Kopjes, bekers, tijdschriften, schoenen, opschrijfboekjes (fetisj), tassen en o ja, oplaad-kabeltjes voor mobieltjes en iPads: Nouveau's Kim heeft er véél te veel van. Zoveel dat het bijna verlammend werkt. Want ze wíl wel opruimen (ultieme droom: een georganiseerde rommelkast), maar: waar in hemelsnaam te beginnen? 

Gek genoeg is grondig opruimen eenvoudiger dan je denkt. 

Leg die lat niet torenhoog
De lat moet ten eerste niet al te hoog liggen. Denk niet (Kim's eerste denkfout): dit weekend gaat dit héle huis op de schop. "Ik fiets vijf keer zwaarbeladen naar de kringloop, rijd vier keer naar het grofvuil, sopje erover en klaar is Klara." Klinkt hemels, maar zo werkt het niet. Denk kamer voor kamer, of kast voor kast. En wees niet ontevreden - wij vrouwen zijn streng voor onszelf - als je 'maar één kledingkast' hebt uitgemest, dan doe je morgen die andere. Een week uitstellen is daarentegen dan weer géén goed plan. 

Lees ook: 13 Simpele manieren om je gezondheid te verbeteren, Nouveau's Kim begint er vandaag mee

Hè gezellig
Ook een fijne - en best gezellige - stok achter de deur: maak er een vriendinnen-date van (tenzij je absoluut niet wilt dat zij getuige is van je hysterische verzameldrift - hoeveel voorraadbakjes met klein spul kan een mens hebben?). Dan klets je én bij, én zij kan je nog eens streng toespreken als je toch de kerstkaarten van vijf jaar terug for old times sake wilt bewaren. Weg ermee. 

De Vraag
De wetenschap is er overigens allang uit hoe je het meest efficiënt opruimt. Tom Griffiths, een Australische cognitiewetenschapper (die waarneming, denken, leren, motoriek en taalgebruik bestudeert), heeft ontdekt dat er maar één vraag voor nodig is om iemand écht zover te krijgen dat hij of zij heel gemakkelijk 'schoon schip maakt'. Of het nu gaat om het ordenen van je huis of je kantoorruimte, stel jezelf de vraag: 'Wanneer heb ik dit voor het laatst gebruikt?'

Dilemma, dilemma...
"Heb je ook ooit je kledingkast opgeruimd?", vroeg Griffiths zijn publiek tijdens een TEDx Talk in Sydney. "Dan krijg je altijd te maken met het dilemma: welke items blijven er en welke doe je weg? Martha Stewart (huishoudgoeroe - red.) kwam ook met goed advies en vond dat je jezelf vier vragen moest stellen", vervolgde Griffiths. "Hoe lang heb ik het? Is het nog altijd functioneel? Dubbelt het met iets wat ik al heb? Wanneer heb ik het voor het laatst gebruikt of gedragen?"

Net een computer
Maar de laatste vraag, die is het belangrijkst van allemaal, vindt Griffiths, die ook een computer-expert is. Hij vergelijkt uitpuilende kasten met een overvolle computer: ook daar moeten wel eens oude items worden gedelete om plaats te maken voor nieuwe informatie. Wetenschappers ontdekten dat de oudste spullen in een kast het beste verwijderd kunnen worden. Zeker als je ze nauwelijks hebt gedragen of gebruikt - en ze eigenlijk ook niet werden gemist. Als je zo'n item vrijwel nooit draagt en vervolgens een enkele keer wel, dan zal het tijden duren voordat je het weer draagt. Als dat überhaupt nog gebeurt.

Dus zo simpel kan het zijn. Stap er in met een open blik en vraag jezelf: wanneer heb ik dit voor het laatst gebruikt? Er kan zomaar een wereld voor je opengaan... en je kleding- / rommel- / kelderkast kan dan eindelijk moeiteloos dicht.

7 juni komt zijn boek 'Filosofie voor een weergaloos leven' uit en 1 week later staat Lammert Kamphuis al voor je op het Nouveau Matinee. Deze jonge filosoof is een van de meest inspirerende sprekers van het moment. Kom naar het Nouveau Matinee voor een boeiende lezing.

Wat doet een filosoof/theoloog op festivals als Lowlands en Amsterdam Dance Event? Zijn jonge publiek prikkelen met eeuwenoude denkbeelden!

