Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Rachel Weisz (48): "Na mijn 40ste kwam ik pas echt op stoom."

Nouveau's prachtige covermodel Rachel Weisz is zwanger van haar man (en James Bond-acteur) Daniel Craig. Begin dit jaar las je in Nouveau een interview met deze ageless beauty.  Bijna had Rachel Weisz niet in de nieuwe bioscoopfilm The Mercy gespeeld. De vrouwelijke hoofdrol in het wonderlijke ve...

Rachel Weisz (48): "Na mijn 40ste kwam ik pas echt op stoom."

Nouveau's prachtige covermodel Rachel Weisz is zwanger van haar man (en James Bond-acteur) Daniel Craig. Begin dit jaar las je in Nouveau een interview met deze ageless beauty. 

Bijna had Rachel Weisz niet in de nieuwe bioscoopfilm The Mercy gespeeld. De vrouwelijke hoofdrol in het wonderlijke verhaal over amateurzeiler Donald Crowhurst (Colin Firth) was al toebedeeld aan Kate Winslet. Een vrouw met wie Rachel vaak vergeleken wordt.

Niet alleen omdat ze min of meer in dezelfde leeftijdscategorie vallen - Kate is vijf jaar jonger - en een English Rose-uiterlijk delen, maar vooral omdat ze allebei verliefd zijn geweest op dezelfde man: regisseur Sam Mendes.

Waar Kate zich ontpopte tot een van de beroemdste vrouwen op aarde, bleef Rachel ondanks haar beroemde liefdes sinds Sam uit de spotlights.

‘Volgens mij is roem iets waar je voor kiest,’ aldus Rachel. ‘Je kunt je aankleden als een celebrity, met een grote zonnebril, keurig geföhnd haar en hoge hakken.

Maar als ik hier in New York in een spijkerbroek de deur uitga om mijn zoon uit school te halen, word ik volledig met rust gelaten. Ik doe het liefst heel normale huiselijke dingen: gezellig met zoon en man thuis zijn, films kijken, koken.’

Echte mensen

Die zoon, Henry (12), deelt ze met regisseur Darren Aronofsky, die ze na haar breuk met Mendes tegen het lijf liep. De twee verloofden zich in 2005, maar van een trouwerij kwam het nooit. In 2010 kondigden ze hun scheiding aan.

Niet veel later vond Rachel opnieuw liefdesgeluk, ditmaal bij een acteur met wie ze al ruim twintig jaar bevriend was: Daniel Craig. Die, want zo loopt het leven soms, op dat moment nét samen met Rachels ex Sam aan een nieuwe James Bond-film was begonnen, Skyfall.

Volop smakelijke ingrediënten voor de tabloids. Maar misschien wel door Rachels verfrissende kijk op beroemd zijn, pakte het anders uit. Ze voedt samen met Darren haar zoon op en trouwde in 2011 met Daniel in aanwezigheid van slechts vier getuigen, onder wie haar eigen zoon en Daniels volwassen dochter uit zijn eerste huwelijk.

Carrière

In de tussentijd werd ze ook nog Amerikaans staatsburger. Na de wittebroodsweken dompelde ze zich onder in haar werk, waardoor haar cv anno 2017 imposanter is dan ooit. Echte kaskrakers prijken er maar weinig op haar filmlijst.

Eigenlijk koos ze daar alleen voor met The Bourne Legacy (2012) en The Mummy (1999), die direct tot haar grote doorbraak leidde. Verder ken je haar vermoedelijk van films als About a Boy, The Fountain, The Lovely Bones en The Constant Gardener, waar ze in 2006 een Academy Award voor won.

Zelf produceren

De laatste jaren, eigenlijk sinds ze geluk vond bij Craig, voegt ze vooral kleine films aan haar palmares toe. Die ze veelal ook nog eens zelf produceert. Films die haar echt na aan het hart liggen.

Denial bijvoorbeeld over de joodse historica Deborah E. Lipstadt. Zij werd aangeklaagd wegens smaad, door een man die ze betichtte van het ontkennen van de holocaust.

Zware materie, maar wel materie die dichtbij komt voor Weisz: haar Hongaarse vader en Oostenrijkse moeder vluchtten allebei, kort voordat WOII uitbrak, naar Londen, waar Rachel opgroeide.

"Vrouwen moeten altijd maar mooi en lief zijn"

‘Ik kies graag complexe rollen uit,’ zegt ze er zelf over. ‘Die zijn er vaak alleen voor mannen. Vrouwen moeten altijd maar lief en leuk zijn.

Verschrikkelijk. Het is heel moeilijk iemand aardig te vinden die altijd lief is. Ik wil graag echte mensen om me heen: mensen die me irriteren, die me verbijsteren en frustreren. Je wilt toch een karakter hebben? Likeability is in Hollywood code voor “kop houden en mooi zijn”.’

Forty & fabulous

Het is een van de manieren waarop Weisz zich afzet tegen de gevestigde orde. Ze studeerde aan Cambridge Engelse literatuur. Sinds ze een Amerikaans paspoort heeft, spreekt ze zich graag uit over de Amerikaanse politiek.

Ze staat te boek als een van de grote feministen van de filmwereld. ‘De term “vrouwen in films” vind ik zó onzinnig. Alsof het over panda’s of giraffes gaat!,’ zei ze daar zelf over.

"Dan speel ik liever iemand van mijn eigen leeftijd"

En aan verhalen over leeftijdloze actrices heeft ze al helemaal een broertje dood. ‘In Hollywood ben je net een topsporter, je lichaam is je gereedschap. Maar dat betekent niet dat je je vol moet laten spuiten met botox. Dan speel ik liever iemand van mijn eigen leeftijd. Die vind ik namelijk hartstikke mooi.

Ik kom, nu ik de veertig voorbij ben, pas echt op stoom. Ik ben beter in mijn werk dan ooit, heb nu pas het gevoel dat alles op zijn plek valt.’ 

Dat geldt ook voor haar privéleven. ‘In mijn twenties was ik vaak single en voelde ik me alleen. Ik zat in m'n eentje pizza te eten, films te huren, alle clichés. Eenmaal de veertig voorbij, weet je waar je je geluk in kunt vinden. Ik verspil geen tijd meer aan zinloze dingen. Zo’n opluchting.’  

"Daniel is zo ontzettend beroemd"

Wat doe je als je getrouwd bent met een superster van 007-formaat, maar gesteld bent op je privacy? Dan doe je alsof je neus bloedt, adviseert Weisz.

‘Daniel is zo ontzettend beroemd,’ zei ze een paar jaar geleden al. ’Daarom praat ik met niemand over mijn huwelijk, ook niet met vriendinnen.’

Ook in het openbaar houden de twee hun beroemdheid en echte leven graag gescheiden: zelden gaan Daniel en Rachel samen de rode loper op, al delen ze achter de schermen vaak hun succes.

Liefdegeluk bekroond met kindje

Maar rules are made to be broken. Daarom durfden de twee het in 2013 aan samen veertien weken lang het podium te sieren voor het Broadway-toneelstuk Betrayal.

Wil je thuis genieten van een dosis Rachel en Daniel? Ga dan op zoek naar de film Dream House (2011). Op die set werden de twee na een decennialange vriendschap verliefd op elkaar.

En dit liefdesgeluk wordt nu bekroond met een kindje. Rachel onthulde onlangs zwanger te zijn. Met recht na haar 40ste echt op stoom.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: ANP