Barbra Streisand (76) en James Brolin (78) hebben inmiddels twee decennia een verrassend bestendige relatie. En dat terwijl zij bekendstaat als een lastpak die extreem hoge eisen stelt en hij als een eigengereide vrijbuiter die na twee huwelijken wel klaar leek met de liefde. Twee sterren op één kussen, bij Barbra en James rust er blijkbaar toch zege op.

Lastig? Dat is in het geval van Barbra Streisand is dat een understatement. De kleine vrouw met de kolossale stem, op 24 april 1942 geboren in de New Yorkse wijk Brooklyn, wordt niet voor niets de Diva der Diva’s genoemd. Talloos zijn de verhalen over de exorbitante eisen die ze stelt.

Zo verlangde ze ooit tijdens een bezoek aan het Ierse luxehotel Castletown House honderdtwintig perzikkleurige handdoeken die pasten bij haar huid, wc-papier in dezelfde tint, rozenblaadjes in de toiletpot en voor de zitkamer van haar suite tien nauwkeurig omschreven staande lampen.

En o ja, de leden van het beveiligingsteam moesten gekleed gaan in nette donkere truien en voorzien zijn van metaaldetectors.

Hoge eisen

Toegegeven, aan zichzelf stelt Streisand ook hoge eisen. Zonder perfectionisme word je immers geen wereldster. Bovendien kent ze haar makke.

Een paar jaar geleden vertrouwde ze Oprah Winfrey toe zichzelf ook ‘een beetje extreem’ te vinden, nadat ze had bedongen dat haar microfoon in precies dezelfde tint gebroken wit zou worden gespoten als haar grote wollen trui en niet te vergeten haar schoothondje Samantha, dat haar in de studio gezelschap hield.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

For the love of Sammie... (Link in profile). ?: @russelljames

Een bericht gedeeld door Barbra Streisand (@barbrastreisand) op

Onveilige jeugd

Je hoeft geen psycholoog te zijn om in deze grillen een reactie te zien op een armoedige en onveilige jeugd.

Barbra was nog maar vijftien maanden oud toen haar vader overleed en ze met haar moeder verhuisde naar de driekamerflat van haar grootouders, en zeven toen haar moeder hertrouwde met een man bij wie ze geen goed kon doen.

‘Ook al probeerde ik hem papa te noemen, bracht ik hem ’s avonds zijn sloffen en schoof ik op mijn buik voor het televisiescherm langs als hij naar een worstelwedstrijd keek.’

Goede doelen

Tegenover de gekte staat gelukkig ook een hoop aardigheid, zoals het feit dat ze menige Democratische presidentskandidaat actief steunde en meer dan twintig miljoen dollar schonk aan goede doelen, onder andere op het gebied van milieu en gezondheidszorg.

Maar onwillekeurig vraag je je toch af: welke man houdt het uit met zo’n portret?

Brolins voorgangers

Eerst even wie het tot nu toe met haar hébben uitgehouden.

Allereerst is daar de Amerikaanse acteur Elliott Gould, net als Streisand van Joodse afkomst, die van 1963 tot 1971 haar echtgenoot was en behalve met zoon Jason ook nog altijd een innige relatie met haar zegt te hebben: ‘We zijn nog steeds familie en we houden van elkaar.'

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Red List (@the_red_list) op

En dan zijn er nog verschillende appetijtelijke heren onder wie singer-songwriter Kris Kristofferson, Omar Shariff, Don Johnson, Liam Neeson, Andre Agassi en de vroegere Canadese premier Pierre Trudeau, die een affaire met haar beleefden.

Grootste volhouder

Maar de grootste volhouder van allemaal is Streisand's huidige partner: acteur, regisseur en producent James Brolin, in de media spottend ‘Mr. Streisand’ wordt genoemd.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#HappyAnniversary Barbra & Jim! 20 years together… and 18 years married. (TeamBarbra Message).

Een bericht gedeeld door Barbra Streisand (@barbrastreisand) op

Brolin, vader van Hollywoodster Josh Brolin en zelf ook bepaald geen prutser met onder andere een Emmy en twee Golden Globes op zijn naam, werd op 18 juli 1940 geboren in Los Angeles als Craig Kenneth Bruderlin.

