Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'Slechte slaper? Dan kun je gênante ervaring geen plek geven'

Dat goed slapen belangrijk is voor ons, wisten we al. Maar wist je ook dat een goede nacht slaap essentieel is om van de ongemakkelijke momenten in je leven de spanning te vergeten? Dat hebben onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut aangetoond.  Mensen met slapeloosheid verwerken hun blun...

'Slechte slaper? Dan kun je gênante ervaring geen plek geven'

Dat goed slapen belangrijk is voor ons, wisten we al. Maar wist je ook dat een goede nacht slaap essentieel is om van de ongemakkelijke momenten in je leven de spanning te vergeten? Dat hebben onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut aangetoond. 

Mensen met slapeloosheid verwerken hun blunders en andere schaamtevolle gebeurtenissen namelijk minder goed en soms zelfs helemaal niet.

"Tijdens je slaap zorgen je hersenen ervoor dat je sommige dingen goed kan onthouden en dat je andere dingen kan vergeten," zo legt onderzoeker Eus van Someren uit, meldt RTL Nieuws.

"Bij goede slapers geven de hersenen schaamtevolle gebeurtenissen letterlijk een andere plek in de hersenen. Ergens een nachtje over slapen is dus heel waardevol," aldus de onderzoeker. 

Hersenscan

Voor het onderzoek werden 27 slechte slapers en 30 goede slapers gevraagd om tijdens een hersenscan in een MRI enkel te denken aan het moment waar zij zich het allermeeste voor schamen, zo licht de onderzoeker toe aan het AD.

Slaap 'verbrokkeld'

Bij mensen met slapeloosheid is hun slaap als het ware verbrokkeld. Ze worden steeds wakker, daardoor veranderen hun hersencellen niet optimaal hun connecties en worden emoties niet goed verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan dat vervelende gevoel in je buik en de zweethanden die je had bij een bepaald ongemakkelijk moment. Die emoties worden niet goed 'opgeruimd'.



Mensen die lijden aan de slaapstoornis insomnie, voelen zich overdag vaak ook heel erg gespannen. Omdat die spanning 's nachts niet wordt verwerkt, neem je de spanning mee van de ene naar de andere dag. "Daardoor zou je een vat vol spanning kunnen worden," zegt onderzoeker Van Someren.

Lees ook: Dankzij deze tips slaap jij als 40+'er als een roos

Depressie, angststoornis of PTSS

Slapeloosheid is de grootste risicofactor om een depressie, angststoornis of PTSS te ontwikkelen. 

"De uitkomsten van het onderzoek maken duidelijk dat je de emotie of spanning bij oude herinneringen blijft houden. Sommige mensen waren zelfs nog van slag als ze zich ongemakkelijke momenten van 30 jaar geleden herinnerden. Bijna alsof het vandaag was gebeurd, omdat de hersenen het nooit een plekje hebben gegeven," aldus de onderzoeker. 

Slechte slapers gezocht

De wetenschappers zijn nu op zoek naar slechte slapers om te onderzoeken hoe slapeloosheid kan leiden tot een depressie. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website slaapregister.nl

Bronnen: RTL Nieuws, AD

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in