Barbra Streisand (76) en James Brolin (78) hebben inmiddels twee decennia een verrassend bestendige relatie. En dat terwijl zij bekendstaat als een lastpak die extreem hoge eisen stelt en hij als een eigengereide vrijbuiter die na twee huwelijken wel klaar leek met de liefde. Twee sterren op één kussen, bij Barbra en James rust er blijkbaar toch zege op.

Lastig? Dat is in het geval van Barbra Streisand is dat een understatement. De kleine vrouw met de kolossale stem, op 24 april 1942 geboren in de New Yorkse wijk Brooklyn, wordt niet voor niets de Diva der Diva’s genoemd. Talloos zijn de verhalen over de exorbitante eisen die ze stelt.

Article continues after the ad

Zo verlangde ze ooit tijdens een bezoek aan het Ierse luxehotel Castletown House honderdtwintig perzikkleurige handdoeken die pasten bij haar huid, wc-papier in dezelfde tint, rozenblaadjes in de toiletpot en voor de zitkamer van haar suite tien nauwkeurig omschreven staande lampen.

En o ja, de leden van het beveiligingsteam moesten gekleed gaan in nette donkere truien en voorzien zijn van metaaldetectors.

Hoge eisen

Toegegeven, aan zichzelf stelt Streisand ook hoge eisen. Zonder perfectionisme word je immers geen wereldster. Bovendien kent ze haar makke.

Een paar jaar geleden vertrouwde ze Oprah Winfrey toe zichzelf ook ‘een beetje extreem’ te vinden, nadat ze had bedongen dat haar microfoon in precies dezelfde tint gebroken wit zou worden gespoten als haar grote wollen trui en niet te vergeten haar schoothondje Samantha, dat haar in de studio gezelschap hield.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

For the love of Sammie... (Link in profile). ?: @russelljames

Een bericht gedeeld door Barbra Streisand (@barbrastreisand) op

Onveilige jeugd

Je hoeft geen psycholoog te zijn om in deze grillen een reactie te zien op een armoedige en onveilige jeugd.

Barbra was nog maar vijftien maanden oud toen haar vader overleed en ze met haar moeder verhuisde naar de driekamerflat van haar grootouders, en zeven toen haar moeder hertrouwde met een man bij wie ze geen goed kon doen.

‘Ook al probeerde ik hem papa te noemen, bracht ik hem ’s avonds zijn sloffen en schoof ik op mijn buik voor het televisiescherm langs als hij naar een worstelwedstrijd keek.’

Goede doelen

Tegenover de gekte staat gelukkig ook een hoop aardigheid, zoals het feit dat ze menige Democratische presidentskandidaat actief steunde en meer dan twintig miljoen dollar schonk aan goede doelen, onder andere op het gebied van milieu en gezondheidszorg.

Maar onwillekeurig vraag je je toch af: welke man houdt het uit met zo’n portret?

Brolins voorgangers

Eerst even wie het tot nu toe met haar hébben uitgehouden.

Allereerst is daar de Amerikaanse acteur Elliott Gould, net als Streisand van Joodse afkomst, die van 1963 tot 1971 haar echtgenoot was en behalve met zoon Jason ook nog altijd een innige relatie met haar zegt te hebben: ‘We zijn nog steeds familie en we houden van elkaar.'

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Red List (@the_red_list) op

En dan zijn er nog verschillende appetijtelijke heren onder wie singer-songwriter Kris Kristofferson, Omar Shariff, Don Johnson, Liam Neeson, Andre Agassi en de vroegere Canadese premier Pierre Trudeau, die een affaire met haar beleefden.

Grootste volhouder

Maar de grootste volhouder van allemaal is Streisand's huidige partner: acteur, regisseur en producent James Brolin, in de media spottend ‘Mr. Streisand’ wordt genoemd.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#HappyAnniversary Barbra & Jim! 20 years together… and 18 years married. (TeamBarbra Message).

Een bericht gedeeld door Barbra Streisand (@barbrastreisand) op

Brolin, vader van Hollywoodster Josh Brolin en zelf ook bepaald geen prutser met onder andere een Emmy en twee Golden Globes op zijn naam, werd op 18 juli 1940 geboren in Los Angeles als Craig Kenneth Bruderlin.

Hij studeerde drama aan de universiteit van Los Angeles, werd meteen opgemerkt door grote filmstudio’s en kreeg vanaf de jaren zeventig steeds vaker hoofdrollen, waaronder die in Capricorn One (1977), naast Elliott Gould.

Brolin was getrouwd met Jane Cameron Agee (1966-1984) en Jan Smithers (1986-1995).

Met zijn rijzige (1,93 meter), sportieve postuur deed Brolin het goed in heldhaftige rollen, maar ook in het echte leven is hij niet bang uitgevallen. Hij trainde paarden, was jarenlang professioneel coureur en vliegt al sinds zijn tiende. Ook ontwierp hij diverse huizen die hij vervolgens zelf bouwde.

Over zijn omgang met vrouwen zegt het natuurlijk niks, maar bij dit profiel denk je toch niet meteen aan het type voetveeg. Bovendien zat Brolin na zijn tweede scheiding niet te springen om een vrouw, zei hij in 1998 in een interview dat hij samen met Streisand gaf: ‘Ik heb een tijd gedacht: zo lang ik de krant heb, een kop koffie en uitzicht over de oceaan, ben ik dik tevreden.’

