwalen zijn wereldwijd zelfs doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Nu.nl sprak met vrouwenhartcardiologe Angela Maas.

Angela Maas is hoogleraar cardiologie voor vrouwen aan Radboudumc Nijmegen en oprichter van de stichting Hart voor Vrouwen, die zich inzet voor multidisciplinair onderzoek gericht op hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Article continues after the ad

Welke rol speelt de overgang?

"Vrouwelijke hormonen beschermen vrouwen tegen vaatschade aan de kransslagaders. De vaten blijven gezond en soepel. Deze oestrogenen hebben bovendien een gunstig effect op de vetstofwisseling. Daardoor dragen ze bij aan een goede cholesterolverhouding in het bloed. Ze hebben ook een natuurlijk vaatverwijdend effect. Dat heeft weer een positieve invloed op de bloeddruk."

"Wanneer de oestrogeenproductie vanaf het dertigste levensjaar langzaam afneemt, worden de vaten kwetsbaarder. Bovendien ontstaat een verhoogde ontstekingsgevoeligheid en een verstoorde cholesterolverhouding: na de overgang is het 'foute' LDL-cholesterol met 15 procent gestegen. Ook de bloeddruk stijgt. Dat maakt je gevoeliger voor aderverkalking."

Wat kunnen vrouwen zelf doen voor hun hart?

"Luisteren naar hun lichaam. Ga bij pijn in de rug of schouders, een opgejaagd gevoel, kortademigheid of vermoeidheid zonder duidelijke reden, naar de dokter."

"Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans dat de schade beperkt blijft. 80 procent van alle hartklachten kan voorkomen worden met behulp van leefstijl. Beweeg voldoende en eet gezond. Eet naarmate je ouder wordt minder. Vanaf je veertigste vertraagt de stofwisseling."

"Verder: wees niet te perfectionistisch en vermijd stress, dat is een van de grootste risicofactoren voor hartkwalen."

Lees ook: Je kunt nu shoppen bij de couturier van Máxima 

Wat nog meer?

"Controleer zowel de bloeddruk als het cholesterol. Thuis of bij de huisarts. Het totale cholesterol mag niet hoger zijn dan 5, het 'slechte' LDL-cholesterol mag niet hoger zijn dan 3 en het 'goede' HDL moet hoger zijn dan 1. De bloeddruk moet onder de 120/80 blijven."

Lees meer over het vrouwenhart op nu.nl.

Bron: nu.nl
Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in