Dat het onderwerp 'kinderloosheid' leeft, blijkt wel uit het grote aantal boeken dat over het onderwerp verschijnt. Geen wonder: een op de vijf vrouwen wordt nooit moeder. Drie vrouwen vertellen aan Nouveau over hun leven zonder kinderen, al dan niet zelf gekozen.

Een van hen is Belinda Glöckler (51). Zij runt een eigen pr-bureau op het gebied van cosmetica en is single. Zij raakte op haar 31ste zwanger van haar toenmalige vriend. Na drie maanden kreeg ze een miskraam en vlak erna ging haar relatie uit. Het was een zware periode voor Belinda en ze besloot in therapie te gaan. 

Article continues after the ad

Op haar veertigste kwam ze haar grote jeugdliefde tegen. Met hem had ze graag een kind gewild. Hij had al twee dochters uit een eerdere relatie en had zich laten steriliseren. Belinda realiseerde zich op dat moment dat ze nooit moeder zou worden.

Lees ook: 7 ochtendtips voor een dag vol energie

Opnieuw in therapie 

"Om te accepteren dat dat de werkelijkheid was, ging ik opnieuw in therapie. Bij Odile van Eck, auteur van het boek Een onzichtbaar verlies. Zij leerde me, dat het niet krijgen van een kind daadwerkelijk een verlies is; je moet afscheid nemen van iets wat je niet gegeven is. Maar ook van het feit dat je het leven niet doorgeeft. Het is een rouwproces. Ik ben het aangegaan, heb die reis naar binnen gemaakt.

Het duurde een paar jaar, maar ik vind dat ik er goed doorheen ben gekomen. Ik heb geaccepteerd dat mijn leven zonder kinderen Mijn Leven is en dat dit bij me hoort. Juist doordat ik geen kinderen heb, heb ik mezelf kunnen vinden en kunnen ontwikkelen. Ben ik volgens mij ook een beter mens geworden. Ik ben in balans en voel me gelukkig."

Stiefdochters

"Ik geniet van de kinderen van vriendinnen en ben gek op mijn twee stiefdochters, inmiddels zeventien en negentien jaar oud. Ook al ben ik inmiddels niet meer met hun vader, ik zie ze nog regelmatig." 

Lees het hele interview met Belinda en de twee andere vrouwen in Nouveau 4/5. Koop de nieuwste Nouveau nu in de winkel of bestel 'm hier online.

Leestip

Lees ook het boek Gelukkig zonder kinderen van Lisette Schuitemaker. Schuitemaker, zelf gelukkig zonder kinderen, sprak met vrouwen en mannen wereldwijd van 29 tot 92 jaar over hoe ze hun leven zonder kinderen ervaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in