De winter kan enorm gezellig zijn met al zijn feestdagen. Toch heeft dit wisselvallige seizoen ook wat nadelen voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan griepjes en verkoudheden die op de loer liggen. Om maar niet te spreken van winterblues. Gelukkig biedt de natuur van alles om de winter happy en gezond door te komen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze 8 theesoorten, die je behoeden voor een winterdip en andere winterperikelen?

More content below the advertising

1. Kaneelthee voor je weerstand

Kaneelthee is niet alleen erg lekker, maar ook heerlijk verwarmend. Bovendien is deze thee goed voor je weerstand en verdrijft hij ziekteverwekkers.

Heb je last van een beginnende verkoudheid of griep? Neem dan snel een kop warme kaneelthee om te voorkomen dat je écht ziek wordt.

2. Thee van bananenschil tegen je winterdip

Het klinkt gek, maar het schijnt echt te helpen bij een winterdip: thee van bananenschil. De gele schil bevat stofjes die zorgen voor meer gelukshormonen.

Heb je last van winterblues? Dan is het zeker het proberen waard. Lees hier hoe je deze speciale thee klaarmaakt en wat je nog meer kunt doen tegen een winterdip.

3. Zoethoutthee voor verzachting

Deze thee is perfect bij een rauwe keel. Bijvoorbeeld als je verkouden begint te worden. De drank legt als het ware een verzachtend laagje om je zere keel en helpt je de dag door.

Ook bij hoest werkt de thee verzachtend en kalmerend, net als bij verstopte darmen. Een thee om in huis te halen dus!

4. Kamillethee voor ontspanning

Deze thee heeft alles in huis om je gezond de winter door te helpen. Kamille werkt verwarmend, verzacht een zere keel, zuivert aangedane luchtwegen en werkt ontspannend.

Ook je maag en darmen profiteren van de kalmerende en zuiverende werking van dit kruid. Fijn als je een beetje zwaar getafeld hebt.

5. Gemberthee voor je spijsvertering

Nog zo’n verwarmende thee is gemberthee. Deze stimuleert de doorbloeding, geeft je spijsvertering een boost, werkt ontgiftend en versterkt je weerstand. Wat wil je nog meer? Je kunt natuurlijk gemberthee kopen, maar je maakt de thee ook gemakkelijk zelf van verse gember.

Om gemberthee te maken snijd je een paar schijfjes van een gemberwortel af en doe je die in een kopje. Dan giet je er heet water eroverheen en laat je de thee even trekken. Na een paar minuten kun je genieten van het verwarmende effect.

Vind je de smaak wat te scherp of houd je niet van de smaak van gember? Voeg dan minder gember toe, laat de thee minder lang trekken en haal de gemberschijfjes eruit voordat je hem opdrinkt.

Voeg eventueel een lepeltje honing of wat citroen- of limoensap toe of combineer de thee met rooibosthee of groene thee.

6. Pepermuntthee voor de verlichting

Heb je wat te veel genoten van het kerstdiner of de nieuwjaarsborrel en is je maag van streek? Zet dan een kop pepermuntthee. Dat verlicht meteen, waardoor jij je fitter voelt.

7. Brandnetelthee tegen je allergie

Heb je huisstofmijtallergie, dan kun je daar in de winter meer last van hebben. Een natuurlijke remedie daartegen is brandnetelthee. Verwacht niet dat je klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De thee kan wel helpen om allergische symptomen te verzachten, zodat je er minder last van hebt. Probeer het eens!

8. Mariadistel thee tegen de kater

Heb je wat te diep in het glaasje gekeken en voel je je belabberd? Help je lever een handje om alle alcohol uit je lijf te krijgen. Je moet de thee wel een paar dagen drinken om een effect te merken, maar je voelt je dan ook merkbaar beter.

Welke thee kies jij om je gezond & happy te voelen in de winter? Deel het hieronder in de reacties!

