Als je met Susan Visser (53) praat over haar werk, haar leven en alles wat haar beweegt, is het onmogelijk om het niet te hebben over Roef Ragas. De ‘aanwezigheid’ van haar grote liefde met wie ze zestien jaar samen was en twee kinderen kreeg, is duidelijk voelbaar. De acteur overleed in 2007 volkomen onverwachts, pas 42 jaar oud.

Wat drijft jou?

‘Sowieso het feit dat ik heel erg van het leven hou. Je moet vreugde opzoeken. Ook in periodes waarin het niet goed met je gaat, moet je actief op zoek naar dingen die je gelukkig maken. Dat heb ik destijds ook besloten toen ik alleen kwam te staan met de kinderen.

Article continues after the ad

Ik besloot dat ik samen met mijn kinderen heel veel leuke dingen zou gaan doen. En dat hebben we gedaan, we hebben veel gereisd bijvoorbeeld…’

Waar komt die drive vandaan, hoe breng je het op?

‘Gek genoeg hebben mijn zus Lisa en ik het allebei. Altijd al gehad. Als meisjes deden we allemaal oefeningen om blij te worden. Weet je, alles is perceptie. Als je verdrietig bent en je kijkt alleen maar naar binnen, waar alles zwart is, dan kom je er niet uit.

Je moet je focus verleggen, hoe moeilijk dat ook is. Als je simpelweg kijkt naar de kleuren om je heen, ze benoemt, dan kun je niet alleen maar duister zien. Je moet in beweging komen.’

Zie je jezelf ooit nog zo’n hechte band met een man hebben als met Roef of was de liefde tussen jou en hem daar te intens voor?

‘Daar heb ik in de loop der jaren ook heel veel over nagedacht, maar dat wil ik niet geloven, want dan sluit je dingen uit. Ik heb tot nu toe altijd leuke liefdes beleefd. Echt. Er zijn heel veel leuke mannen en ik vind het heerlijk om iemand te leren kennen. Heel spannend.

Maar ik heb nooit meer de behoefte gehad en gevoeld: bij jou wil ik blíjven. Ik kan iemand altijd weer gemakkelijk en heel liefdevol loslaten.’

Vind je het erg dat er geen echt grote liefde in je leven is?

‘Ik heb het wel erg gevonden. Ik heb me afgevraagd of ik nooit meer zoiets zou kunnen hebben met iemand. Tot ik dacht: maar ik heb wel een heel leuk leven. Ik heb het een tijdje fijn met iemand en dan gaat het leven weer door.

Ik heb een periode verlangd naar datgene wat ik ooit met Roef had. Maar dan verlang je naar iets wat er niet meer is. Dus heb ik besloten om te kijken naar wat er wél is. Toen ik dat eenmaal besloten had, was het leven weer één groot avontuur.

Er kan elke keer weer iets nieuws op je pad komen.’

Over Susan Visser

Actrice Susan Visser (Rotterdam, 1965) werd bij het grote publiek bekend door haar rol in de succesvolle televisieserie Gooische Vrouwen en in de spin-off bioscoopfilm van de serie.

Vanaf deze maand is ze te zien als Celia Sanchez in de productie Celia.

Op 14 februari, Valentijnsdag, gaat de film Verliefd op Cuba in première.

Susan Visser was sinds 1990 samen met acteur Roef Ragas, die in 2007 overleed. Met hem kreeg ze twee kinderen: dochter Saïda (21) en zoon Aaron (18).

Groots interview in Nouveau

Dit is nog maar een klein deel van het interview met Susan Visser dat deze maand in Nouveau staat.

In het openhartige gesprek vertelt ze verder over de band met haar moeder en zus, hoe ze -letterlijk-  de bezem door haar leven haalde vorig jaar, hoe het moederschap is nu de kinderen uitvliegen en waar ze al die levenslust vandaan haalt. Met prachtige fotografie van Anne Timmer.

Nu in de winkel!

Tekst: Marion Florusse. Fotografie: Anne Timmer. Styling: Pieter van Loon. Visagie: Jan Fuiten van House of orange.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in