Op haar tachtigste wil Jane Fonda nog niets van een filmpensioen weten: deze week gaat haar nieuwe feel good-comedy Book Club in première. Nouveau had een exclusief interview met haar in L.A. 

The Book Club gaat over vier vriendinnen, gespeeld door Candice Bergen (die kennen we nog van Murphy Brown), Diane Keaton, Mary Steenburgen en Jane Fonda. Overigens komen Don Johnson en Andy Garcia ook nog voorbij in deze feelgood comedy over ouder worden en de liefde (opnieuw) vinden.

Article continues after the ad

Bekijk de trailer van The Book Club:

Star struck

Nu hebben we voor Nouveau al heel wat beroemde, leuke vrouwen met klasse mogen ontmoeten. Maar als Jane Fonda de interviewkamer van het stijlvolle hotel The London in West-Hollywood binnenstapt, zijn we toch even star struck.

Op haar tachtigste (!) is ze nog steeds een oogverblindende verschijning: elegant, gracieus gekapt en natuurlijk die innemende all American smile.

Haar geheim: yoga en nachtrust

‘You look sensational!’ roepen we geïmponeerd. ‘I feel sensational!’ lacht Jane. ‘Mijn geheim? Ik slaap negen uur per dag en doe aan yoga. Daarbij heb ik in het seniorencomplex waar ik woon een personal trainer die drie tot vier keer per week met me gymt.

Nee, die aerobics-oefeningen van mijn fitnessvideo’s lukken me niet meer. Geopereerd, hè?’ zegt ze en klopt op haar heupen. ‘Maar verder ben ik nog fit en soepel. Moet ook, want voor actrices van mijn leeftijd is weinig werk. En áls die leuke rol dan langskomt, moet je ’m meteen kunnen pakken.’

Vind je het vervelend om ouder te worden?

‘Absoluut niet. Ik zie het leven als een toneelstuk. In de eerste akte verwonder je je over de vreemde wereld waarin je leeft. In de tweede probeer je je te ontwikkelen. Pas in de derde komt alles samen en begrijp je hoe het leven in elkaar zit.

In die fase van reflectie zit ik nu en de meeste conclusies stemmen me tevreden. Ik heb een interessante carrière gehad, me ingezet voor de wereld, was met drie fascinerende mannen getrouwd en heb drie geweldige kinderen.

I’ve had fun and I’ve done okay! En dat is fijn, want niets is zo erg als met berouw je laatste adem uitblazen.’

Ben je bang voor de dood?

‘Nee, zonder de dood heeft het leven geen betekenis. Daarom houd ik van culturen die ook het sterven vieren. Mexicanen bijvoorbeeld... Wel probeer ik nog alles uit het leven te halen, zodat ik straks op mijn sterfbed nergens spijt van heb.

Ik was erbij toen mijn vader overleed en hij ging heen met veel berouw. Dat moet je niet willen.

Waar had je vader (acteur Henry Fonda, red.) spijt van?

‘Dat hij geen betere vader voor mij en mijn broer was geweest. ‘Hij was een narcist, die altijd weg was. Hij werkte op filmsets of zat in zijn studio te schilderen. Voor zijn kinderen had hij totaal geen empathie, hij sprak ook nauwelijks met ons.

Dat is ook een beetje mijn angst, dat ik geen goede moeder voor mijn kinderen ben geweest.’

Waarom Jane zich dat afvraagt, lees je in de nieuwe Nouveau. Daarin vertelt ze verder over haar (liefdes)leven, over haar carrière en de dingen waar ze spijt van heeft als moeder. Nu in de winkel!

Beeld: Hollandse Hoogte.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in