Uit nieuw groot onderzoek van de Hersenstichting, of liever: 34 onderzoeken van de afgelopen 25 jaar bij elkaar gelegd, blijkt dat de Nederlander niet zozeer te kort slaapt, maar vooral niet goed. Vrouwen zijn de slechtste slapers.

In het rijtje niet roken, gematigd drinken en gezond eten wordt voldoende slaap vaak over het hoofd gezien, terwijl dat toch essentieel is om de dag goed door te komen, en het daadwerkelijk je gezondheid ten goede komt.

Maar wat is goed slapen? Negentig procent van de Nederlanders probeert keurig de zeven tot negen aanbevolen uren per nacht te pakken, maar toch gaat het mis. En vooral ons immer doorwerkende vrouwenbrein lijkt een schuldige:

Moeilijk in slaap komen

Een kwart van de vrouwen (tussen 18-25 jaar) heeft langer dan een half uur nodig om in slaap te komen tegenover een kleine twintig procent van de mannen. Dat verschil ontstaat al in de puberteit en na ons 65e is dat nog veel groter (19,9 procent van de vrouwen versus 7,9 procent van de mannen).

Onrustige nacht

Vrouwen hebben meer moeite met doorslapen dan mannen. Ook dat begint al in de puberteit en wordt steeds erger naarmate we ouder worden. Maar liefst 25,2% van de vrouwen van 65+ valt moeilijk weer in slaap als ze ‘s nachts wakker worden, tegen 14,5 procent van de mannen.

Vroeg wakker worden

Van alle slaapproblemen is te vroeg wakker worden het meest problematisch: 21% van de mensen tussen de 41 en 65 jaar kampt daarmee. Bij 65 plussers gaat dat zelfs richting een kwart. En jawel hoor, vooral vrouwen zijn tegen wil en dank early birds: 24 procent van de vrouwen tegen tegen 17,6 procent van de mannen.

Een kersverse, nieuwe vriendschap kan heel bijzonder voelen. Die klik met een wildvreemde waarbij je basisgevoel je om een of andere reden zegt dat het goed is. En je soms, uit enthousiasme, een beetje op hol slaat.

Daardoor kunnen we helaas dingen doen of zeggen die de prille band in één keer flink kan doen bekoelen. Om dat soort onnodige teleurstellingen te voorkomen, hierbij een paar gedachten om even bij stil te staan. 

Doseer je informatie 

Bij volwassen vriendschappen zijn we sneller geneigd de praatjes over het weer over te slaan en eerder de diepte in te gaan dan toen we nog jonger waren.

Het is prima om oppervlakkige zaken sneller aan de kant te schuiven, maar pas op met al te intieme informatie, waar de ander misschien (nog) niet op zit te wachten.

Lees ook: Vriendschap op het eerste gezicht bestaat (en is net zo heftig als de liefde) 

Houd bijvoorbeeld je zorgen over je aankomende maagonderzoek of de rel in je familie liever nog even voor je, zeker als je nieuwe vriendin een gereserveerde(r) houding aanneemt. Niet iedereen is geïnteresseerd in de problemen van een ander.

Houd het liever positief met vragen naar / over de achtergrond van de ander, sporten en reisverhalen, zoek luchtige onderwerpen waarmee je elkaar beter leert kennen. Dan merk je vanzelf hoeveel zij jou wenst te vertellen of juist prefereert nog een en ander voor zichzelf te houden.

Als de klik er is, komt de rest vanzelf. Of niet, maar dan passen jullie misschien toch minder bij elkaar dan je aanvankelijk dacht. 

Heeft de ander wel net zoveel tijd?

Nieuwe vriendschappen ontstaan meestal als daarvoor tijd is vrij gekomen - zo zegt een Amerikaanse psychotherapeut die zich erin specialiseerde. "Maar dat wil niet automatisch zeggen dat de ánder ook meteen alle ruimte heeft in zijn of haar agenda."

Een nieuwe band maakt je blij en roept een behoefte op om veel samen te ondernemen, maar dat tempo hoeft niet ook meteen wederzijds te zijn. De ander kan een druk leven leiden en nog geen tijd hebben voor allerlei gezamenlijke ondernemingen.