Hij studeerde drama aan de universiteit van Los Angeles, werd meteen opgemerkt door grote filmstudio’s en kreeg vanaf de jaren zeventig steeds vaker hoofdrollen, waaronder die in Capricorn One (1977), naast Elliott Gould.

Brolin was getrouwd met Jane Cameron Agee (1966-1984) en Jan Smithers (1986-1995).

Met zijn rijzige (1,93 meter), sportieve postuur deed Brolin het goed in heldhaftige rollen, maar ook in het echte leven is hij niet bang uitgevallen. Hij trainde paarden, was jarenlang professioneel coureur en vliegt al sinds zijn tiende. Ook ontwierp hij diverse huizen die hij vervolgens zelf bouwde.

Over zijn omgang met vrouwen zegt het natuurlijk niks, maar bij dit profiel denk je toch niet meteen aan het type voetveeg. Bovendien zat Brolin na zijn tweede scheiding niet te springen om een vrouw, zei hij in 1998 in een interview dat hij samen met Streisand gaf: ‘Ik heb een tijd gedacht: zo lang ik de krant heb, een kop koffie en uitzicht over de oceaan, ben ik dik tevreden.’

Blind date in gezelschap

Maar ergens in 1996 is daar dan ineens die niet nader genoemde, wederzijdse vriend of vriendin die vindt dat Brolin en Streisand elkaar beslist moeten ontmoeten. ‘Onze blind date werd vermomd als een diner met nog dertig andere genodigden,’ vertelde de acteur grinnikend.

‘Achteraf bleek dat we allebei hebben geprobeerd af te zeggen omdat we dachten: nee hè, heb ik dit nodig?! Maar toen we tegenover elkaar waren geplaatst, was ik eigenlijk meteen verkocht.’ ‘Zijn haar zat slecht ,’ legde Streisand uit, ‘dus ik zei: ‘Wie heeft je haar verpest?’ Dat was hij niet gewend. Hij viel op mijn eerlijkheid.’

Hij is verliefd, zij heeft daar meer tijd voor nodig

Pas om drie uur ’s nachts rijdt Brolin weg bij Streisand's huis, na uren praten. Hij is verliefd, zij heeft daar iets meer tijd voor nodig.  Als Brolin niet lang daarna voor zijn werk naar de Filipijnen moet, blijven ze uren per dag in gesprek. 

Brolin gaf toe dat hij in die telefoongesprekken het vuurtje bewust opstookte om te kijken hoe ze daarop zou reageren. ‘Ik vertelde haar wat ik met haar van plan was als ik thuiskwam.

En toen we elkaar weer zagen op het vliegveld was het net een shampooreclame: twee mensen die in slow motion naar elkaar toe rennen, hun haar dansend in de wind. Idioot en geweldig.’    

Meerdere aanzoeken

Vanaf dat moment was het zo dik aan dat Brolin al snel trouwplannen kreeg. ‘Ik heb verschillende keren een aanzoek gedaan.’ Streisand: ‘Hij zei steeds: “Deze keer meen ik het echt!”’ Brolin, met een grijns: ‘Uiteindelijk ging ik gewoon door met aanzoeken doen toen ze al ja had gezegd.’

Streisand en Brolin trouwden op 1 juli 1998 en wonen hoofdzakelijk in een imposante villa in Malibu – met uitzicht over de oceaan – die zij ontwierp.

Vorig jaar vierden ze dat ze inclusief hun verkeringstijd twintig jaar samen waren. ‘Twintig jaar in Hollywood telt als vijftig jaar in Chicago, zeg ik altijd,’ grapte Streisand bij die gelegenheid. Met de toevoeging dat het tussen hen nog steeds waanzinnig goed gaat.

Haar recept? ‘Waarheid met compassie’, geleerd van de Dalai Lama. ‘Vroeger gebruikte ik de waarheid als wapen, zo van: ‘Je ziet er dik uit, omdat je dik bent.’ Tegenwoordig zou ik zoiets anders zeggen. Alleen al omdat ik besef dat je de liefde van de ander nooit vanzelfsprekend mag gaan vinden.’

Roddelpers

Toch maakte Streisand de vergelijking tussen Hollywood en Chicago niet voor niets. Hollywood is nu eenmaal een grote slangenkuil met een zeldzaam actieve roddelpers, en zij en Brolin zijn binnen dit milieu exquise hapjes.

