Als je minder wilt eten zonder last te hebben van honger, gaat het erom de juiste voedingsmiddelen te kiezen. Dit is hoe je minder eet zonder dat vervelende hongergevoel. Toch wel prettig om het weer even rustig aan te doen na al die etentjes in december.

1. Zet meer eiwitten op het menu

Als je meer eiwitten op het menu zet, heb je langer een verzadigd gevoel en eet je minder tijdens je volgende maaltijd. Kies bijvoorbeeld al bij je ontbijt voor eiwitrijke voeding, zoals kipfilet, eieren, kwark of yoghurt.

Article continues after the ad

2. Drink water

Heb je honger vóór het avondeten? Drink een glas water (of twee). Dat voorkomt niet alleen dat je gaat snacken. Tijdens de maaltijd zelf eet je ook minder. Dat blijkt uit onderzoek. Mensen die vóór het eten twee glazen water drinken, krijgen tijdens de maaltijd 22 procent minder binnen.

Water zorgt er overigens wel voor dat je maag sneller leeg raakt, dus deze truc werkt alleen als je vlak vóór een maaltijd water drinkt. Soep schijnt trouwens hetzelfde effect te hebben. Probeer het eens!

3. Eet donkere chocola

Je zou het misschien niet zeggen, maar donkere chocola kan ervoor zorgen dat je minder eet zonder dat je honger hebt. Volgens experts komt dit doordat chocola met meer dan 72 procent cacao behoorlijk bitter is.

De bittere smaak van donkere chocola zou je eetlust verminderen en ervoor zorgen dat je minder trek hebt in zoetigheid. Daarnaast bevat donkere chocola een bepaald vetzuur met hetzelfde effect op je eetlust.

Het schijnt zelfs al voldoende te zijn om donkere chocola (met meer dan 85 procent cacao) te ruiken. Toch doet de suiker in chocola dit effect weer teniet, want dit zorgt juist voor extra trek in zoet. Om die reden kies je dus voor donkere chocola die gezoet is met stevia.

En met mate natuurlijk he, dit is geen vrijbrief om een reep chocolade weg te werken voor het eten.

4. Kies voor vezelrijke voeding

Vezelrijke voeding beïnvloedt de afgifte van verzadigingshormonen en zorgt ervoor dat je maag langzamer leeg raakt. Daardoor heb je minder snel weer honger. Doordat vezels in je darmen fermenteren, geeft dat eveneens een verhoogd verzadigingsgevoel.

Vezels zijn een prima manier om minder te eten zonder honger. Je vindt ze vooral in kokosmeel en tarwezemelen. Ook lijnzaad, chiazaad, cacaopoeder, cayennepeper en kaneel bevatten veel vezels. Vezels vind je verder in peulvruchten, noten, groenten, fruit en volkoren granen.

5. Eet gezonde vetten

Uit onderzoek blijkt dat omega 3-vetzuren – vooral die uit vis en algenolie – het vermogen hebben om het niveau van het verzadigingshormoon leptine omhoog te brengen. Zo heb jij minder honger.

6. Maak het pittig (als je ervan houdt)

Wist je dat pittig eten je eetlust kan verminderen? Pepers bevatten namelijk een stofje dat een verzadigd gevoel geeft. Dit helpt om minder te eten zonder dat je honger hebt.

Toch zou je niet te vaak pittig moeten eten, want dan raakt je lijf eraan gewend en heeft het stofje geen effect meer.

Voor wie niet van pittig houdt is het misschien een schrale troost dat paprika’s ook wat van dit ‘verzadigingsstofje’ bevatten.

7. Kauw altijd

Als je minder wilt eten zonder honger, kun je het beste op alles kauwen wat je binnenkrijgt. Ook op sapjes en licht gebonden soep.

Als je op zowel voedsel als drankjes kauwt, doet het verzadigingssignaal van je lichaam er langer over om je hersenen te bereiken. Hierdoor heb je langer een vol gevoel.

Doordat het voedsel langer in je mond is als je erop kauwt, staan je smaakpapillen er ook langer mee in contact. Ook dit kan je langer een verzadigd gevoel geven.

Tekst: Annemiek Shrestha - van der Krogt van puurfiguur.nl

Beeld: iStock. Bronnen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25893719, https://www.nature.com/articles/nutd201117, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24000103, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20102728

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in