Zoek daarom naar een goede balans en kijk goed hoeveel energie en initiatief jullie beiden in de vriendschap steken. De vriendschap moet wel in evenwicht zijn, daar wordt iedereen het gelukkigst van. 

De regels van social media 

Heb je een account op Facebook, Instagram of LinkedIn en je potentiële nieuwe vriendin al opgespoord? Wacht liever nog even met het sturen van vriendschapsverzoeken totdat er iets meer duidelijk is of jullie band beklijft.

Niets pijnlijker dan een connectie te hebben gemaakt met iemand, die bij nader inzien best tegenvalt. Leer elkaar eerst een beetje kennen voordat je de ander in een te vroeg stadium 'afschrikt' met je tomeloze enthousiasme. De ander kan het als verstikkend ervaren.

Heb je een klik gevonden met iemand die ver weg woont? Dan gelden er andere regels en biedt social media juist prima mogelijkheden om met elkaar in contact te blijven. Tenzij je het ook heerlijk vindt om brieven te schrijven (echte post blijft een feestje).

Overeenkomsten versus verschillen 

Waar je bij aanvang van een nieuwe vriendschap nog slechts overeenkomsten zag, en zocht - met eureka momenten als: ah nee, hou jij ook zo van bakken als je je down voelt?

Ja, ik ben ook gek op skeeleren, hardlopen, fotograferen, origami vouwen - ga je naar verloop van tijd juist meer en meer verschillen zien. En dat is ook goed, zolang je elkaar wel blijft begrijpen en respecteren. 

Kort lontje

Mocht je nieuwe beste vriendin heel explosief blijken te zijn of erg snel op haar tenen getrapt, terwijl jij juist erg introvert of relaxed bent, dan zou dat wel eens tot een breuk kunnen leiden.

Maar lopen jullie karakters wat minder uiteen en gaat het om kleine meningsverschillen: bespreek het, op een aardige manier, je kunt er ook juist een hechtere vriendschap door krijgen. 

Werk of privé? 

Ontmoet je iemand in werksfeer met wie je een klik voelt? Bekijk jullie contact met een zakelijk oog voordat je in het diepe springt.

Genoeg mensen die leuk uit de hoek kunnen komen tijdens een werkborrel onder het mom van ‘professioneel netwerken’, maar daar verder weinig loyale waarde aan hechten. Onderzoek dus even welk vlees je precies in de kuip hebt. 

Vriendschap is geven en nemen 

In ware vriendschap schuilt ruimte en respect en een juiste balans van geven en nemen. De ene vriendin zal veel waarde hechten aan eerlijk en oprecht, terwijl de ander helemaal geen zin heeft in je ongevraagde mening.

Kijk goed naar de ander en leer welke behoeften er spelen en welke juist niet (en bepaal voor jezelf of je je daar ook in kunt vinden). Overstroom de ander niet met verhalen en meningen, zeker in het prille begin, maar vraag naar wat de ander bezighoudt (en onthoud het). Zonder er een opdringerig verhoor van te maken uiteraard. 

En wie weet wordt en blijft het een echte, hechte vriendschapsband.

Anne (54) verloor haar dochter en zocht verdoving in de alcohol. Vier jaar verder lijkt het onmogelijk dat ze drank ooit nog opgeeft.

‘Twee weken geleden stond ik om half tien in de avondwinkel. Met een fles witte wijn in mijn handen. Ineens dook er een buurvrouw naast me op. “Feestje?” vroeg ze met een glimlach. Ik smoesde iets over onverwacht bezoek en dat ik niets in huis had.

In de auto kwamen de tranen

Voor de vorm greep ik nog naar een zak nootjes. Daarna draaide ik me gehaast om, bang dat ze aan mijn gezicht zou aflezen dat ik loog. Of dat ze zou ruiken dat ik al een aantal glazen wijn achter de kiezen had. 

Of ik haar een lift naar huis kon geven: ik hoorde heus nog wel dat ze dat riep. Maar ik hield me van de domme. Dat ik zelf de auto was ingestapt met drank op was al erg genoeg, al was het maar een paar straten rijden. Maar aangeschoten en wel een passagier meenemen? Geen denken aan.