Dat merkte Brolin al direct toen hij een ring kocht voor zijn aanstaande bruid. Die hem – hoe kan het ook anders? – veel te groot vond en ruilde voor een andere. Brolin: ‘Waarop de roddelbladen berichtten dat ze hem zelf had betaald.’ Streisand: ‘Is het niet vreselijk?!’

‘Hij trouwde haar om haar geld’, met die suggestie zijn ze inmiddels zo vaak geconfronteerd dat Brolin er zelf maar de draak mee steekt: ‘Je weet toch dat ik verliefd word op elk meisje met schoenen van vijf miljoen dollar per paar?!’

Terwijl hij in werkelijkheid nog altijd zijn eigen bankrekening heeft. ‘Dit is mijn derde huwelijk en ik weet wat voor problemen er uit een huwelijk kunnen voortvloeien, dus ik wilde niet dat geld ooit een reden zou zijn om óf te scheiden óf te trouwen.’

Nog niet ingedut

Hoewel ze zo langzamerhand aardig op leeftijd raken, zijn de tortelduiven nog niet ingedut. Streisand bracht twee jaar geleden haar gedurfde album Encore uit, waarop ze Broadwayhits zingt met onder anderen Alec Baldwin, Antonio Banderas, Anne Hathaway en Hugh Jackman. Afgelopen voorjaar knoopte ze daar nog een serie concerten aan vast.

Brolin schittert alweer voor het derde seizoen als grootvader John in de comedyserie Life in Pieces, tot tevredenheid van zijn echtgenote. ‘Fantastisch! Uit die hangmat en aan het werk!’ zou ze volgens Brolin geroepen hebben toen hij gevraagd werd voor de rol.

Dat de liefde bekoeld zou zijn, zoals hier en daar in de pers werd gesuggereerd, is volgens Streisand pure onzin. ‘Antifeminisme is het. Sterke vrouwen worden altijd met wantrouwen bejegend. In speelfilms krijgen ze ook bijna nooit de mooie man aan het eind. Terwijl dat nergens op slaat. Kijk naar mij!’

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy birthday to my honey. B x.

Een bericht gedeeld door Barbra Streisand (@barbrastreisand) op

Still going strong dus!

De meeste foto's uit dit artikel komen van Barbra's eigen Instagram-account dat echt een feestje is om te volgen.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Wouter de Jong (37) en Elise Schaap (36) delen de zorg en liefde voor hun dochter en hun passie voor acteren. Zij viel niet zomaar in zijn armen, hij veroverde haar met een serie ludieke acties. ‘Ik vond haar superinteressant.’

Elise – De liefde voor Wouter

‘Ik kende Wouter al wel van Goede Tijden, Slechte Tijden, of beter gezegd: zijn personage, Milan Verhagen. Een chagrijnig mannetje, altijd boos ook. Dat beeld veranderde radicaal toen ik Wouter in het echt zag, op de toneelschool.

Hij zat een jaar boven mij en zoals altijd moesten de tweedejaars de nieuwkomers begeleiden tijdens de introductieweek. Ik vond hem meteen een leuke, olijke jongen. Hij keek ook heel guitig en tegelijk intens en had duidelijk speciale belangstelling voor mij.

Eigenlijk begon het die eerste week al te vonken tussen ons, dus toen hij tijdens het slotdiner van de introductie op me af kwam, dacht ik: ha, dit wordt een leuk gesprek. Tot ik zijn openingszin hoorde: “Hé, gebruik jij deodorant?”

Zo vreemd dat ik even dacht: laat maar. Wist ik veel dat hij uit pure speelsheid wel vaker dat soort gekke opmerkingen maakte.

Briefjes in mijn postvakje, dat soort dingen

De weken daarna bleef het spannend, met briefjes in mijn postvakje en dat soort dingen. Alleen stond ik nog met één been in een knipperlichtrelatie. Reden genoeg om de boot een beetje af te houden toen hij op een gegeven moment vroeg of ik plannen had voor het weekend.

Die zaterdag ging ik uit met een vriendin. Ik vertelde haar over Wouter, waarop zij zei: “Bel hem gewoon!” Dat had effect. We zijn samen tot sluitingstijd in café Weber blijven hangen en hebben in de kelder enorm zitten tongen.

