Waarom we allemaal Grace en Frankie willen worden als we later groot zijn...

Jane Fonda kun je wel om een boodschap sturen als het om (stijlvol) actie voeren gaat. Ook nu ze de tachtig gepasseerd is vervult ze weer een voorbeeldfunctie. En wat doet ze dat, samen met haar nog net geen 80-jarige vriendin Lily Tomlin, onnavolgbaar in de Netflix-hitserie Grace and Frankie. Over de vriendschap tussen twee vrouwen die in zo'n beetje alles elkaars tegenpool zijn, maar het na hun scheiding samen moeten zien te rooien. Als je nog geen fan bent, beloof dat je vanavond nog de eerste aflevering gaat kijken, want ze zijn té fijn, die twee.

Article continues after the ad

Onzichtbaar?

En dat niet alleen, mede door de serie lijkt een niet te stuiten beweging te ontstaan. 'Vrouw van boven de 65 zijn niet langer onzichtbaar' kopte Vrij Nederland vorige week, bij een artikel over Amerikaanse vrouwen van de babyboomgeneratie. Ze mogen met pensioen, maar dat doen ze niet. In plaats daarvan binden ze de strijd aan tegen seksisme en ‘ageism’.

Seks

Dit zegt Fonda erover: ‘Schrijf ons niet af! We zijn nog steeds slim, hebben nog altijd gevoel voor humor, zijn actief, en we hebben seks.’ Toch is Grace and Frankie is niet alleen een feelgoodserie. Fonda: ‘We laten ook de keerzijde van het ouder worden zien. De angst om te vallen, je heup te breken. Of het feit dat je over het hoofd wordt gezien, dat niemand aandacht aan je besteedt omdat je niet langer jong en mooi bent.’

Er staan inmiddels vijf seizoenen op Netflix, er volgt meer. En er is ook een Facebook-groep met meer dan 27.000 fans van over de hele wereld.

Bron: Vrij Nederland

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in