Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Misschien is dit wel het lekkerste van 50+ zijn

Mindful ouder worden is ook leven in harmonie. Hoe vind je meer balans na je vijftigste? Holisme lijkt nu het toverwoord. Nouveau legt uit. Het bestaat al vijfduizend jaar, maar holisme is op dit moment populairder dan ooit. ‘Holos’ is Grieks voor ‘heel’; een holistische leefstijl is gebaseerd op...

Misschien is dit wel het lekkerste van 50+ zijn

Mindful ouder worden is ook leven in harmonie. Hoe vind je meer balans na je vijftigste? Holisme lijkt nu het toverwoord. Nouveau legt uit.

Het bestaat al vijfduizend jaar, maar holisme is op dit moment populairder dan ooit. ‘Holos’ is Grieks voor ‘heel’; een holistische leefstijl is gebaseerd op de gedachte dat alles onlosmakelijk met elkaar is verbonden, dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Dat gezond leven, bijvoorbeeld, meer is dan alleen de juiste producten eten. Het gaat om je gehele welzijn. 

Zweverig? Integendeel, zegt Karlijn Visser, medeoprichter van platform Holistik: ‘Je hoeft jezelf echt niet opnieuw uit te vinden. Dat is juist zo leuk: kleine veranderingen kunnen al een groot effect hebben; van de aankopen die je doet tot hoe je met andere mensen omgaat en alles daar tussenin.’ Wel belangrijk is je instelling: stimuleer jezelf om stap voor stap uit je comfortzone te komen en je eigen geluk te creëren, want alleen vanuit die basis kun je iets betekenen voor een ander. En wordt de wereld een stukje mooier. Dit zijn de zeven stappen die je kunt zetten op weg naar meer harmonie.

1. Huis én hoofd reinigen

Klinkt nostalgisch, maar de grote schoonmaak is een essentieel vertrekpunt. En daarmee bedoelen Visser en Van Hasselt: grondig reinigen, the old fashioned way. Zet de ramen wagenwijd open en sop de keuken – inclusief keukenkastjes – de woonkamer en de slaapkamer, maak meubels schoon, klop kleden uit en laat de gordijnen stomen. Het doet wonderen voor je geest: die wordt letterlijk helder. Fysiek knap je er ook van op: virussen, bacteriën en stof krijgen minder kans om zich te verspreiden. Het is wel zaak om vóór de grote schoonmaak alle spullen weg te doen die je als ballast ervaart. Recycle ze het liefst, breng ze bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel, en koester de items waar je wel gelukkig van wordt.

2. Duurzamer kiezen

Het holisme staat niet alleen voor respectvol omgaan met jezelf en anderen, maar ook met dier en milieu. Een interessante spagaat, want ‘goed’ en ‘fout’ is er niet, holisme draait juist om dat grijze gebied. In hoeverre wil je goed doen voor de planeet en in hoeverre gaat dat ten koste van je eigen geluk? De uitdaging is om daar een persoonlijke balans in te vinden. Karlijn Visser: ‘Je hoeft echt niet het roer drastisch om te gooien, maar koop eens een keer een biologisch wasmiddel of huidverzorging zonder chemicaliën: als heel veel mensen daarvoor kiezen, komt dat de planeet en je gezondheid ten goede. En op een gegeven moment ga je merken dat het nemen van al die microbeslissingen ook heel leuk is.’ En steeds makkelijker: google op ‘bewust winkelen’ en de geweldige initiatieven komen je tegemoet.

3. Omarm de overgang

Als je op een holistische manier naar de overgang kijkt, zie je die niet meer alleen als een fase waarin je te maken krijgt met lichamelijke ongemakken zoals opvliegers, een drogeren huid en nachtelijk zweten. Je bekijkt de overgang dan ook op een spirituele manier. Evelyn van Hasselt: ‘Kijk je bijvoorbeeld vanuit de traditionele Chinese geneeskunde naar de menopauze, dan breekt er rond je negenenveertigste levensjaar een periode van geestelijke rijping aan. Zodra er geen bloed meer ‘verloren’ gaat bij de menstruatie, is er bloed over dat naar het hart kan stijgen. Als vrouw mag je die overgebleven energie gebruiken voor het vergroten van je innerlijke wijsheid.

4. Eet chocola

Feit is wel dat hoe ouder je wordt, hoe minder oestrogeen je eicellen produceren. Dat heeft direct effect op het gelukshormoon serotonine en het knuffelhormoon oxytocine, waardoor je minder vrolijk – mild uitgedrukt – kunt zijn tijdens de menopauze. ‘Gelukkig zijn er manieren om beide stoffen zelf te boosten,’ tipt Evelyn. ‘De meeste serotonine wordt twee uur na zonsopgang gemaakt. Het is daarom belangrijk om je dag te beginnen met een uitgebalanceerd ontbijt. Je lijf beschikt dan gelijk over voldoende voedingsstoffen waarmee het serotonine kan gaan aanmaken. Complexe koolhydraten zoals zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaad zijn daarbij onmisbaar. Voeg ze daarom toe aan je ontbijt.’

Pure chocolade (minimaal 85% cacao) stimuleert de aanmaak van oxytocine. In het holisme wordt cacao gezien als een natuurlijke ‘heart opener’, die je wijze inzichten kan geven en je milder naar jezelf en andere mensen laat kijken. Hoe puurder de cacao, hoe groter het transformerende effect op je gezondheid en geest, is de gedachte.

5. Voel je lichaam

Ook massages zorgen voor een toename van oxytocine. Wanneer je wordt aangeraakt, maakt je lichaam oxytocine aan en verminderen stressgevoelens. Tegelijkertijd is het een manier om in contact te komen met je lichaam, want daar rennen we nogal eens aan voorbij, merkt holistisch masseuse Elles Kroonenburg (demassagerette.nl). ‘We zijn zo afgeleid door alle hectiek, stress en mobiele telefoons, dat we vergeten hoe ons lichaam ook alweer aanvoelt.’ Neem dus de tijd om daar weer eens bij stil te staan, of beter gezegd: te liggen. ‘Een holistische massage gebeurt in een dusdanig laag tempo dat je goed kunt ervaren: wat voel ik, en waar? Dat je weer weet: o ja, zó voelt mijn lijf.’ Bij een holistische massage gaat het niet om ‘even die spier pakken en klaar’, maar om lichaam en geest in balans te brengen. Daardoor kan het ook gebeuren dat iemand moet huilen tijdens een behandeling. Elles: ‘Een vrouw die haar man na een ziekbed was verloren, moest huilen tijdens de massage. Ze had “huidhonger”, behoefte aan aanraking. Ze was lang niet meer aangeraakt en dat ze weer kon voelen, emotioneerde haar. Het was zo goed voor haar geweest, zei ze na afloop.’ Elles adviseert om op tijd lichamelijke signalen te herkennen en niet door te rennen tot er alarmbellen afgaan: ‘Ze zeggen niet voor niets: if you learn to listen to your body when it whispers, you won’t have to hear it scream.’

6. Mediteren

Het beste is om dagelijks, hoe kort ook, even ‘in je lichaam te zakken’ door te mediteren. Gefocust op het hier en nu kun je zo ontspannen raken dat een meditatie niet alleen stress, maar ook pijn reduceert. Ook kan mediteren gevoelens van angst en depressie verminderen. Een fijne app is Headspace: meditation & sleep, met honderden meditaties en oefeningen om bij in slaap te vallen of juist wakker te worden, maar ook varianten die helpen bij persoonlijke groei – een kernwaarde in het holisme – of om productiever te worden.

Beeld: wavebreakmedia/istock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in