De winter kan enorm gezellig zijn met al zijn feestdagen. Toch heeft dit wisselvallige seizoen ook wat nadelen voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan griepjes en verkoudheden die op de loer liggen. Om maar niet te spreken van winterblues. Gelukkig biedt de natuur van alles om de winter happy en gezond door te komen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze 8 theesoorten, die je behoeden voor een winterdip en andere winterperikelen?

1. Kaneelthee voor je weerstand

Kaneelthee is niet alleen erg lekker, maar ook heerlijk verwarmend. Bovendien is deze thee goed voor je weerstand en verdrijft hij ziekteverwekkers.

Heb je last van een beginnende verkoudheid of griep? Neem dan snel een kop warme kaneelthee om te voorkomen dat je écht ziek wordt.

Article continues after the ad

2. Thee van bananenschil tegen je winterdip

Het klinkt gek, maar het schijnt echt te helpen bij een winterdip: thee van bananenschil. De gele schil bevat stofjes die zorgen voor meer gelukshormonen.

Heb je last van winterblues? Dan is het zeker het proberen waard. Lees hier hoe je deze speciale thee klaarmaakt en wat je nog meer kunt doen tegen een winterdip.

3. Zoethoutthee voor verzachting

Deze thee is perfect bij een rauwe keel. Bijvoorbeeld als je verkouden begint te worden. De drank legt als het ware een verzachtend laagje om je zere keel en helpt je de dag door.

Ook bij hoest werkt de thee verzachtend en kalmerend, net als bij verstopte darmen. Een thee om in huis te halen dus!

4. Kamillethee voor ontspanning

Deze thee heeft alles in huis om je gezond de winter door te helpen. Kamille werkt verwarmend, verzacht een zere keel, zuivert aangedane luchtwegen en werkt ontspannend.

Ook je maag en darmen profiteren van de kalmerende en zuiverende werking van dit kruid. Fijn als je een beetje zwaar getafeld hebt.

5. Gemberthee voor je spijsvertering

Nog zo’n verwarmende thee is gemberthee. Deze stimuleert de doorbloeding, geeft je spijsvertering een boost, werkt ontgiftend en versterkt je weerstand. Wat wil je nog meer? Je kunt natuurlijk gemberthee kopen, maar je maakt de thee ook gemakkelijk zelf van verse gember.

Om gemberthee te maken snijd je een paar schijfjes van een gemberwortel af en doe je die in een kopje. Dan giet je er heet water eroverheen en laat je de thee even trekken. Na een paar minuten kun je genieten van het verwarmende effect.

Vind je de smaak wat te scherp of houd je niet van de smaak van gember? Voeg dan minder gember toe, laat de thee minder lang trekken en haal de gemberschijfjes eruit voordat je hem opdrinkt.

Voeg eventueel een lepeltje honing of wat citroen- of limoensap toe of combineer de thee met rooibosthee of groene thee.

6. Pepermuntthee voor de verlichting

Heb je wat te veel genoten van het kerstdiner of de nieuwjaarsborrel en is je maag van streek? Zet dan een kop pepermuntthee. Dat verlicht meteen, waardoor jij je fitter voelt.

7. Brandnetelthee tegen je allergie

Heb je huisstofmijtallergie, dan kun je daar in de winter meer last van hebben. Een natuurlijke remedie daartegen is brandnetelthee. Verwacht niet dat je klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De thee kan wel helpen om allergische symptomen te verzachten, zodat je er minder last van hebt. Probeer het eens!

8. Mariadistel thee tegen de kater

Heb je wat te diep in het glaasje gekeken en voel je je belabberd? Help je lever een handje om alle alcohol uit je lijf te krijgen. Je moet de thee wel een paar dagen drinken om een effect te merken, maar je voelt je dan ook merkbaar beter.

Welke thee kies jij om je gezond & happy te voelen in de winter? Deel het hieronder in de reacties!

Tekst: Annemiek Shrestha - van der Krogt van www.puurfiguur.nl

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in