'Verliefdheid is anders als je wat ouder bent. Je hoeft niet meer zo bevestigd te worden.'

Wat theatermakers en acteurs en Adelheid Roosen (60) en Titus Muizelaar (69) met elkaar hebben, laat zich niet vangen in een social format. Maar als er bij een van hen een oude wond opengaat, is die ander er onmiddellijk om hem te dichten.

Adelheid – De liefde voor Titus

‘Titus en ik kenden elkaar al jaren uit het theaterveld, maar ons contact beperkte zich tot “hoi pipeloi” in de wandelgangen. Tot we in 1999 toevallig aan elkaar gekoppeld werden bij een auditie voor een film van Jean van de Velde: Licht.

We moesten op twee stoelen naast elkaar doen alsof we samen in een auto op reis waren. Hoe het kwam, weet ik niet, maar in de eerste seconde ontsprong er iets tussen ons wat die hele auditie oversteeg.

Article continues after the ad

We hebben daar gewoon met z’n tweeën zitten te keten, gillend van de lach en totaal niet meer te regisseren. Alsof we twee spelende kinderen waren.

In juni 2001 was ik op het jaarlijkse ITS Festival, waar de Nederlandse toneelscholen hun eindexamenproducties opvoeren. Op de laatste avond streek ik neer bij de voorstelling van de toneelschool Maastricht. Die geregisseerd was door Titus.

Na afloop zagen we elkaar en Titus stelde voor nog even naar de kroeg te gaan. Aan de bar kregen we een gesprek over de waarde van toneel en ik weet nog hoe tof en inspirerend ik het vond, de dynamiek van het aan elkaar gewaagd zijn.

Niet lang daarna vertrok ik met vrienden naar een vakantiehuis in de Drôme, best een klein gebied in Frankrijk, en het bizarre was dat Titus in diezelfde periode óók naar de Drôme ging. Toen hij me kwam opzoeken, werd ik verliefd.

Verliefdheid is anders als je wat ouder bent. Je hoeft niet meer zo bevestigd te worden, wat die ander misschien juist fascinerender maakt. Iemand die met net zoveel energie het gesprek ingaat als ik, dat was nieuw voor me.

Titus over Adelheid

De hele manier waarop Adelheid zich manifesteert, vind ik leuk: dat drukke, die humor. Ik ben het zó oneens met de mensen die haar zuiverheid in twijfel trekken en zeggen: “Een hoop lawaai!”

Luister eerst maar eens naar wat ze te melden heeft, denk ik dan. Grote snater of niet, ze is een mens uit één stuk en vaak heeft ze gewoon een punt te pakken.’ 

Adelheid over het leven: No f*cking clue eigenlijk

Adelheid: ‘Je geeft je over aan de elementen en kijkt hoe dingen zich ontvouwen. Voor mij zit het leven net zo in elkaar, vol onverwachte wendingen. Want je kunt wel denken dat je controle hebt, maar die héb je niet. Ook niet als je alles onderbrengt in veilige formats.

Wie ben ik? Géén idee. Wat is een relatie, een huwelijk? No f*cking clue, eigenlijk. De enige zinvolle houding is dat je het gewoon laat gebeuren.’

Titus, enthousiast: ‘Prachtig! Ik hou zo veel van haar als ze zo praat!’

Deze aflevering van Relatiegeheimen heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan (c) DPG Media 2021 Tekst: Monique van de Sande/Foto’s: Iris Planting

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in