In de auto kwamen de tranen; ik besefte weer eens goed hoe dom ik bezig was en ik schaamde me zo. Thuis bleek er maar een remedie: de fles opentrekken en een glas inschenken. En vervolgens doordrinken totdat ik de schaamte verdrongen had.

Totdat ik haast niets meer voelde en zonder gedachten in bed kon kruipen.

Tot vier jaar geleden was ik een matige drinker

In mijn studententijd ben ik weleens dronken geweest, maar toen ik trouwde, kwam dat allang niet meer voor. Toen ik kinderen kreeg, ben ik vanzelfsprekend lange periodes gestopt met alcohol en dat kostte me geen enkele moeite.

Mijn man was wel een behoorlijke innemer. In de eerste tien jaar dat we samen waren, stoorde me dat niet, toen werd hij nog gezellig van drank.

Later, toen het met ons huwelijk al bergafwaarts ging, begon hij een kwade dronk te krijgen. Dan begon hij te schreeuwen en te schelden en was hij niet meer voor rede vatbaar.

Ultimatum

Het liep zo uit de hand dat ik hem uiteindelijk een ultimatum stelde: als hij zou stoppen met drank, wilde ik nog wel relatietherapie proberen. Als hij het niet voor mij over had, was het maar beter dat hij vertrok. We zijn gescheiden.

Later hoorde ik dat hij een nieuwe vriendin had en voor haar wel bereid was, zich te laten behandelen. Dat deed pijn. Ik vond het pittig om er alleen voor te staan met mijn kinderen. Vooral mijn zoon baarde me grote zorgen. Hij is hoogbegaafd en had het op de middelbare school niet gemakkelijk.

Hechte band

Gelukkig kreeg ik veel steun van mijn dochter, die al in de twintig was en met wie ik een hechte band had. Ondanks dat ze het huis al uit was, hadden we dagelijks contact en kwam ze vaak bij me langs.

Op een gegeven moment stonden we zelfs allebei op Tinder. We zaten samen te swipen, bekeken elkaars matches en vertelden elkaar over onze dates.

Op een zonnige zaterdag ging ze naar het strand met een jongen die ze via deze datingapp had ontmoet. Op de terugweg raakten ze betrokken bij een frontale botsing.

Ik bad onophoudelijk

Vier dagen lang heb ik aan het bed van mijn dochter gewaakt, dagen waarin ik amper sliep en waarin ik voor het eerst sinds mijn vroege jeugd weer bad, onophoudelijk.

Een week later stonden we bij haar graf. Mijn zoon en ik, mijn ex en zijn nieuwe gezin. Al onze familie en vrienden. En de vrienden van mijn dochter, jong en springlevend, zoals zij dat pas ook nog was geweest.

Ik leefde in een waas. Ik had voortdurend het gevoel dat ik straks weer wakker zou worden. Dan zou alles weer gewoon zijn. Dan zou mijn dochter nog leven. Dan zouden we weer lachen, praten, shoppen, swipen en koken.

Durfde niet te gaan slapen

Maar dat moment van wakker worden uit die afschuwelijke droom kwam niet. ’s Avonds durfde ik haast niet te gaan slapen. Elke ochtend, als de waarheid weer tot mij doordrong, deed dat zoveel pijn dat ik dacht dat ik het niet zou overleven.

Dat korte moment van onwetendheid, totdat de waarheid erin hakte, mijn hart stilstond alsof ik het nieuws voor het eerst hoorde: het was te erg. Maar hele nachten opblijven was ook geen optie. Het enige waardoor ik kon ontspannen, waren een paar glazen wijn.

Met elke slok nam het gespook in mijn hoofd af

Mijn gedachten werden trager, stroperig, tot ik, doodmoe, indutte. De kater de volgende dag vond ik ook niet erg; ook die verdoofde mijn hartzeer enigszins. 

Ik ben in die tijd bij mijn huisarts geweest. Die schreef me kalmeringspillen voor. Maar niet te veel, niet te vaak, waarschuwde hij. ‘Voordat je het weet, ben je verslaafd. Dat moeten we niet hebben.’ Ik vind het een misser dat hij niet beter naar mij keek.

De drang om mezelf te verdoven, was zo groot dat ik dat ook zonder zijn hulp wel voor elkaar kreeg. Zo werd alcohol mijn beste vriend. Dat was immers overal voorhanden, elke supermarkt staat er vol mee.