Tekst: Annemiek Shrestha - van der Krogt van www.puurfiguur.nl

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

In Nouveau's Relatiegeheimen vertellen bekende Nederlandse stellen openhartig over hun liefde voor elkaar en wat hen verbindt. Speciaal voor Valentijnsdag hebben we we hier 7 waardevolle lessen uit die bijzondere dubbelinterviews verzameld.

Van Freek de Jonge en Daphne Deckers tot Erik de Vogel en Caroline de Bruijn.

More content below the advertising

1. Vertrouwen niet beschadigen en géén toneel spelen

Hella: ‘De reden dat wij nog altijd zo positief naar elkaar kunnen zijn, is ook dat we het vertrouwen van de ander niet hebben beschadigd. We hebben nooit ons heil buiten de deur gezocht, omdat we ons onbegrepen voelden in ons verdriet. Dat drijft je alleen nog maar verder uit elkaar.’

Freek: ‘Ik denk dat veel mensen in hun relatie sowieso vrij snel aan een toneelstuk beginnen. Ze kijken weg bij ergernissen in plaats van ze uit te spreken. Een kennis zei laatst: “Zo zijn vrouwen nu eenmaal.” Ik dacht: ik weet niet hoe vrouwen nu eenmaal zijn. Zo wil ik daar niet tegenaan kijken.’

Weten hoe Freek de Jonge en Hella elkaar ontmoetten: ‘Ik geloof dat men het liefde op het eerste gezicht noemt.’ Lees het in Relatiegeheimen

2. Samen eten, even inchecken bij elkaar

Richard: ‘Daphne kan heel goed haar schouders ophalen als iemand – ik bijvoorbeeld - iets raars of onredelijks zegt. Ze weet hoe je een relatie leuk moet houden. Wat ik zeker geleerd heb, is aan tafel eten.

Vroeger thuis gebeurde dat nooit. Mijn ouders konden elkaar niet uitstaan, dus dat hielp al niet, en bovendien was ik vaak pas laat klaar met tennissen. Nu weet ik hoe belangrijk het is; aan tafel kun je even inchecken bij elkaar.’ 

Wat Daphne Deckers van Richard Krajicek leerde, lees je hier.

3. Niet bang zijn om gevoelens te tonen

Hester: ‘Als je speelt, ben je rock-‘n’-roll, maar voor de rest ben je een huiselijke man die ’s avonds graag met een glas wijn voor de tv zit. En die niet bang is om zijn gevoelens te tonen. Wel stoer, maar niet macho, daar houd ik van.

We lopen eigenlijk altijd hand in hand en slapen lepeltje-lepeltje. En dan zeg je voor het inslapen: “Mmm, dit is het mooiste moment van de dag.”’

Cesar: ‘Dát en samen wakker worden. Als ik in jouw blije ogen kijk, denk ik: er begint weer een mooie dag.’

Hoe Cesar Zuiderwijk en Hester elkaar leerden kennen en welke tragedie aan de grondslag van hun relatie stond, lees je hier.

4. Behandel elkaar met alle egards van de eerste week

Erik: ‘Om je relatie goed te houden, moet je elkaar blijven behandelen met alle egards van de eerste week. Daar geloof ik heilig in. We maken nogal eens mensen mee die hun partner en plein public afserveren. “Dat doet ie thuis altijd, hoor,” zeggen ze dan met zo’n zucht van: wat moet je ermee?

Behalve ongepast vind ik dat ook heel naar. Je kunt het ergens niet over eens zijn, maar de basis is toch dat je heel veel van elkaar houdt.’

Caroline: ‘We weten inmiddels ook dat je in je felheid dingen vaak erger maakt, waardoor je de ander onnodig triggert. En dat willen we allebei niet.’

Over de ontmoeting van Erik de Vogel en Caroline de Bruijn en hun onvermijdelijke liefde, lees je hier.

5. Keihard werken. Mét hulp.

Frank: ‘Dat ging natuurlijk niet vanzelf, dus daar hebben we keihard aan gewerkt. Met hulp. Ik kan het iedereen aanraden. Als ik zie hoeveel huwelijken er knallen om ons heen, ben ik trots dat wij nog altijd bij elkaar zijn. En dat het alleen maar leuker wordt.’