Blind date in gezelschap

Maar ergens in 1996 is daar dan ineens die niet nader genoemde, wederzijdse vriend of vriendin die vindt dat Brolin en Streisand elkaar beslist moeten ontmoeten. ‘Onze blind date werd vermomd als een diner met nog dertig andere genodigden,’ vertelde de acteur grinnikend.

‘Achteraf bleek dat we allebei hebben geprobeerd af te zeggen omdat we dachten: nee hè, heb ik dit nodig?! Maar toen we tegenover elkaar waren geplaatst, was ik eigenlijk meteen verkocht.’ ‘Zijn haar zat slecht ,’ legde Streisand uit, ‘dus ik zei: ‘Wie heeft je haar verpest?’ Dat was hij niet gewend. Hij viel op mijn eerlijkheid.’

Hij is verliefd, zij heeft daar meer tijd voor nodig

Pas om drie uur ’s nachts rijdt Brolin weg bij Streisand's huis, na uren praten. Hij is verliefd, zij heeft daar iets meer tijd voor nodig.  Als Brolin niet lang daarna voor zijn werk naar de Filipijnen moet, blijven ze uren per dag in gesprek. 

Brolin gaf toe dat hij in die telefoongesprekken het vuurtje bewust opstookte om te kijken hoe ze daarop zou reageren. ‘Ik vertelde haar wat ik met haar van plan was als ik thuiskwam.

En toen we elkaar weer zagen op het vliegveld was het net een shampooreclame: twee mensen die in slow motion naar elkaar toe rennen, hun haar dansend in de wind. Idioot en geweldig.’    

Meerdere aanzoeken

Vanaf dat moment was het zo dik aan dat Brolin al snel trouwplannen kreeg. ‘Ik heb verschillende keren een aanzoek gedaan.’ Streisand: ‘Hij zei steeds: “Deze keer meen ik het echt!”’ Brolin, met een grijns: ‘Uiteindelijk ging ik gewoon door met aanzoeken doen toen ze al ja had gezegd.’

Streisand en Brolin trouwden op 1 juli 1998 en wonen hoofdzakelijk in een imposante villa in Malibu – met uitzicht over de oceaan – die zij ontwierp.

Vorig jaar vierden ze dat ze inclusief hun verkeringstijd twintig jaar samen waren. ‘Twintig jaar in Hollywood telt als vijftig jaar in Chicago, zeg ik altijd,’ grapte Streisand bij die gelegenheid. Met de toevoeging dat het tussen hen nog steeds waanzinnig goed gaat.

Haar recept? ‘Waarheid met compassie’, geleerd van de Dalai Lama. ‘Vroeger gebruikte ik de waarheid als wapen, zo van: ‘Je ziet er dik uit, omdat je dik bent.’ Tegenwoordig zou ik zoiets anders zeggen. Alleen al omdat ik besef dat je de liefde van de ander nooit vanzelfsprekend mag gaan vinden.’

Roddelpers

Toch maakte Streisand de vergelijking tussen Hollywood en Chicago niet voor niets. Hollywood is nu eenmaal een grote slangenkuil met een zeldzaam actieve roddelpers, en zij en Brolin zijn binnen dit milieu exquise hapjes.

Dat merkte Brolin al direct toen hij een ring kocht voor zijn aanstaande bruid. Die hem – hoe kan het ook anders? – veel te groot vond en ruilde voor een andere. Brolin: ‘Waarop de roddelbladen berichtten dat ze hem zelf had betaald.’ Streisand: ‘Is het niet vreselijk?!’

‘Hij trouwde haar om haar geld’, met die suggestie zijn ze inmiddels zo vaak geconfronteerd dat Brolin er zelf maar de draak mee steekt: ‘Je weet toch dat ik verliefd word op elk meisje met schoenen van vijf miljoen dollar per paar?!’

Terwijl hij in werkelijkheid nog altijd zijn eigen bankrekening heeft. ‘Dit is mijn derde huwelijk en ik weet wat voor problemen er uit een huwelijk kunnen voortvloeien, dus ik wilde niet dat geld ooit een reden zou zijn om óf te scheiden óf te trouwen.’

Nog niet ingedut

Hoewel ze zo langzamerhand aardig op leeftijd raken, zijn de tortelduiven nog niet ingedut. Streisand bracht twee jaar geleden haar gedurfde album Encore uit, waarop ze Broadwayhits zingt met onder anderen Alec Baldwin, Antonio Banderas, Anne Hathaway en Hugh Jackman. Afgelopen voorjaar knoopte ze daar nog een serie concerten aan vast.

Brolin schittert alweer voor het derde seizoen als grootvader John in de comedyserie Life in Pieces, tot tevredenheid van zijn echtgenote. ‘Fantastisch! Uit die hangmat en aan het werk!’ zou ze volgens Brolin geroepen hebben toen hij gevraagd werd voor de rol.

Dat de liefde bekoeld zou zijn, zoals hier en daar in de pers werd gesuggereerd, is volgens Streisand pure onzin. ‘Antifeminisme is het. Sterke vrouwen worden altijd met wantrouwen bejegend. In speelfilms krijgen ze ook bijna nooit de mooie man aan het eind. Terwijl dat nergens op slaat. Kijk naar mij!’

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy birthday to my honey. B x.

Een bericht gedeeld door Barbra Streisand (@barbrastreisand) op

Still going strong dus!

De meeste foto's uit dit artikel komen van Barbra's eigen Instagram-account dat echt een feestje is om te volgen.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in