Lammert Kamphuis (1983) is een begenadigd spreker die anderen inspireert om op een nieuwe manier naar hun leven te kijken, te denken en te handelen. Als geen ander weet hij daarbij de inzichten van de oude filosofen op alledaagse thema’s toe te passen. En dat doet hij met veel humor.

Van het leven krijg je er maar één; alle reden om er het best mogelijke leven van te maken.

Hoe denk je eigenlijk over de grote thema’s in je leven: liefde, familie en vriendschap, bijvoorbeeld? En hoe kunnen inzichten uit de filosofie je daarbij helpen?

Als geen ander weet Lammert, die ook docent aan de School of Life is, complexe, maar waardevolle theorieën te vertalen naar bruikbare inzichten.

Dat doet hij ook in zijn boek in Filosofie voor een weergaloos leven.

Bereid je voor op een boeiend gesprek waar je letterlijk iets wijzer van wordt, met een van de meest inspirerende sprekers van dit moment.

Behalve Lammert, geven ook Sacha de Boer en Tommy Wieringa een lezing. Én journalist Barbara van Beukering gaat in gesprek met Hedy d'Ancona en Ans markus over ouder worden. Dit alles op 14 juni in de prachtige ambiance van het Concertgebouw.

Er zijn nog kaarten!

 

Even een spreekwoordelijke stok achter de deur, steuntje in de rug of tegeltjeswijsheid. Wij krijgen er geen genoeg van. Hier 34 quotes ter inspiratie voor een goed begin van de week. Let's go!

 1. Het leven is niet eerlijk, maar toch heerlijk.
 2. Bij twijfel; neem de volgende kleine stap
 3. Je baan zorgt niet voor je als je ziek bent. Je vrienden en familie wel.
 4. Je hoeft niet elke discussie te ‘winnen’
 5. Huil samen met iemand. Dat heelt beter dan alleen huilen.
 6. Als het op chocolade aankomt is weerstand bieden zinloos.
 7. Accepteer je verleden zodat dat het heden niet verpest.
 8. Het is prima als je kinderen je een keer zien huilen, je hoeft je niet altijd groot te houden.
 9. Vergelijk je leven niet met dat van anderen. Je weet niets over hun leven en de uitdagingen die daarbij horen.
 10. Al seen relatie geheim moet zijn, zou je er niet in moeten zitten
 11. Adem diep in, daar word je rustig van
 12. Gooi alles wat geen nut heeft. Rommel om je heen, betekent onrust in je hoofd.
 13. Cliché, maar Whatever doesn’t kill you really does make you stronger.
 14. Het is nooit te laat om gelukkig te zijn. Maar dat moet je zelf doen.
 15. Als het op je passie aankomt, accepteer je geen ‘nee’ als antwoord
 16. Bewaar geen dingen voor een special moment. Elk moment is speciaal
 17. Bereid je goed voor en laat dan los
 18. Doe lekker gek, wacht niet tot je ouder bent om je vrij te voelen.
 19. Niemand is verantwoordelijk voor je geluk behalve jijzelf.
 20. Bedenk je bij kleine ongelukjes: Is dit over 5 jaar nog belangrijk?
 21. Vergeef, maar vergeet niet
 22. Wat anderen over je denken is niet jouw zaak
 23. Tijd heelt bijna alle wonden, geef het de tijd.
 24. Hoe vervelend een situatie ook is, het zal veranderen.
 25. Neem jezelf niet té serieus, dat doen anderen ook niet.
 26. Geloof in wonderen.
 27. Kijk niet te veel terug, maak er nu het beste van.
 28. Je kinderen groeien maar één keer op
 29. Het belangrijkste is dat je lief hebt gehad
 30. Ga elke dag naar buiten, wonderen zitten in de kleinste hoekjes
 31. Afgunst is tijdsverspilling. Wees dankbaar voor wat je hebt, niet voor wat je nodig hebt.
 32. Het beste komt nog…
 33. Hoe je je ook voelt: Get up, dress up and show up.
 34. Er zit niet altijd een mooie strik om, maar het leven blijft een cadeautje.

Regina Brett is een Amerikaanse schrijfster van zelfhulpboeken. De beste uitspraken uit haar boeken werden opgetekend door Ladiespassiton.com.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: iStock