Ruzie komt in de beste relaties voor, dat is niets om je voor te schamen. Maar de manier waarop je elkaar eens flink de waarheid zegt, kan soms wel wat eleganter (én effectiever). Daarom vier dingen die je beter niet kunt zeggen, tenzij je erop uit bent om er een punt achter te zetten. 

Article continues after the ad

1. 'Nooit' of 'altijd'

Om maar meteen met een van de stevigste 'don'ts' te beginnen: woorden als 'nooit' of 'altijd' gebruiken. Denk er maar eens over na, wat levert het op om 'je luistert nooit naar me' of 'je gaat altijd liever met je vrienden uit' te zeggen? Je zegt het om je punt te maken en omdat je je gekwetst voelt, het is een uiting van frustratie en die worden vaak niet gehoord. Zeg liever 'Toen je dit deed, voelde ik me...' en wees zo specifiek mogelijk.

2. 'Ik ga bij je weg' en 'ik wil scheiden'

Spreekt natuurlijk wel een beetje voor zich: dit zeg je in het heetst van de strijd, maar als je deze kaart trekt, kan het lastig zijn om erna nog te zeggen dat je het eigenlijk niet meende. Het is ook zo doelloos, want het heeft meestal niks met de ruzie te maken. 

3. 'Ik haat je'

Natuurlijk zijn er altijd dingen waar we een hekel aan hebben bij elkaar, maar het blijft gewoon echt rot als iemand 'ik haat je' tegen je zegt, ook al gebeurt het tijdens een ruzie. Niemand wil worden gehaat door zijn partner en dit zinnetje kan het begin van het einde betekenen. Concentreer je liever op specifieke zaken of gedrag waar je een hekel aan hebt. 

4. 'Je ziet er vreselijk uit'

Misschien is het gewoon beter om nooit je partners karakter te bekritiseren, want je kunt je woorden niet terugnemen. En het kan zomaar zijn dat je partner voor altijd onbewust met zich meedraagt wat jij hebt gezegd toen je witheet was. Dus vind je z'n buikje ergerlijk, benader dat dan positief en opbouwend: 'Zullen we vanaf morgen weer eens gezonder gaan eten?'. Dat valt veel beter dan "Je ziet er vreselijk uit met die buik, je wordt veel te dik.'

Focus dus tijdens een ruzie niet op het uiterlijk, en trouwens ook niet op persoonlijkheid. Vermijd boze, beschuldigende opmerkingen als 'je weet niet waar je mee bezig bent', 'je bent egoïstisch' of 'ik kan niet op je rekenen'. 

Wat je wel kunt zeggen? Concentreer je op hoe jij je voelt, communiceer op wat je partner doet in plaats van hoe hij is, maak elegant ruzie, dan voel je veel beter. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in