Na 38 jaar huwelijk is journaliste Karin Kuijpers weer single. Zestig en opnieuw beginnen: hoe doe je dat? Ze schrijft er elke maand een column over.

Als een ware Bridget Jones van de Lage Landen is lifestylejournaliste Karin Kuijpers in een fase van haar leven aanbeland waarin ze heel veel voor de eerste keer moet doen en ontdekken. Hoe het is om weer alleen te wonen na 38 jaar huwelijk bijvoorbeeld. Een hele stap na wat je gerust ‘een heel leven samen’ kunt noemen.

Article continues after the ad

Vrijheid & rust

Ik ging voor het eerst naar Zuid-Amerika, helemaal in mijn uppie reisde ik per huurjeep door Chili. Ik wilde die vrijheid voelen en ik wilde rust. In een hutje over het meer staren. Mijn verdriet toelaten en tot mezelf komen. Na jaren kook ik nu weer mijn eigen potje. Dat had ik al zo’n twintig jaar niet meer gedaan omdat mijn man altijd kookte - en ik bepaal helemaal alleen in welke kleuren ik mijn Rotterdamse single-woning verf.

Verdriet

Behalve een nieuw gevoel van vrijheid is er ook verdriet. Verdriet om wat je achterlaat. We hebben een fantas­tische tijd gehad met onze kinderen, maar ja, die zijn 29 en 26 en hebben inmiddels hun eigen leven. Op zeker moment dacht ik: ik ben zestig en we kunnen nog wel twintig jaar blijven doorsudderen, maar dat wil ik eigenlijk niet. Dan kom je op een punt dat je aan de orde stelt: wat hebben we eigenlijk nog samen? We waren het er samen over eens dat het een goed idee was om naar een andere vorm van vriendschap over te gaan.

Nooit te oud

In mijn columns voor Nouveau steek ik niet de loftrompet over scheiden na je vijftigste, ik wil het over heel andere dingen hebben. Dat een mens nooit te oud is om te veranderen, bijvoorbeeld. Ik moet nu mijn eigen leven weer invulling geven en ik weet helemaal niet zo goed hoe ik dat moet doen. Dat ben ik nu aan het ontdekken. De jaren van elke dag modeshows, leven uit mijn koffer, champagneparty’s en te veel deadlines zijn inmiddels voorbij. Niet omdat ik nu toevallig zestig ben geworden, maar omdat de tijden veranderen en de wereld van de journalistiek al helemaal. 

Glamourbestaan

In mijn vak is het zo anders dan tien, twintig jaar geleden. Toen was ik altijd op reis, naar de shows in Parijs, Milaan en Londen. Tweemaal per week zat ik in de Thalys naar Parijs en er waren altijd feestjes met champagne. Een glamourbestaan. Maar tegenwoordig zijn het de influencers, die het in de mode van de journalisten hebben overgenomen. Ik mis dat hectische leven inmiddels niet meer, maar vroeger vond ik dat het altijd maar moest doorgaan. Ik vond het een wervelend bestaan, heerlijk. Nu mag ik wat meer aan mezelf toekomen, de wereld mag best wat kleiner worden. Dat rennen en vliegen heb ik ook eigenlijk wel gezien. Nou is het ook niet zo, dat dat werk altijd het belangrijkst was. Dat waren toch echt mijn kinderen. Het moederschap, ons gezin samen, dat heb ik als fantastisch ervaren. Maar op een dag gaan je kinderen de deur uit en dan zit je rol als moeder erop. Dat heb ik verschrikkelijk moeilijk gevonden, dat afstand nemen.

Keerzijde

Het leuke aan mijn nieuwe leven vind ik vooral de vrijheid. Mijn eigen huis hebben vind ik heerlijk en dingen doen die ik nooit eerder heb gedaan. Niet alleen koken, maar ook naar klassieke concerten gaan, met vrienden op stap, in mijn eentje naar onze boerderij in Frankrijk. De keerzijde is, dat je het ook echt allemaal alleen moet doen, ook financieel. Natuurlijk zijn er ook momenten van eenzaamheid, maar ik ga me wel steeds beter voelen op mijn eigen plek en heb minder en minder de behoefte er altijd maar uit te gaan.

Alleen zijn leer ik met vallen en opstaan. Ik wil niet eenzaam worden, maar ben echt niet uit op een andere man in mijn leven. Nog niet, in elk geval. Misschien neem ik wel een hond.

De column van Karin is elke maand te lezen in Nouveau.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Koop de nieuwste Nouveau nu in de winkel of bestel 'm hier.