Wil je afvallen door meer te bewegen? Let dan op deze zaken in je voedingspatroon. 

"Als je sport, hebben je spieren brandstof nodig. Voornamelijk koolhydraten. Die zijn bij intensief sporten de belangrijkste brandstofbron voor de spieren. Om de spieren op te bouwen, heb je eiwit nodig," zo legt diëtiste Titia van der Stelt uit aan nu.nl. Ze is werkzaam bij wielerploeg Sunweb

Article continues after the ad

Wel of niet sporten voor het ontbijt?

Is het slim om voor het ontbijt te sporten? "Op een nuchtere maag vóór het ontbijt sporten is niet aan te raden als het niet hoeft. Tijdens intensieve trainingen kan je lichaam in principe teren op de koolhydraatreserves van de vorige dag, die in de lever en de spieren zijn opgeslagen. Die reserves zijn genoeg voor maximaal 1,5 uur intensief trainen," vertelt de diëtiste. 

"Train je langer, eet dan voor je gaat sporten even een banaan of een boterham met zoet beleg. Ook wanneer je 's avonds gaat sporten en je hebt overdag weinig gegeten."

Minder calorieën

Het is verleidelijk om jezelf met iets lekkers te belonen na een stevige work-out. Je lichaam heeft flink gewerkt en je maag begint te knorren. Het is altijd goed om na een intensieve training iets te eten. Maar let er wel op dat je gezonde keuzes maakt. We verbranden met sporten namelijk lang niet zo veel als we denken.

“Neem bijvoorbeeld een klein bakje kwark met muesli of fruit. Dan heb je in één keer je koolhydraten én eiwitten te pakken. Koolhydraten moet je aanvullen, zeker wanneer je de volgende dag weer actief bent. En eiwitten zijn bouwstoffen voor de spieren. Ze repareren de spierschade die je oploopt tijdens een training,” aldus Van der Stelt.

Lees ook: Bulgarije: ontdek de schatten van de zwarte zee

Wel of geen eiwitshakes? 

Eiwitshakes zijn volgens de diëtist niet per se een goed idee. "Vaak wordt gedacht dat je na een training veel eiwitten moet aanvullen. Maar een klein bakje van 150 gram kwark of yoghurt is voldoende."

"In Nederland krijgen we over het algemeen genoeg eiwitten binnen via de normale voeding. Eiwitshakes komen erbovenop. Ze leveren energie en dus calorieën: eet je er teveel van, dan kom je ervan aan. Ook teveel eiwit wordt uiteindelijk opgeslagen als vet."

"Ga je pas na het avondeten trainen? Bewaar je toetje dan voor na het sporten. Dan krijg je die eiwitten niet dubbelop binnen. Sowieso is een natuurlijke eiwitbron zoals yoghurt of kwark een betere keuze. Daar zitten namelijk ook nog andere voedingsstoffen in die je lichaam nodig heeft. Calcium bijvoorbeeld."

Bron: nu.nl
Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in