Kopjes, bekers, tijdschriften, schoenen, opschrijfboekjes (fetisj), tassen en o ja, oplaad-kabeltjes voor mobieltjes en iPads: Nouveau's Kim heeft er véél te veel van. Zoveel dat het bijna verlammend werkt. Want ze wíl wel opruimen (ultieme droom: een georganiseerde rommelkast), maar: waar in hemelsnaam te beginnen? 

Gek genoeg is grondig opruimen eenvoudiger dan je denkt. 

Leg die lat niet torenhoog
De lat moet ten eerste niet al te hoog liggen. Denk niet (Kim's eerste denkfout): dit weekend gaat dit héle huis op de schop. "Ik fiets vijf keer zwaarbeladen naar de kringloop, rijd vier keer naar het grofvuil, sopje erover en klaar is Klara." Klinkt hemels, maar zo werkt het niet. Denk kamer voor kamer, of kast voor kast. En wees niet ontevreden - wij vrouwen zijn streng voor onszelf - als je 'maar één kledingkast' hebt uitgemest, dan doe je morgen die andere. Een week uitstellen is daarentegen dan weer géén goed plan. 

Lees ook: 13 Simpele manieren om je gezondheid te verbeteren, Nouveau's Kim begint er vandaag mee

Hè gezellig
Ook een fijne - en best gezellige - stok achter de deur: maak er een vriendinnen-date van (tenzij je absoluut niet wilt dat zij getuige is van je hysterische verzameldrift - hoeveel voorraadbakjes met klein spul kan een mens hebben?). Dan klets je én bij, én zij kan je nog eens streng toespreken als je toch de kerstkaarten van vijf jaar terug for old times sake wilt bewaren. Weg ermee. 

De Vraag
De wetenschap is er overigens allang uit hoe je het meest efficiënt opruimt. Tom Griffiths, een Australische cognitiewetenschapper (die waarneming, denken, leren, motoriek en taalgebruik bestudeert), heeft ontdekt dat er maar één vraag voor nodig is om iemand écht zover te krijgen dat hij of zij heel gemakkelijk 'schoon schip maakt'. Of het nu gaat om het ordenen van je huis of je kantoorruimte, stel jezelf de vraag: 'Wanneer heb ik dit voor het laatst gebruikt?'

Dilemma, dilemma...
"Heb je ook ooit je kledingkast opgeruimd?", vroeg Griffiths zijn publiek tijdens een TEDx Talk in Sydney. "Dan krijg je altijd te maken met het dilemma: welke items blijven er en welke doe je weg? Martha Stewart (huishoudgoeroe - red.) kwam ook met goed advies en vond dat je jezelf vier vragen moest stellen", vervolgde Griffiths. "Hoe lang heb ik het? Is het nog altijd functioneel? Dubbelt het met iets wat ik al heb? Wanneer heb ik het voor het laatst gebruikt of gedragen?"

Net een computer
Maar de laatste vraag, die is het belangrijkst van allemaal, vindt Griffiths, die ook een computer-expert is. Hij vergelijkt uitpuilende kasten met een overvolle computer: ook daar moeten wel eens oude items worden gedelete om plaats te maken voor nieuwe informatie. Wetenschappers ontdekten dat de oudste spullen in een kast het beste verwijderd kunnen worden. Zeker als je ze nauwelijks hebt gedragen of gebruikt - en ze eigenlijk ook niet werden gemist. Als je zo'n item vrijwel nooit draagt en vervolgens een enkele keer wel, dan zal het tijden duren voordat je het weer draagt. Als dat überhaupt nog gebeurt.

Dus zo simpel kan het zijn. Stap er in met een open blik en vraag jezelf: wanneer heb ik dit voor het laatst gebruikt? Er kan zomaar een wereld voor je opengaan... en je kleding- / rommel- / kelderkast kan dan eindelijk moeiteloos dicht.

Ze is een instituut, met oneindig veel ervaring in de politiek en het bedrijfsleven. Daardoor kreeg ze wel kritiek op haar moederschap te verduren. ‘Maar dat moet je gewoon van je af zetten. Niemand kan voor jou uitmaken hoe je moet leven.’ Het interview met deze Grande dame werd een indrukwekkend persoonlijk gesprek.

