Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vijf filosofische levenstips voor het geluk van 50+ (word je blij van)

Tijdens de Nouveau Matinee was filosoof Lammert Kamphuis een van de inspirerende sprekers. Zijn ‘Filosofie voor een weergaloos leven’ is al aan de vijfde druk toe. Speciaal voor Nouveau geeft hij 5 levenstips voor het geluk van 50+. 1. Blijf spelen Volgens de Nederlandse denker Johan Huizinga zij...

Vijf filosofische levenstips voor het geluk van 50+ (word je blij van)

Tijdens de Nouveau Matinee was filosoof Lammert Kamphuis een van de inspirerende sprekers. Zijn ‘Filosofie voor een weergaloos leven’ is al aan de vijfde druk toe. Speciaal voor Nouveau geeft hij 5 levenstips voor het geluk van 50+.

1. Blijf spelen

Volgens de Nederlandse denker Johan Huizinga zijn wij spelende wezens (homo ludens). Dit betekent dat mensen, in tegenstelling tot dieren, veel dingen doen die niet nodig zijn, maar waar we lol in hebben.

Het risico is dat we na onze kindertijd deze speelsheid verliezen. Dus blijf spelen! Flirt een beetje als je op straat loopt, neem eens een andere route naar huis en laat vóór een presentatie je collega jou een ongebruikelijk woord opgeven dat je moet gebruiken. 

2. Pas op met hoge verwachtingen

Ons gevoel van tevredenheid is het resultaat van onze verwachtingen en de werkelijkheid. Hoe lager onze verwachtingen, hoe eerder we tevreden zijn.

De Nederlandse dichter J.C. Bloem schreef ooit: "Alles is veel voor wie niet veel verwacht." Een prettige relativering in een tijd waarin we juist van constant te horen krijgen dat alles mogelijk is.

3. Wandel eens over een begraafplaats

Een vreemd advies, maar volgens veel filosofen is het gezond om af en toe stil te staan bij je sterfelijkheid. Dit helpt je om scherper in te zien wie en wat je leven de moeite waard maken en daar al je aandacht aan te besteden.

En waar kun je nu beter stil staan bij je eindigheid dan op een begraafplaats?

4. Bevraag het vanzelfsprekende

We zitten vaak vast in vanzelfsprekende routines en overtuigingen. Ga eens op zoek naar iets waar eigenlijk niemand in jouw omgeving aan twijfelt, en ga juist dat betwijfelen.

Bijvoorbeeld, waarom gaan we in bussen en treinen als er nog genoeg plek is niet gezellig naast andere passagiers zitten? Je zult merken dat je er creatief van wordt in je denken!

5. Voer een eerlijk gesprek met je beste vriend(in)

Voor de filosoof Philodemus is het kenmerk van ware vriendschap dat we alles tegen elkaar durven te zeggen, ook pijnlijke dingen. Hoeveel durf jij aan je hartsvriend(in) te vertellen?

Ga eens een gesprek aan met je beste vriend(in) waarin je iets vertelt wat je nog nooit hebt durven vertellen.

Één voorwaarde: doe dit wel met het oog op het welbevinden van de ander!

Wil je meer lezen over Lammert? In Nouveau staat deze maand een interview met deze fijne filosoof. Nu in de winkel!

Lammert's boek Filosofie voor een weergaloos leven is ook een aanrader!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in