Een aantal borstkankerpatiënten gebruikt het specerij kurkuma, omdat dit kanker zou bestrijden. Onderzoekers van het Erasmus MC waarschuwen nu, na een nieuwe studie, dat kurkuma de werking van een veelgebruikt kankermedicijn aantast.

Curcumine, de werkzame stof uit kurkuma, zou in staat zijn om kankercellen op te ruimen. Daarvoor werd bewijs gevonden door middel van dierproeven. Op basis hiervan strooien veel borstkankerpatiënten extra veel van de specerij over hun eten of slikken capsules met kurkuma, zo bericht AD.

Arts-onderzoeker Koen Hussaarts van het Erasmus MC deed onderzoek onder 16 vrouwen die een hormoongevoelige vorm van borstkanker hebben. Wanneer deze patiënten hun medicatie combineerden met drie keer per dag een capsule met kurkuma, word het medicijn minder goed opgenomen. En dat is gevaarlijk.

‘Doe het niet’

“Veel patiënten redeneren: als je het ook kunt eten in een curry, kan het geen kwaad. Als het dan ook helpt tegen kanker, is dat mooi meegenomen. Maar daar komen wij van terug. Doe het niet,” vertelt Hussaarts aan de krant.

Article continues after the ad

Lees ook:  '20 minuten per dag buiten zijn maakt je gelukkiger'

Hormoonremmers

Als de medicatie niet goed wordt opgenomen, kan de tumor groeien. De waarschuwing van onderzoeker Hussaarts geldt voor alle vrouwen met een hormoongevoelige variant van borstkanker. In Nederland zijn dat er zo’n 14.000. Gemiddeld slikken zij tot vijf jaar na hun ziekenhuisbehandeling nog hormoonremmers. Deze pillen – het bekendst onder de naam Tamoxifen – moeten ervoor zorgen dat de eventuele achtergebleven kankercellen in het lichaam niet verder kunnen groeien of uitzaaien.

Jonge, hoogopgeleide vrouwen

Het is niet duidelijk hoeveel vrouwen naast de reguliere medicatie kurkuma-capsules tot zich nemen. De onderzoekers schatten dat het om 20 tot 30 procent gaat, afgaande op de verhalen die ze horen vanuit de polikliniek. Het zijn vooral jonge, hoogopgeleide vrouwen.

“Dit zijn vrouwen die – cru gezegd – nog relatief veel tijd voor zich hebben. Zij zoeken naast hun therapie naar manieren om zo gezond mogelijk door het leven te gaan. Daarbij raadplegen ze Google, vragen tips aan anderen en lezen alles wat ze kunnen vinden over het onderwerp," aldus de arts-onderzoeker.

Bron: AD
Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in