Seksuoloog Goedele Liekens is 'net zoveel als iedereen' gevoelig voor het schoonheidsideaal. "Ik wil gracieus oud worden, maar hoef tegelijkertijd niet meer de mooiste te zijn."

"Ik ben anders grootgebracht dan de meisjes van tegenwoordig. Toen ik op de universiteit zat, konden we enthousiast worden van hoe goed iemand in gymnastiek was of in pianospelen. Wij hadden vrouwen als Kim Kardashian en Paris Hilton destijds aanstellerige leeghoofden gevonden, nu zijn dat de iconen waaraan de jeugd zich optrekt. Ik vind dat jonge meisjes heel streng over elkaars uiterlijk oordelen en weinig andere talenten nog laten meetellen,” zo vertelde Lieke onlangs in een interview met Margriet

Article continues after the ad

Taboes

Op de vraag of er nog taboes zijn op het gebied van seksualiteit, antwoordt ze: "In algemene zin denk ik dat we overal wel over kunnen spreken, maar onderling durven partners dat nauwelijks. Uit onderzoek blijkt dat we het moeilijk vinden om aan te geven wat we wel en niet fijn vinden.

Zo hoorde ik van een vrouw dat ze al drie jaar haar hoofd wegdraaide als haar man zijn tong in haar oor stak. Maar hij bleef dat doen, omdat hij dacht dat zij het lekker vond. Zij durfde er niets van te zeggen. En zo hoor ik ook van veel vrouwen dat ze door te kreunen of bepaalde bewegingen proberen aan te geven hoe ze bevredigd willen worden, maar het zelden gewoon zeggen.”

Lees ook: Bijna 50 jaar en nog steeds prachtig

Schaamte

Dat komt door 'schaamte voor je eigen genot', meent Goedele. " Ik begrijp dat wel, omdat het kwetsbaar is, maar het is wel iets om aan te werken in de seksuele opvoeding: hoe je aangeeft waar je grenzen liggen, maar óók wat je lekker vindt. Ik heb het gevoel dat het ooit beter gesteld is geweest met het seksueel genot van vrouwen.

Als ik tieners voorlichting geef, vragen meisjes: ‘Hoe moet ik deep throaten?’ (de penis diep in de keel nemen, red.). En: ‘Hoe werkt anale seks?’ Dat vragen ze niet voor hun eigen genot, dat kennen ze uit porno. Ik maak ook jonge vrouwen mee die er prat op gaan dat ze veel seks hebben, maar zelf nooit klaarkomen. Dan is seks een spelletje geworden: kijk mij eens de stoeipoes uithangen.”

40+ vrouwen

En hoe zit het bij 40+ vrouwen? “Je kunt niet generaliseren, maar meestal hebben zij een beter seksleven dan hun kinderen, omdat ze hun lichaam beter kennen en de schaamte een beetje hebben laten vallen. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen – een veranderend lichaam, de menopauze -, maar ik merk juist ook vaak dat partners elkaar in deze levensfase opnieuw uitvinden,” aldus Goedele.

Bron: Margriet
Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in