Ik heb Wouter toen wel verteld over die andere jongen en gezegd dat ik nog wat uit te zoeken had. Daar reageerde hij groots op: vol begrip en totaal niet dwingend. Waardoor ik alleen maar dacht: ja, ik wil bij jou zijn. Intussen gingen de lieve acties gewoon door.

Een keer kreeg ik een pakketje met een boek over Japan, waarover we samen hadden zitten filosoferen. Er zaten twee wattenstaafjes bij, met een verwijzing naar een tekstfragment over wat Japanners beschouwen als de ultieme vorm van liefde: elkaars oren schoonmaken. Zo ludiek!

Toen brak de herfstvakantie aan. Ik zie me nog op mijn fiets door de stad ploegen in de stromende regen. Ineens botste ik bijna tegen Wouter op. Sommige dingen moeten blijkbaar zo zijn. We stapten af en hebben op straat weer enorm staan zoenen. Vanaf dat moment was het aan.’    

Drie jaar later ging het mis... 

Elise: ‘Klopt. Het begon ermee dat Wouter me heel lief verraste met een dinertje en ter plekke de huiswijn bestelde. Ik dacht nog: wat een krent, maar toen kwam de serveerster met een enorme fles, met daaraan een foto van ons tweeën én een sleutel.

We hadden wel al gefantaseerd over samenwonen, maar ik wist niet dat Wouter dat zo serieus had genomen. In die tijd liep ik stage bij Toneelgroep Amsterdam. Best veeleisend, dus mijn hoofd zat vol met andere dingen.

Kortom: ik was er niet klaar voor en reageerde ook tamelijk lauw. Maar toen ik Wouter ineen zag krimpen, vond ik dat zo zielig dat ik zei: “Nee, ja, sorry, gaan we doen!

Niet veel later zaten we samen op dertig vierkante meter, voort-durend in elkaars aura. Toen ging het mis. Ik werd verliefd op een ander, ging daarin op en verzweeg dat.’

Wouter: ‘En ik kwam erachter. Eerst was ik natuurlijk pislink, maar ik kon al snel afstand nemen, waardoor het geen drama werd. Het huis stond op mijn naam, dus ik zei: “Vind een eigen plek en dan zien we over een halfjaar wel hoe het ervoor staat.”

Ik heb echt niet in mijn eentje zitten kniezen, maar wat ik ook niet deed, was met modder gooien. Dat heeft zeker geholpen om weer bij elkaar te komen.’

Elise: ‘Ik had al direct spijt, maar toen ik eenmaal bij een vriendin was ingetrokken, dacht ik helemaal: jeetje, wat heb ik gedaan? Wat wij hadden was zo bijzonder!

Dat was het begin van een enorm charmeoffensief: lange telefoongesprekken, heel veel lieve sms’jes. En toen jij een maand in Ecuador de bloemetjes buiten had gezet, stond ik je in alle vroegte op Schiphol op te wachten met twintig ballonnen en een groot kartonnen bord: “Hier staat de liefde van je leven.”

Elise: ‘Na die dip besefte ik veel beter wat onze relatie waard is. Als ik kijk naar ons geluk nu, met onze dochter van drie, dan zou ik wel twee keer op mijn kop krabben voordat ik dat allemaal op het spel zet.’     

In Nouveau vertelt Wouter over zijn liefde voor Elise, wat ze gemeen hebben, hoe ze verschillen en beide acteurs vergelijken elkaar met een geur, plant en dier.

Je leest het nu in Nouveau! Daarin ook een groot interview met leading lady Angela Groothuizen en alles over healthy aging.

Tekst: Monique van de Sande / Foto’s: Astrid Zuidema

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Angela Groothuizen vindt zichzelf steeds weer opnieuw uit. Na een periode van rust kwam ze vorig jaar al voorzichtig terug. Ze viel acht kilo af en gaat er in het jaar waarin ze zestig wordt keihard tegenaan. Op televisie en met een theatershow en een boek.

Twee jaar lang zat ze een beetje in de luwte, maar Angela Groothuizen heeft zichzelf voor de zoveelste keer in haar leven opnieuw uitgevonden. En nu, in het jaar waarin ze zestig wordt, is ze helemaal terug.

