Vriendschappen maken niet alleen gelukkig, maar ook gezond. Een dagje met je beste vriendin maakt je fitter dan afzien in de sportschool.

Wil je echt iets voor je gezondheid doen, investeer dan in je vrienden. Want als je fijne vrienden hebt, bevordert dat niet alleen je geestelijke welzijn, het is ook heel goed voor je lichamelijke gezondheid.

Goede vrienden zijn een goed middel tegen stress, wat een belangrijke factor is bij talloze aandoeningen. En als je hechte banden met je vrienden onderhoudt, functioneert je immuunsysteem beter, zo blijkt uit talloze wetenschappelijke onderzoeken.

Mensen met een mooi vriendennetwerk maken ook minder kans om vroegtijdig te sterven, zo ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Als je een vroegtijdige dood wilt voorkomen, stelden zij, is de positieve invloed van een hechte vriendenkring te vergelijken met stoppen met roken. 

Goede vrienden geven je leven bovendien betekenis, wat ook een impuls kan zijn om beter voor jezelf te zorgen en minder risico’s te nemen.

Onbaatzuchtig

‘Vriendschappen zijn tegenwoordig misschien wel belangrijker dan vroeger,’ zegt Beate Volker. Zij is professor sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar sociale netwerken en relaties.

Volgens Volker lijkt een goede vriendschap veel op een liefdesrelatie, qua vertrouwen en intensiteit.

‘Vriendschappen zijn heel onbaatzuchtig,’ zegt ze. ‘Vrienden hebben echt het beste met elkaar voor en je staat elkaar heel veel toe. Bij een goede vriend kun je het best bont maken. Bij hem of haar voel je je als mens geaccepteerd en gezien.

Er zijn mensen die weinig of geen vrienden hebben – ze vinden het voldoende om alleen een partner te hebben. Dat kan goed gaan. Maar mensen die een leuke vriendenkring hebben, zijn vaak gezonder.’

Of vrienden op je lijken of juist niet, wat social media met vriendschappen doet en hoe je je vriendenkring uitbreidt. Dat lees je allemaal in de Nouveau die deze maand in de winkel ligt. Veel leesplezier!

Beeld: iStock.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Dankbaarheid is het stokpaardje van de positieve psychologie. Een van de grondleggers van deze stroming, Martin Seligman, pleitte voor meer onderzoek naar wat mensen gelukkig maakt, dan naar psychische stoornissen. Dankbaarheid springt er bij die onderzoeken uit doordat het zo’n groot, positief effect heeft op onze gezondheid, geluksgevoel én relaties.

Aard van het beestje

Dankbaarheid zit voor een deel in je persoonlijkheid. De ene persoon is van nature meer geneigd om haar zegeningen te tellen dan de ander.

Over het algemeen zijn dankbare mensen ook gelukkige mensen. Ze hebben meer positieve emoties, zijn sneller tevreden met hun leven en hebben positieve verwachtingen van de toekomst. Bovendien zijn het vaak prettige mensen om mee om te gaan!

Geluk door dankbaarheid of dankbaar door geluk?

Hebben gelukkige mensen niet gewoon meer reden tot dankbaarheid? En is dat eigenlijk makkelijk praten? Onderzoeken wijzen anders uit. Een dankbare levensinstelling kan je zelfs aanleren.

Zo doe je dat:

Count your blessings

Groot of klein, dat maakt niet uit. Dat leuke jurkje in de uitverkoop precies in jouw maat, of een vriendin die genezen is van een ziekte, alles kan. Het schijnt nog beter te werken als je dit lijstje vervolgens met iemand bespreekt.

Schrijf een bedankbrief aan iemand die dat verdient 

Onderzoek wijst uit dat als je een bedankbrief aan iemand voorleest, je geluksgevoel tot wel een maand verhoogt. En hoe meer brieven je schrijft en verstuurt, hoe groter je geluksgevoel. Dat is nog eens een win-win.

Deze oefeningen werken zo goed omdat ze je trainen om het goede in je leven te zien, zegt de gerenommeerde dankbaarheidsonderzoeker Philip Watkins van de Eastern Washington-universiteit.

Dankbaarheid werkt als een vergrootglas: het vergroot de goede dingen uit.

Dus wat let je, niet alleen op de Dag van Dankbaarheid, maar élke dag. Bedankt voor het lezen en spread the word!

Bron: Psychologie Magazine. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Vandaag introduceert actrice, filmmaker en sociaal entrepreneur Hanna Verboom een nieuw lifestylemerk dat haar na aan het hart ligt: Palais brengt kwaliteit en duurzaamheid samen in 29 práchtige kussens. Nouveau.nl sprak met Hanna over dit mooie initiatief.

Hanna: "We leven in een tijd waarin het mogelijk is om luxe producten te ontwikkelen, die compromisloos zijn in kwaliteit en ontwerp, en tegelijkertijd respectvol naar onze aarde en de mensen die onze producten maken. Dit is waar Palais voor staat en daar geloof ik heilig in.  

We maken luxe interieurproducten, duurzaam gemaakt en met aandacht voor elke stap: Eerlijke lonen, geen uitbuiting en volledig herleidbaar. Ik ben heel erg trots op de oprichters, en het team in Nederland en India." 

Palais

"Het idee voor Palais bestond zo'n twee jaar geleden toen ondernemers Petra van Roon, Michiel van Heusden mij benaderden om mee te helpen. Doordat ik zelf veel reis en altijd al een voorliefde heb voor interieur sprak dit mij heel erg aan, het is absoluut noodzakelijk dat er grote verandering komt in de manier waarop we produceren en consumeren."

Favoriet

Dit is een van mijn favoriete ontwerpen!

De kleuren knallen eruit en deze combinatie van roze en oranje is heel eigenwijs. Daarnaast is het biologische canvas met hand borduurwerk, echt vakmanschap.

"Mijn verzameldrift gaat ver"

Ik reis veel voor mijn werk, overal waar ik kom verzamel ik de mooiste stoffen, antiek of lokale kunst. Soms laat ik iets verschepen maar meestal zeul ik het dagen mee, vastgebonden aan mijn backpack. Echt schatzoeken.

Ik weet nog dat ik tijdens mijn wereldreis 16 jaar terug een heel bijzonder masker had gevonden in Indonesië, 2 maanden lang heb ik ermee rond gelopen.. bus in bus uit. Het was een onding maar ik wilde het per se meenemen naar huis. Ik was er ontzettend trots op.

Een paar jaar later was ik in Mexico en liep een toeristenzaak in, de hele wand hing vol met exact hetzelfde masker. Toen heb ik wel hard gelachen om mijn verzameldrift."

De collectie

De eerste collectie van Palais bestaat uit 29 kussens, in warme tinten met unieke patronen, geïnspireerd op plekken van over de hele wereld in combinatie met het kleurenpalet van Matisse.

Laaf je aan het dieproze van Jaipur en de warme aardse kleuren van Marrakesh. De kussens zijn gemaakt van biologische stoffen als zijde, linnen en katoen en afgewerkt met borduursels, franjes en kleurrijke prints.

Exclusief verkrijgbaar bij De Bijenkorf Rotterdam, Den Haag en Amsterdam en online via de website van Palais. Vanaf 59,- euro.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in