Wát een nieuws: Femke Halsema is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Amsterdam. In een eerder interview met Nouveau kon ze er nog niets over zeggen, maar nu dus wel! Gefeliciteerd!

NU.nl:

'Femke Halsema is woensdag door de gemeenteraad van Amsterdam voorgedragen als nieuwe burgemeester van de stad. Het stadsbestuur van de hoofdstad maakte de benoeming bekend na een urenlange vergadering achter gesloten deuren.

Halsema wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad. Ze wordt naar verwachting in de zomer geïnstalleerd.'

Interview Nouveau

In februari sprak Maria Goos voor Nouveau al uitgebreid met deze powervrouw. Zij probeerde zelfs al een paar vragen in de richting van het burgemeesterschap te stellen, maar Halsema bleef stoïcijns.

Hier een stuk uit dat interview waar het over haar politieke carrière gaat.

Maria Goos: Mensen die jou niet mogen, hebben de neiging om dat fanatiek uit te dragen. Nu je genoemd wordt als burgemeester van Amsterdam, gebeurt dat weer. Is dat een reden om nee te zeggen tegen die positie?

Femke Halsema: ‘O, nou ben je net een echte journalist! Ik kan er echt niets over zeggen. Echt niet.’ 

Je zet met je collegetour dus aan tot denken? We mogen zelf kiezen welke richting op?

‘Graag. Er wordt bij mij al gauw een bepaalde richting uitgedacht. Er wordt mij een multiculturele meegaandheid toegedicht, waardoor ik van alles maar zou lopen te vergoelijken. Dat is helemaal niet zo.

Ik geloof in een sterke rechtsstaat waardoor je heel goed van elkaar kan verschillen, maar je zal mij nooit horen zeggen dat de sharia een goed idee is, want dat vind ik niet, of dat hoofddoekjes leuk zijn, want dat vind ik niet.

Maar dat is de beklemming van zo’n politiek imago, waar je individualiteit in wordt gesmoord.’ 

Wat zijn je verdere plannen?

‘De helft van de week ben ik bestuurder bij verschillende organisaties en daar verdien ik de kost mee. De andere helft van de week schrijf ik en ik werk samen met Robert, die documentairemaker is, aan het opzetten van een serie over terrorisme.

Ook denk ik aan een roman. Maar eerst maar even die theatertour.’  

Mag ik nog even terugkomen op dat eventuele burgemeesterschap van je?

‘Ja. Als je dictafoon uitstaat.’

Het werd nog een heel genoeglijke, interessante middag. 

FEMKE HALSEMA IN HET KORT

Femke Halsema (Haarlem, 1966) maakte carrière in de politiek, eerst bij de Partij van de Arbeid, later als fractievoorzitter en politiek leider van Groen Links. In 2010 stapte ze uit de politiek.

Sindsdien heeft ze verschillende bestuursfuncties gehad en gewerkt als docent en columnist. Daarnaast maakt Halsema tv-programma’s en schrijft zij boeken, zoals Pluche. Politieke memoires en Nergensland. Nieuw licht op migratie.

En na de zomer wacht deze mooie nieuwe uitdaging: Burgemeester van Amsterdam. Veel succes Femke!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Aan de zijkant van haar huis bevindt zich een van de mooiste tuinen van Nederland. Eigenlijk heeft het veel meer weg heeft van een landgoed of park; met boomgaarden en een berceau, een tunnel die door planten is overgroeid. De rododendrons staan in bloei.

In deze tuin komt Janny van der Heijden helemaal tot rust.

Janny (63) heeft net haar chocoladekleurige tijgerteckel Nhaan uitgelaten op het landgoed dat hoort bij het koetshuis waar ze sinds een jaar woont. We zitten op haar terras, in de zon. De bomen ruisen, het carillon van het landhuis speelt een deuntje en de vogels hebben goede zin.

Hang naar knusheid en warmte

Janny is single; een gescheiden moeder van twee volwassen zoons en oma van twee kleindochters. Haar optrekje, daterend uit de achttiende eeuw, lijkt wel een dependance van Museum Van Loon. Oude stukken, barokke stoelen, hoekjes met stillevens.

Chic is het, met veel klassieke kunst. Kasten vol porselein, elk bordje en kopje heeft een verhaal. Veel is afkomstig van familie, veilingen en kunstbeurzen.

