Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'Laat het ideaalbeeld los en er gaat een wereld voor je open'

Moeder, dochter, collega, vriendin, echtgenote… Je hebt elke dag zo veel rollen te vervullen, dat het soms lastig te herkennen is wie je nu werkelijk bent. Hoe kom je dichter bij je ‘ware ik’? Stap 1: Weg met dat ideaalbeeld. Waarom vinden mensen het vaak zo moeilijk zichzelf te zijn? Volgens psy...

'Laat het ideaalbeeld los en er gaat een wereld voor je open'

Moeder, dochter, collega, vriendin, echtgenote… Je hebt elke dag zo veel rollen te vervullen, dat het soms lastig te herkennen is wie je nu werkelijk bent. Hoe kom je dichter bij je ‘ware ik’?

Stap 1: Weg met dat ideaalbeeld.

Waarom vinden mensen het vaak zo moeilijk zichzelf te zijn? Volgens psycholoog Jan Verhulst, schrijver van onder andere het boek Jezelf kunnen, willen, durven veranderen, komt dat doordat ze bang zijn voor wat anderen van ze denken.

Vervreemd van jezelf

‘Ze laten zich leiden door het oordeel van anderen omdat ze vrezen er anders niet bij te horen. Ze laten zich regeren door wat anderen vinden, door wat hoort en wat níét hoort. Wat je zelf voelt en wilt, raakt dan op de achtergrond.

Je gaat dingen doen en zeggen die niet bij je passen, om te pleasen en om conflicten te vermijden. En op een gegeven moment raak je vervreemd van jezelf. Je krijgt een hekel aan jezelf. Omdat je weet: ik doe en zeg dingen die ik niet meen.’

Maar hoe weet je wanneer je echt jezelf bent?

Volgens Verhulst is dat een kwestie van gevoel. Je voelt het als je jezelf bent, als je denkt: dit ben ik. Het is iets wat je intuïtief weet, net zo goed als je weet dat die verkoopster in die modezaak er niets van meent als ze zegt dat de duurste jurk je het beste staat.

‘Je voelt je gewoon goed wanneer je iets doet wat bij je past, wanneer je een weg bewandelt die klopt met je persoonlijkheid. Maar het zou ook fijn zijn als mensen zich zouden realiseren dat wat je je “zelf” noemt, iets tijdelijks is. Het is veranderlijk.

Want je stemmingen, gemoedstoestanden en de situaties waarin je zit, veranderen voortdurend. En als je je ervan bewust bent dat dat “zelf” veranderlijk is, dan neem je jezelf niet zo serieus. En die houding leidt er weer toe dat je je minder snel gekwetst voelt.’

Er bestaan maar weinig mensen die altijd zichzelf zijn

‘Jezelf zijn is een doel waarnaar je kunt streven,’ zegt Stephen Joseph, Britse psycholoog en schrijver van Authenticiteit - Jezelf zijn en waarom dat ertoe doet. ‘Er bestaan maar heel weinig mensen die altijd zichzelf zijn. Het is een constante reis naar een ideaal dat je nooit volledig zult bereiken.

Maar we kunnen wel zo authentiek mogelijk proberen te zijn.’ Volgens Joseph is dat een kwestie van goed naar onszelf kijken en naar de feedback van anderen luisteren.

Laat het ideaalbeeld los

‘Je moet weten waar je goed in bent en wat jíj waardevol vindt, zodat je je daarop kunt richten. En je moet ook eerlijk zijn over je negatieve kanten. Laat dat ideaalbeeld van jezelf los.

Wij mensen zijn altijd geneigd onszelf voor de gek te houden, dus je hebt anderen nodig als je jezelf en je gedrag nauwkeurig onder de loep wilt nemen. Je kunt dat doen met een coach, maar ook goede vrienden kunnen je daarin helpen. Maar dan moet je wel openstaan voor hun kritiek.

Je kunt pas echt jezelf zijn als je accepteert dat je ook minder prettige kanten hebt.’

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in