Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Freek de Jonge over Hella: 'Liefde op het eerste gezicht'

De relatiegeheimen van Freek en Hella de Jonge.  In haar zelfgebreide pak voelde Hella de Jonge zich behoorlijk opgelaten op dat verlovingsfeestje in 1969. Maar alles veranderde toen Freek binnenliep. Liefde op het eerste gezicht. ‘Dat was ook het beste, want Hella bracht een gecompliceerde achte...

Freek de Jonge over Hella: 'Liefde op het eerste gezicht'

De relatiegeheimen van Freek en Hella de Jonge. 

In haar zelfgebreide pak voelde Hella de Jonge zich behoorlijk opgelaten op dat verlovingsfeestje in 1969. Maar alles veranderde toen Freek binnenliep. Liefde op het eerste gezicht. ‘Dat was ook het beste, want Hella bracht een gecompliceerde achtergrond mee.’

Hella – de liefde voor Freek

"De eerste keer dat ik Freek zag, was in 1969. Ik ging veel naar het theater en had gehoord over Neerlands Hoop In Bange Dagen: een ontzettend leuke groep, daar móést je naartoe. Ze stonden met hun eerste professionele voorstelling in Delft.

Ik ben daar gaan kijken en zou met theaterproducent Nico Knapper terugrijden naar Amsterdam. Na afloop kwam Freek bij ons groepje staan; hij nam Nico’s creatieve ontmoetingsplaats de Werkwinkel op de korrel.

De manier waarop hij stond te schelden, was zó geestig, dat ik stiekem vreselijk moest lachen. Een week later ging ik mee met een vriend die was uitgenodigd op het verlovingsfeest van Bram Vermeulen in Wassenaar.

Ik zat op de Rietveld Academie en droeg een zelfgebreid pak, waarin ik me eerst nogal opgelaten voelde tussen alle keurige mensen. Maar alles veranderde zodra Freek binnenstapte. We keken elkaar in de ogen en het was gebeurd: liefde op het eerste gezicht, echt waar.

Samen verdwenen we naar de kelder van het huis, waar een comfortabele bank stond. Die avond bracht Freek me naar huis en bij de voordeur vroeg ik: “Vind je het leuk om mijn kamer te zien?” Toen is hij blijven slapen.

Ik had nooit eerder iemand meegenomen die ik net had ontmoet, maar ik dacht gewoon: dit is mijn man.

Na 49 jaar vind ik Freek nog steeds geestig. De lichtheid en de lol die we in het begin hadden, ben ik blijven koesteren."

Freek – de liefde voor Hella

"Die eerste keer in Delft heb ik Hella niet gezien, maar een week later in Wassenaar des te beter. We verdwenen al snel naar de kelder en ik kan me niet herinneren dat ik verder nog iets van Brams verloving heb meegemaakt.

Op de bank in die kelder gingen we tamelijk voortvarend aan de slag, mag ik wel zeggen. Men noemt het liefde op het eerste gezicht. Dat is denk ik ook het beste, want Hella bracht een gecompliceerde achtergrond mee, waar ik niets van begreep toen ik er later mee werd geconfronteerd.

Maar aanvankelijk vond ik haar vooral prachtig. Dat ze heel erg om mij moest lachen, was ook plezierig. En ze had een openheid en een authenticiteit die mij enorm amuseerden, dus het ging allemaal razendsnel.

Hella paste niet direct in het groepje waarin ik verkeerde. De dingen die wij op dat moment belangrijk vonden, zoals muziek en politiek, zeiden haar niet zo veel. Ze had haar eigen artistieke omgeving en dus ook die psychische bagage.

Voor mij was dat volkomen nieuw, dat je uit een gezin kwam waar spanning was en mensen elkaar meer dwars zaten dan hielpen. Ik stond aan het begin van Neerlands Hoop, was bezig met mijn carrière, had verantwoordelijkheden naar mijn vrienden.

En ik had een vriendin die ernstig beschadigd was. Ineens kwam er dus nogal wat op me af.

Het lag voor de hand dat ik zou afhaken, omdat het me te ingewikkeld werd. Maar dat is niet gebeurd.

Dat is het grootste wonder: dat we samen door die pijn heen zijn gegaan."

Fotografie: Sacha de Boer

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in