Het is vandaag Nationale Complimentendag, dé dag bij uitstek om iemand een compliment te geven. Maar hoe doe je dat én hoe ontvang je zelf een compliment?

‘Wat een leuk truitje heb je aan!’, je hebt het ongetwijfeld weleens tegen iemand gezegd, of je kreeg het zelf te horen. Een compliment kan iemands stemming op een positieve manier veranderen, mits hij welgemeend is. Want een compliment dat niet welgemeend is, kun je net zo goed niet geven.

Article continues after the ad

Zó geef je een compliment

Waar moet je op letten als je een compliment wilt geven? Lees onderstaande tips van nationalecomplimentendag.nl door en pas ze toe.

1. Gebruik altijd de 'ik-vorm'. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Bijvoorbeeld: 'Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind dat jij….’.

2. Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet 'omdat je zo'n goede vriendin bent', maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriendin maakt. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!’

3. Geef het compliment op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen? Schrijf het dan op.

4. Ook belangrijk is om stil te staan bij de persoonlijkheid van de ander. Vindt de ontvanger het leuk om in de belangstelling te staan? Geef het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan? Doe het dan onder vier ogen.

5. Last but not least; overdrijf niet. Want als je dat wel doet, komt je compliment onnatuurlijk over en kan het zelfs in je nadeel werken.


Lees ook 5 tekenen dat je te weinig ijzer binnen krijgt
 

Goed voor je zelfvertrouwen

Het geven van een compliment heeft ook een positief effect op jezelf, want het maakt je gelukkiger. Het blije gezicht van de ontvanger geeft je een goed en positief gevoel. Ook draagt het bij aan je zelfvertrouwen. Want als jij bij anderen goede dingen opmerkt, help je ook jezelf op waarde te schatten. Oftewel, de goede eigenschappen van jezelf te zien, aldus sonneveltopleidingen.nl.

Zó ontvang je een compliment

Je hebt ongetwijfeld weleens een compliment gekregen. Hoe ben je daarmee omgegaan? Vond je het moeilijk of juist niet?

Een compliment op een goede manier in ontvangst nemen, doe je door oprecht 'dankjewel!' of ‘wat fijn dat te horen’ te zeggen. Ga je niet 'verontschuldigen' met uitspraken als 'joh, dat is toch gewoon' of 'dat truitje komt gewoon uit de sale’. Daarmee bagatelliseer je het compliment van de ander én dat is juist niet de bedoeling, aldus nationalecomplimentendag.nl.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in