Eva: ‘Dat we samen al zoveel hebben meegemaakt en doorstaan, vind ik best gaaf. Ik weet nu hoe het voelt om dieper van elkaar te gaan houden en verstrengeld te zijn zonder dat het benauwt.

Hoe het er verder aan toe gaat bij Frank Lammers en Eva thuis, lees je hier.

6. Probeer elkaar niet te veranderen

Jörgen: ‘Ik ben de straathond en Sheila is de waakhond. Zo liggen de rollen. En wat heel belangrijk is: we hebben beloofd dat we elkaar nooit zullen veranderen. Dat zie je zo vaak als mensen wat verder zijn in een relatie en het leidt alleen maar tot ellende.

Maar veel bepalender voor wie wij zijn, is wat we van onze ouders hebben meegekregen. Je begint met elkaar en je maakt het met elkaar af. Dat gold voor hen en dat geldt ook voor ons.’

Sheila en Jörgen Rayman vertellen hier verder over wat hen verbindt en hoe ze een moeilijke periode in hun relatie doorstonden.

7. De enige zinvolle houding is dat je het gewoon laat gebeuren

Adelheid: ‘Je geeft je over aan de elementen en kijkt hoe dingen zich ontvouwen. Voor mij zit het leven net zo in elkaar, vol onverwachte wendingen. Want je kunt wel denken dat je controle hebt, maar die héb je niet. Ook niet als je alles onderbrengt in veilige formats.

Wie ben ik? Géén idee. Wat is een relatie, een huwelijk? No f*cking clue, eigenlijk. De enige zinvolle houding is dat je het gewoon laat gebeuren.’

Titus, enthousiast: ‘Prachtig! Ik hou zo veel van haar als ze zo praat!’

Adelheid Roosen en Titus vertellen verder over hoe ze elkaar ontmoetten en wat hun verbindt in Nouveau’s Relatiegeheimen van deze maand.

Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

We spraken Karin Bloemen voor onze rubriek Smaakmaker en we moesten echt even met onze ogen knipperen. Want wat is zij knap afgevallen! Deze maand lees je alles over de flamboyante zangeres én vertelt ze hoe ze die kilo's is kwijtgeraakt. Alvast een voorproefje:

Mee bezig

More content below the advertising

‘Mijn show Souvenirs en mijn autobiografie. Daarnaast heb ik het druk met verschillende concerten en projecten.’

Inspiratie

‘Het leven zelf. Het is belangrijk om open te blijven staan voor nieuwe ideeën.’

Boeken 

‘Een schitterend gebrek en De Zwarte met het Witte Hart van Arthur Japin.’

Kilo's afgevallen

‘Door mijn vak ben ik me erg bewust van m’n uiterlijk. Dus draag ik al 29 jaar mooie jurken van Jan Aarntzen en doet Esther Oosterbeek mijn visagie. Ik ben flink aan het kuren met Alizonne om af te vallen. Ik heb vorig jaar twee nieuwe knieën gekregen en wil graag iets lichter zijn.’

Geur

‘L’eau d’Issey van Issey Miyake.’ 

Kunst

‘Muziek, de zang van Ella Fitzgerald en Maria Callas, maar ik hou ook van dans en beeldende kunst en ik kan me tranen lachen om Hans Teeuwen.’

Passie 

‘Optreden vervult mijn behoefte om mensen te vermaken. Mijn hartstocht zit natuurlijk ook in de liefde voor m’n man en kinderen. Zonder hen ben ik niets waard.’

Grote held

‘Nelson Mandela. Hij heeft laten zien wat één mens kan beteken voor miljoenen, zonder er zelf “beter” van te worden. Zijn woorden, zijn wijsheid en liefde hebben mij voor altijd geraakt.’

Wat Karin's favoriete restaurants zijn, het meest indrukwekkende optreden dat ze ooit zag, haar favoriete kledingmerken én haar guilty pleasures: Je leest het deze maand in Nouveau.

Nu in de winkel!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in