The quiet revolution krijgt steeds meer aanhangers. Schoorvoetend bekent de een na de ander dat een beetje stilte als een ware luxe aanvoelt. Hoog tijd om die term ‘alleen’ eens van zijn ongunstige reputatie te bevrijden. 

Nog nooit waren we omringd door zo veel geluid. Zelfs tijdens een klassiek concert gaat een telefoon af en is het gekuch niet van de lucht. Wie in de stiltecoupé van een trein de babbelaars tot stilte maant, wordt smakelijk uitgelachen.

Article continues after the ad

Oren en ogen krijgen een onmogelijke hoeveelheid prikkels te verwerken. Geen wonder dat een toenemend aantal mensen de afzondering zoekt – voor een halfuur of voor altijd.

Sara Maitland

Boegbeeld van de quiet revolution is de Britse Sara Maitland. Na haar scheiding ging Maitland alleen wonen en raakte gefascineerd door de stilte die ze ontdekte. Hoe kunnen we onze angst voor eenzaamheid overwinnen en zo een rijker leven leiden? Dat wilde ze onderzoeken.

Ze verruilde haar leven in hartje Londen voor een teruggetrokken bestaan op een Schots eiland. Over haar ervaringen schreef ze verschillende boeken, zoals Stilte als antwoord en Alleen zijn, dat tips voor aspirant-stiltezoekers bevat.

Paradoxaal genoeg zijn de boeken zo populair dat Maitland overal wordt uitgenodigd om te komen praten over het alleen-zijn. 

Door de bad silence heen

Denk nu niet dat deze vrouw van nature een mensenschuw type is. Ze beschrijft zichzelf als een geboren prater. Of het nu babbelen op een feestje was of lezingen geven, praten was haar leven, zegt ze.

Het kluizenaarsbestaan ging haar dan ook niet meteen gemakkelijk af. Ze begon met zes weken moederziel alleen bivakkeren op het eiland Skye en geeft toe, dat ze in die periode door de nodige dalen is gegaan.

Maitland moest door the bad silence heen: de stemmen die je hoort in de wind, het naargeestige gekreun van oude balken... Maar: ‘Bijna tot mijn verrassing kwam ik er na een tijdje achter dat ik de stilte heerlijk vond. Het paste bij me. Ik wilde meer!’

Af en toe stil zijn is een weldaad voor je brein

Dat blijken vrijwel alle mensen te concluderen die een dergelijk eenzaam avontuur zijn aangegaan. ‘Iedereen die de positieve ervaring van langdurige stilte beschrijft, heeft het over een staat van gelukzaligheid.’ 

Als je alleen bent, vallen je zaken op die je anders niet ziet. Je kijkt anders, met meer aandacht. 

Alleen-zijn bevordert ook de creativiteit. Een brainstorm, zo blijkt uit onderzoek, levert veel minder ideeën op dan wanneer hetzelfde aantal mensen individueel ideeën bedenkt. Niets zo bevorderlijk voor het oplossen van knellende vragen als een eenzame autorit of een solowandeling. Zonder dat je je best ervoor doet, lijkt op zeker moment het licht aan te gaan in je hoofd. 

Stil zijn geeft het brein bovendien de kans de prikkels van alledag te verwerken. Om naar behoren te functioneren, moet het regelmatig rusten en opladen. Wie continu ‘aan’ staat, ontneemt het brein de gelegenheid om te herstellen.

Benieuwd naar Sara's boeken?

Sara Maitland, Stilte als antwoord. www.scriptum.nl
Sara Maitland, Alleen zijn. www.singeluitgeverijen.nl

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in