Als eerste je dessert uitkiezen in een restaurant kan ertoe leiden dat je uiteindelijk gezonder eet. Dat hebben onderzoekers aan het Monterrey-instituut voor Technologie in Mexico en de Universiteit van Arizona aangetoond.

De wetenschappers onderzochten de opbouw van menu’s. Proefpersonen kregen in het kader van het onderzoek vier dagen lang de opdracht om gerechten van een buffet te kiezen. Elke dag was de opbouw anders, waardoor zij de ene dag als eerste een hoofdgerecht moesten kiezen en de andere dag het dessert.

Article continues after the ad

Lichtere maaltijden

En wat bleek? Wanneer de deelnemers eerst een toetje kozen, gingen ze daarna voor lichtere maaltijden. Ze vonden namelijk dat ze hun keuze voor een ‘calorierijk’ dessert moesten compenseren met wat kleinere en gezondere gerechten. En dit bleek uiteindelijk behoorlijke impact te hebben op hun totale calorie-inname.

Lees ook: Hoofdpijn door rode wijn? Hier komt het door

Dit zegt het Voedingscentrum

Volgens het Voedingscentrum is deze manier echter niet de juiste als je wilt afvallen. Dr. Ir. Astrid Postma-Smeets werkt bij het centrum als expert op het gebied van voeding en gezondheid en vertelt aan libelle.nl wat je beter kunt doen. 

"Als je minder calorieën wilt eten omdat je bijvoorbeeld wilt afvallen, is het beter om bij alle gangen voor de optie met de minste calorieën te gaan, of helemaal geen voor- of nagerecht te nemen."

Hoe maak je gemakkelijker een gezondere keuze in een restaurant? "Mensen kiezen wat er bovenaan de kaart staat. Als de bovenste menuoptie niet zo’n gezonde of juist een calorierijke optie is, kan het verstandig zijn om de menukaart wat beter te bestuderen. Zo kun je bewust kiezen voor een gezonder of minder calorierijk gerecht."

Bronnen: hln.be, libelle.nl, apa.org
Beeld: iStock


Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in