Eind deze maand begint ze met voorleesvoorstellingen en try-outs van haar nieuwe theatershow Lueke Binge, ze werkt mee aan verschillende tv-programma’s en er komt een boek uit ter ere van haar verjaardag, Sexy 60 – ‘Niet over hoe je een killer body krijgt en geweldige seks, maar over komische situaties waar we allemaal tegenaan lopen.’

Je hebt geen probleem met die zestigste verjaardag? ‘Ik vind het fantastisch! Ik heb zo veel vrienden en vriendinnen die die leeftijd niet hebben gehaald, ik vind dat je zoiets echt moet vieren.’

Wat is je motto voor 2019? ‘Wacht niet met leven. Kies nu en kies een beetje meer voor jezelf. Mijn vorige theaterprogramma heette Ikigai. Dat is een Japans begrip dat staat voor iets waar je heel erg in opgaat, iets waar je blij en enthousiast van wordt.

Voor de een is dat pottenbakken of koken, voor de ander het schrijven van een boek of zorgen voor een kleinkind. Waar het om gaat, is dat je het vindt, je ikigai.

Het probleem bij met name vrouwen is dat ze doorgaans het geluk van anderen boven dat van zichzelf plaatsen. Als het maar goed gaat met mijn man, met mijn kind, als ik het maar allemaal goed doe voor mijn baas.

En dan achteraf beseffen dat het te laat is voor je eigen geluk. Dat is ook het gevoel van spijt dat veel mensen hebben aan het eind van hun leven: had ik mezelf maar wat meer toegestaan voor mezelf te kiezen, voor mijn eigen geluk.’

Je doet het ook omdat je een verhaal wilt vertellen? ‘Ja, bijvoorbeeld dat je, als je geen plan maakt voor je eigen leven, onderdeel wordt van het plan van anderen. Dus denk niet: wat ik zelf wil, komt later wel.

Beslis nu: ik wil niet gelukkig wórden, ik wil gelukkig zíjn. Wat is jouw stip aan de horizon, waar ga jij naartoe? Ook al heb je het maar over een vakantie of over acht kilo afvallen.’

Je bent nog steeds hecht met je Dolly Dots-collega’s. Hoe bijzonder is die band? ‘Die vriendschap is uniek, daar komt niemand tussen. We zijn als zussen. Ik heb nog elke dag contact met die meiden. Het is het beste wat die tijd ons heeft gebracht. Geld hebben we er in elk geval niet aan overgehouden.’

Lees ook: Vrienden voor het leven: Angela Groothuizen en Patty Zomer

 

Je bent in je vak een van de weinigen die niets aan hun uiterlijk hebben laten doen. Goede genen? Lachend: ‘Ja, die heb ik wel. Pure mazzel. Mijn vader was een knapperd, mijn moeder was een knapperd. Ik verzorg mezelf goed, maar ik ben niet zo van de botox.

Als ik 26 vrijdagen achtereen met mijn gezicht op tv ben, zoals in X Factor en The Voice, laat ik wel die diepe fronsplooi wat milder maken. Anders lijkt het net of ik het allemaal maar niks vind.’

Doe je ook aan sport? ‘Het is niet mijn hobby, maar we hebben in de kelder een roeiapparaat waar ik twee keer per week op ga en ik heb een personal coach, al ben ik sinds mijn fiets stuk is niet meer naar hem toe geweest.

Maar ik zorg dat ik in conditie ben. Ik slaap minimaal acht uur per dag en probeer elke dag een halfuur te bewegen. Dat is echt nodig, want zoals ik zei ben ik een bourgondiër.’

Piekervaringen of bucketlists heb je niet nodig? ‘Haha, nee. Mijn nieuwe show heet Lueke Binge. Die titel is ontstaan doordat ik vijftien jaar geleden van mijn dochters een tegoedbon kreeg voor Moederdag. “Om lueke binge te doen.”

Je hoort het mensen vaak zeggen: “Straks ga ik leuke dingen doen.” Ik zeg: “Die kun je beter nú doen. Waar wacht je op?”’

In de Nouveau van deze maand, waarop Angela schittert op de cover, praten we verder met haar over het verlies van haar moeder, haar relatie met Rob en hoe ze zo afgevallen is. Nu in de winkel!

Tekst: Marion Florusse / Fotografie: Nine IJff

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in