Naïef

Ik lette wel op dat mijn zoon er niets van meekreeg. Ik wilde niet dat hij zich zorgen om mij zou maken. En dat was ook nergens voor nodig, dacht ik.

Ik had dit nu nodig om de eerste tijd door te komen. Maar ik was geen alcoholist, dat had ik mijn leven lang al bewezen, als matige drinker. Dan zou ik heus niet zomaar verslaafd raken, daar moet je toch een genetische aanleg voor hebben? 

Wat een naïeve gedachte. Als je maar stug doordrinkt, komt het zo in je systeem; wordt het zo’n gewoonte, dat je niet meer zonder kunt. Inmiddels is het vier jaar geleden dat mijn dochter overleed en hoewel ik haar nog dagelijks mis, zijn er momenten dat ik weer kan lachen.

Ik weet dat niet alles verloren is. Mijn met zoon gaat het heel goed. Hij heeft een eigen bedrijf opgestart waarmee hij succesvol is. Ik heb een fijne baan, lieve vriendinnen en door wat er met onze dochter is gebeurd, zijn mijn ex en ik weer naar elkaar toegegroeid.

Niet als partners, wel als vrienden. Ik kan alles met hem delen. Bijna alles.

Ik drink nog steeds veel te veel

Want wat niemand, ook hij en mijn zoon niet, weet, is dat ik nog altijd veel drink. Te veel, veel te veel. Het lukt me om dat voor iedereen te verbergen, omdat ik alleen drink als ik thuis ben. In mijn eentje.

In gezelschap neem ik nooit meer dan één drankje, dan kan ik me heel goed inhouden. Ik taal er ook niet naar. Op die momenten ben ik graag helder, zodat ik weet wat ik doe en wat ik zeg. Maar zodra ik alleen ben, ’s avonds, dan lonkt de wijn.

Als ik thuiskom, gaat meestal binnen tien minuten de eerste fles open. Ik probeer het daar bij te houden, maar het gebeurt regelmatig dat ik er nog eentje ontkurk. Want pas dan komt de verdoving, die ik zo prettig ben gaan vinden.

Dan komt de roes waarin ik mij kan onderdompelen. Die mij ontspant en tot mezelf brengt. Daarom zorg ik ervoor dat ik tenminste drie of vier avonden thuis ben. Zodat ik me in mijn eigen wereld kan terugtrekken. Ik zorg er wel voor dat ik op tijd mijn bed opzoek. Ik wil niet dat mijn baan eronder lijdt.

Ik zag het als iets dat ik verdiende

Of mijn drankgebruik daadwerkelijk geen negatieve invloed heeft, betwijfel ik: in de ochtend voel ik me zelden fit, terwijl ik vroeger toch een ochtendmens was. Maar in de loop van de dag ga ik me altijd beter voelen en daardoor verdwijnen telkens weer de voornemens om het niet meer zo bont te maken.

Lang heb ik de ernst er ook niet van ingezien. Ik zag het als troost, als iets wat ik verdiende. 

Hoe erg het was, ontdekte ik pas toen ik vorig jaar weer een relatie kreeg. De eerste tijd dronk ik minder, daarna kwam de trek terug. Wanneer hij het hele weekend bij me was, stuurde ik hem op zondagavond vaak naar huis. Om een fles wijn open te kunnen trekken.

Ik ben fout bezig, zelfdestructief

Ik was continu bezig met verbergen dat ik dronk. Ik forceerde weleens een ruzie om alleen te zijn. Uiteindelijk heb ik het uitgemaakt. Dat was simpeler dan steeds maar liegen. Toen besefte ik wel: ik ben fout bezig. Zelfdestructief, ook dat.

Als ik in de auto stap naar de avondwinkel, weet ik ook heel goed hoe verkeerd het is. Ik heb me na die pijnlijke ontmoeting met de buurvrouw voorgenomen om dat nooit meer te doen; dan pak ik de fiets maar.

Veel beter zou ik natuurlijk kunnen besluiten om op te houden met deze verschrikkelijke gewoonte.

Ik heb zelfs iemand in de buurt die mij heel goed zou kunnen helpen: mijn ex. Maar vooralsnog is de schaamte te groot om open kaart met hem te spelen.’