‘Als kind hamsterde ik al. Altijd was ik bezig om van alles naar mijn nestje te slepen, ik wilde het gezellig maken. Daarom hou ik ook zo van koken en bakken, denk ik. Het heeft te maken met die hang naar knusheid en warmte.’

Haar stijl is klassiek. ’n Tikje sexy ook.

‘Ik kom uit de omgeving van Aerdenhout en ben altijd een parelmuts geweest. Ik draag ook graag ensembles, bij voorkeur flatterend en hier en daar nauw aansluitend. Van hobbezakken hou ik niet en op een huispak zul je mij niet betrappen.’

De lifestyle van Janny

Keukenapparaat
‘De KitchenAid-stoomoven. Love it.’

Olijfolie
‘Onmisbaar. Geurig groen of botergeel, ik heb er minstens tien in huis uit alle landen.’ 

Kookboek
‘Mijn verzameling bestaat uit enkele duizenden, maar met Koken Con Amore van Sophia Loren is het allemaal begonnen.’

Altijd in de koelkast
‘Kaas, boter en verse kruiden gewikkeld in vochtig keukenpapier. O, en witte wijn.’

Merken
‘Natan, Michael Barnaart, Kyra&Co, Ralph Lauren en soms een “grote” naam.’

Hotel
‘Urso Hotel & Spa in Madrid.’ 

Vakantie
‘Elke zomer huur ik een groot huis in Frankrijk voor mijn kinderen, kleinkinderen en de moeder van mijn schoondochter. Lekker met mijn gezin aan lange tafels zitten en uitgebreid koken.’

Parfum
‘Feather Supreme van Jusbox.’

Favoriete mooimaker
‘Lippenstift.’

Beautygeheim
‘Lach!’

Janny vertelt in deze Nouveau meer over haar jeugd, haar sterke wortels en de scheiding van haar man. Een bijzonder openhartig gesprek. Nu in Nouveau!

Fotografie: Chantal Ariëns

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Drie krachtige en bewonderde vrouwen vertellen in Nouveau hoe een aangrijpende gebeurtenis hun leven veranderde. En wat leerden Monic Hendrickx, Nicolette van Dam en Isa Hoes ervan?

Actrice Monic Hendrickx (51) verloor heel jong haar vader

‘Toen mijn vader na een ziekbed van vijf jaar aan kanker stierf, was hij negenenveertig en ik dertien. In het begin ontkende ik zijn overlijden het liefst. Als puber wil je normaal zijn en met een dode vader was je dat niet.

‘Natuurlijk valt de dood niet te ontkennen. Het gemis is er en overvalt je bij vlagen. Mijn zus, broertje en ik zeiden vaak tegen elkaar: “Scheiden is erger, want dan is er ruzie.” Misschien klopt dat niet, maar het is wel waar je je aan vasthoudt.

Toen ik zelf een kind kreeg, begreep ik mijn moeder pas

Toen ik zelf een kind kreeg, begreep ik pas goed hoe moeilijk mijn moeder het heeft gehad toen wij tot laat uitgingen of begonnen met autorijden. Net als zij probeer ik niet als een angsthaas in het leven te staan.

Maar dat mijn dochter van zestien straks tien dagen naar Portugal gaat met een vriendin, vind ik toch best spannend.

Ik ben zijn leeftijd voorbij

Hoe jong mijn vader was toen hij stierf, ging ik ook pas later beseffen. Inmiddels ben ik zelf die leeftijd alweer voorbij. Af en toe piep en kraak ik een beetje, maar dat is alles. Het lot heeft me tot nu toe niet echt op de proef gesteld.

Elke jeugd kent zijn uitdagingen, dus ik wil de heftigheid van de mijne niet overdrijven. Alleen ben ik wel al vroeg gaan inzien dat het leven niet vanzelfsprekend is.

Ik denk nog vaak aan mijn vader, ook als ritueel. Daar haal ik kracht uit. Dan wil ik zo spelen dat hij het ziet, dwars door de kosmos heen.’

Monic vertelt in de nieuwe Nouveau nog meer over haar jeugd. Nicolette van Dam en Isa Hoes vertellen in dit bijzondere drieluik ook over het keerpunt in hún leven.

Nu in de winkel!

Beeld Monic: Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in