De zomer lonkt! Dat betekent: uitgebreide (bedrijfs)barbecues, terrasjes pakken met vriendinnen, een reis naar het buitenland en voor sommigen ook een zomerliefde. Hoe komt het dat we tijdens de zomermaanden op zoek gaan naar wat geflirt en wie weet zelfs een partner? En waarom lijken die relaties haast gedoemd om te mislukken... 

Oftewel: wat drijft (ons) mensen om plots tijdens de zomer een (tijdelijk) geliefde aan de haak te slaan? 

Liefdesdruk

“Het maakt niet uit welk seizoen het is, de meeste mensen ervaren altijd wel enige druk om een partner te zoeken”, meent relatietherapeut Stephen Snyder. “Maar tijdens de zomer trekken mensen meer naar buiten, waardoor die zogeheten liefdesdruk (ook al is die liefde tijdelijk) zich extra laat voelen.” 

Article continues after the ad

Op zich klinkt dat logisch...

Tijdens de wintermaanden is het verleidelijk om na werk en eventueel een pitstop bij de sportschool met eten (en hond of kat) op de bank te kruipen. Maar als het weer langer licht blijft, de zon weer begint te schijnen, wordt er van je ‘verwacht’ dat je na werk de bloemetjes buitenzet. Dat je het nieuwe terras van het restaurant in de stad test, een avondwandeling maakt in het park (of op het strand) en een foodfestival, buitenbioscoop bezoekt. Of better yet: met je vriendin een vakantie naar wherever boekt.

Omdat je vaker buitenkomt, is de kans ook nog eens groter dat je iemand ontmoet. Bijvoorbeeld op dat zonovergoten terras (in Sardinië), terwijl je nipt aan je welverdiende wijntje. 

Zomerliefde = andere 'standaarden'

Maar waarom blijkt er vaak een vervaldatum te kleven op dit soort zomerliefdes?

Dat komt - volgens Arthur Malov, medeoprichter van New York Dating coach - omdat je standaarden om iemand te ontmoeten tijdens de zomers vaak lager liggen. “De basis voor je relatie is daardoor niet zo sterk. Het lijkt voor jou misschien alsof het seizoen verantwoordelijk is voor de relatiebreuk, maar eigenlijk beginnen we zelf gewoon veel sneller met iemand te daten tijdens de zomer.”

Plus: de ene persoon ziet de relatie misschien als een tijdelijke flirt, terwijl de andere er net meer van verwachtte. Herkenbaar? Bovendien zie je in die korte intense en romantische periode alleen elkaars beste kwaliteiten. Na die paar weken of maanden worden illusies doorprikt, en begin je andere aspecten te zien aan de persoon, die je misschien minder bevallen.

Bron: HLN.be | Beeld: iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in