Zakelijk en efficiënt is ze, maar ook openhartiger dan verwacht. Persoonlijke vragen, bijvoorbeeld over haar moederschap, krijgen een oprecht antwoord. Ze is een instituut, met oneindig veel nationale en internationale ervaring in zowel de politiek als het bedrijfsleven, maar nog lang geen monument.

Dat haar adviseurschappen bij de Amerikaanse bank Merrill Lynch en de veelbesproken online vervoersaanbieder Uber dit najaar aflopen, is voor haar geen reden om het rustiger aan te gaan doen.

‘Absoluut niet!’ zegt ze gedecideerd. ‘Daar komt gewoon wat nieuws voor in de plaats.’

Welke levensles heeft u het meest geraakt?

‘Een cynische les, helaas. Ik heb tijdens de Vietnamoorlog in 1972 het front bezocht, op uitnodiging van de Zuid-Vietnamese regering.

Ter plekke werd ik bijgepraat, met hulp van een vertaalster. Aan het eind van de eerste dag maakte zij me subtiel duidelijk dat ik een erg gekleurd beeld kreeg voorgeschoteld. Om het ware verhaal te kennen, ben ik met haar naar een kamp gegaan met hutjes van golfplaat en verder alleen modder.

In één hutje woonde een hoogzwangere vrouw met zes kleine kinderen, die allemaal aan het huilen waren. Ik zag in een hoek een Christusbeeldje staan en zei: “U zult wel veel steun ontlenen aan uw geloof!”

Waarop zij bitter antwoordde: “Mevrouw, ik heb geen tijd voor het geloof. Ik moet alleen zorgen dat we ook deze dag weer overleven.”

Op dat moment besefte ik hoe gauw je vanuit je veilige westerse perspectief geneigd bent ellende toe te dekken: “Doorzetten, dan komt het allemaal vast weer goed!”

Terwijl je veel meer onbevangen moet zijn en écht geïnteresseerd. Pas dan heb je kans om de wereld een beetje beter te maken.’

Met Neelie Kroes praten we verder over haar carrière, moederschap, oma zijn, het vrouwenhart en het doorbreken van rolpatronen. Nu in de winkel!

Beeld: Stef Nagel. Tekst interview: Monique van de Sande.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Gaat de rem er af bij het zoeken naar de perfecte herfst- en wintergarderobe of weten we ons te beheersen?

Dreigt je koopgedrag uit de hand te lopen? Zo voorkom je oniomanie, zoals koopverslaving officieel heet:

1. Vraag jezelf af waarom je ooit bent begonnen met zo veel shoppen. Pas als je de oorzaak van dwangmatig gedrag (h)erkent, kun je er voorgoed van afkomen.

2. Ernstig verslaafde shoppers wordt aanbevolen een kaartje bij zich te dragen, voor het geval ze zich weer willen vergrijpen aan een overbodige aankoop. Daar staan vragen op als:

  • Hoe voel ik me?
  • Heb ik dit wel nodig?
  • Hoe ga ik hiervoor betalen en waar ga ik het opbergen?

3. Wees alert op je zogeheten shopping trigger: waardoor ga je meestal winkelen? Verveling, jaloezie, boosheid? Of dat nu goede redenen zijn voor een shopping spree...

4. Vermijd de verleiding. Loop met een boog om die leuke winkel heen, verwijder geregeld de cookies van je computer zodat er niet steeds reclame opduikt.

5. Hou je zelf voor waar je prioriteiten liggen. Is dat: er trendy uitzien of geld besteden aan een workshop of reisje?

6. Ook al staat die jurk nóg zo leuk bij je vriendin, dat betekent niet dat jij er ook gelukkiger van zou worden.

7. Toch een keer toegegeven aan ongeremde koopzucht? Ach, je bent ook maar een mens. Gewoon opnieuw  beginnen met verstandig zijn.

Bekende shop-oholics

Victoria Beckham

Hoewel ze tegenwoordig de ingetogenheid zelve is, grossierde Victoria onder meer in designer bags. Alleen al van Hermès bezit ze wel honderd tassen, bij elkaar voor meer dan anderhalf miljoen euro.

Tennisster Serena Williams

Het zusje van Venus was verslaafd aan online shoppen: kleding, schoenen en spullen voor haar hond. Zo’n drie tot zes uur per dag was ze online. Serena: ‘Ik kocht, kocht, kocht. Dingen die ik niet nodig had, niet eens droeg. Maar ik kon niet stoppen.’

Het kan dus ook de besten overkomen... 

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in