Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Word jij ook gék van al die spullen? Stel jezelf dan deze ene vraag

Kopjes, bekers, tijdschriften, schoenen, opschrijfboekjes (fetisj), tassen en o ja, oplaad-kabeltjes voor mobieltjes en iPads: Nouveau's Kim heeft er véél te veel van. Zoveel dat het bijna verlammend werkt. Want ze wíl wel opruimen (ultieme droom: een georganiseerde rommelkast), maar: waar in hem...

Word jij ook gék van al die spullen? Stel jezelf dan deze ene vraag

Kopjes, bekers, tijdschriften, schoenen, opschrijfboekjes (fetisj), tassen en o ja, oplaad-kabeltjes voor mobieltjes en iPads: Nouveau's Kim heeft er véél te veel van. Zoveel dat het bijna verlammend werkt. Want ze wíl wel opruimen (ultieme droom: een georganiseerde rommelkast), maar: waar in hemelsnaam te beginnen? 

Gek genoeg is grondig opruimen eenvoudiger dan je denkt. 

Leg die lat niet torenhoog
De lat moet ten eerste niet al te hoog liggen. Denk niet (Kim's eerste denkfout): dit weekend gaat dit héle huis op de schop. "Ik fiets vijf keer zwaarbeladen naar de kringloop, rijd vier keer naar het grofvuil, sopje erover en klaar is Klara." Klinkt hemels, maar zo werkt het niet. Denk kamer voor kamer, of kast voor kast. En wees niet ontevreden - wij vrouwen zijn streng voor onszelf - als je 'maar één kledingkast' hebt uitgemest, dan doe je morgen die andere. Een week uitstellen is daarentegen dan weer géén goed plan. 

Lees ook: 13 Simpele manieren om je gezondheid te verbeteren, Nouveau's Kim begint er vandaag mee

Hè gezellig
Ook een fijne - en best gezellige - stok achter de deur: maak er een vriendinnen-date van (tenzij je absoluut niet wilt dat zij getuige is van je hysterische verzameldrift - hoeveel voorraadbakjes met klein spul kan een mens hebben?). Dan klets je én bij, én zij kan je nog eens streng toespreken als je toch de kerstkaarten van vijf jaar terug for old times sake wilt bewaren. Weg ermee. 

De Vraag
De wetenschap is er overigens allang uit hoe je het meest efficiënt opruimt. Tom Griffiths, een Australische cognitiewetenschapper (die waarneming, denken, leren, motoriek en taalgebruik bestudeert), heeft ontdekt dat er maar één vraag voor nodig is om iemand écht zover te krijgen dat hij of zij heel gemakkelijk 'schoon schip maakt'. Of het nu gaat om het ordenen van je huis of je kantoorruimte, stel jezelf de vraag: 'Wanneer heb ik dit voor het laatst gebruikt?'

Dilemma, dilemma...
"Heb je ook ooit je kledingkast opgeruimd?", vroeg Griffiths zijn publiek tijdens een TEDx Talk in Sydney. "Dan krijg je altijd te maken met het dilemma: welke items blijven er en welke doe je weg? Martha Stewart (huishoudgoeroe - red.) kwam ook met goed advies en vond dat je jezelf vier vragen moest stellen", vervolgde Griffiths. "Hoe lang heb ik het? Is het nog altijd functioneel? Dubbelt het met iets wat ik al heb? Wanneer heb ik het voor het laatst gebruikt of gedragen?"

Net een computer
Maar de laatste vraag, die is het belangrijkst van allemaal, vindt Griffiths, die ook een computer-expert is. Hij vergelijkt uitpuilende kasten met een overvolle computer: ook daar moeten wel eens oude items worden gedelete om plaats te maken voor nieuwe informatie. Wetenschappers ontdekten dat de oudste spullen in een kast het beste verwijderd kunnen worden. Zeker als je ze nauwelijks hebt gedragen of gebruikt - en ze eigenlijk ook niet werden gemist. Als je zo'n item vrijwel nooit draagt en vervolgens een enkele keer wel, dan zal het tijden duren voordat je het weer draagt. Als dat überhaupt nog gebeurt.

Dus zo simpel kan het zijn. Stap er in met een open blik en vraag jezelf: wanneer heb ik dit voor het laatst gebruikt? Er kan zomaar een wereld voor je opengaan... en je kleding- / rommel- / kelderkast kan dan eindelijk moeiteloos dicht.