Bíjna weekend! Hoeveel van ons laten de stress van de drukke werkweek niet van zich afglijden met een paar glazen wijn, wat snacks en lekker op de bank hangen? Zalig vooruitzicht, maar niet het beste. Probeer het eens anders.

Loop naar huis
En dan bij voorkeur door een stukje natuur of een park. Niet haalbaar? Misschien kun je wel een bus- of tramhalte verder pakken. De winst zit ‘m erin dat je niet in een bomvolle ruimte met gestreste mensen staat, maar juist beweegt in de buitenlucht.

Geen borrel, maar matcha thee
Hoewel je wellicht veel meer zin hebt in glas wijn, is de groene Japanse thee een betere keuze. Het bevat veel aminozuur L-theanine, dat een ontspannende werking heeft.

Ga bewegen
Maar zoek wel een sport of bezigheid die bij je past en waardoor alles van je afglijdt. Misschien past een wedstrijdsport juist niet bij je omdat dat weer nieuwe stress veroorzaakt. Yoga is trouwens ook bewegen…

Neem een massage
Bij langdurige stress blijft er altijd spanning op de spieren staan. Massages helpen die spieren te ontspannen. Uit studies blijken massages oxytocine en serotonine in het lijf te boosten, wat zorgt voor lagere bloeddruk en een beter humeur. Is er geen bereidwillige partner in de buurt, google dan eens op massages die je bij jezelf kunt doen.

Praat over je werk
Dat is misschien het laatste waar je aan het eind van de week thuis zin in hebt, maar door de dingen te bespreken die je dwars zitten, ga je ze in een ander perspectief zien. Je problemen of ongenoegen oppotten, is natuurlijk nooit goed.

Wees creatief
Ga tekenen, schrijven, breien, wat dan ook. Het is bewezen dat muziek of ‘kunst’ maken psychisch en lichamelijk kan helpen omdat het angst- en stressverlagend werkt. Stress omdat je niet creatief bent? Pak een kleurboek.

Houd je huis opgeruimd
Thuiskomen in een relatief serene sfeer kan helpen. Uit onderzoek bleken vrouwen met een rommelig huis meer last te hebben van depressiviteit en vermoeidheid, en maakte hun lijf meer van het stresshormooncortisol aan.

 

Bron: dailymail

Mensen die vaak een korte nacht maken, zouden een groter risico op gezondheidsproblemen lopen. Geldt dat voor jou ook? Door dat slaaptekort af en toe te compenseren met een goede uitslaapsessie, zou je dat risico kunnen voorkomen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat woensdag is gepubliceerd in Journal of Sleep Research.

De onderzoekers verzamelden data over gezondheid en levensstijl van meer dan 38.000 Zweedse volwassenen. In totaal werden gedurende dertien jaar gegevens van deze personen verzameld.

5 uur of minder

Ook het rook- en eetgedrag, het gewicht, lichaamsbeweging werd gemonitord. Hieruit bleek dat mensen onder de 65 jaar die dagelijks vijf of minder uren per nacht sliepen, 65 procent meer kans hadden op vroegtijdig overlijden.

Wanneer mensen doordeweeks kort, maar in het weekend wel acht uur of langer sliepen, bleek dit risico niet meer significant.

Regelmatig lang slapen (8 uur of meer) is niet per se beter voor de gezondheid. Mensen die dagelijks zes à zeven uur slapen hebben een grotere kans op een langer leven dan de langslapers.

Erfelijkheid

De onderzoekers benadrukken dat zij niet hebben bekeken waarom personen die vaak te weinig of te veel slapen meer kans lijken te hebben op een vroegtijdig overlijden.

Volgens de auteurs verschilt het per persoon hoeveel slaap zij nodig hebben. Dat heeft onder meer te maken met erfelijkheid.

Bron: NU.nl Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

7 juni komt zijn boek 'Filosofie voor een weergaloos leven' uit en 1 week later staat Lammert Kamphuis al voor je op het Nouveau Matinee. Deze jonge filosoof is een van de meest inspirerende sprekers van het moment. Kom naar het Nouveau Matinee voor een boeiende lezing.

Wat doet een filosoof/theoloog op festivals als Lowlands en Amsterdam Dance Event? Zijn jonge publiek prikkelen met eeuwenoude denkbeelden!

Lammert Kamphuis (1983) is een begenadigd spreker die anderen inspireert om op een nieuwe manier naar hun leven te kijken, te denken en te handelen. Als geen ander weet hij daarbij de inzichten van de oude filosofen op alledaagse thema’s toe te passen. En dat doet hij met veel humor.

Van het leven krijg je er maar één; alle reden om er het best mogelijke leven van te maken.

Hoe denk je eigenlijk over de grote thema’s in je leven: liefde, familie en vriendschap, bijvoorbeeld? En hoe kunnen inzichten uit de filosofie je daarbij helpen?

Als geen ander weet Lammert, die ook docent aan de School of Life is, complexe, maar waardevolle theorieën te vertalen naar bruikbare inzichten.

Dat doet hij ook in zijn boek in Filosofie voor een weergaloos leven.

Bereid je voor op een boeiend gesprek waar je letterlijk iets wijzer van wordt, met een van de meest inspirerende sprekers van dit moment.

Behalve Lammert, geven ook Sacha de Boer en Tommy Wieringa een lezing. Én journalist Barbara van Beukering gaat in gesprek met Hedy d'Ancona en Ans markus over ouder worden. Dit alles op 14 juni in de prachtige ambiance van het Concertgebouw.

Er zijn nog kaarten!