Wie is die stoere, blonde vrouw die jarenlang als diplomaat in het buitenland werkte en in oktober 2017 aanschoof bij het derde kabinet-Rutte als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking? Monique van de Sande  onderwierp Sigrid Kaag (57) aan een spervuur van vragen en kreeg verrassend openhartig antwoord.

Hierboven zie je de D66-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in de Portrettenkamer voor foto's van al haar illustere voorgangers, onder wie slechts één andere vrouw: Lilianne Ploumen.

Article continues after the ad

Veel mensen herinneren zich nog dat u voor de Verenigde Naties leiding gaf aan de missie om chemische wapens Syrië uit te krijgen. Wat zegt het over u dat u toen de bijnaam Iron Lady kreeg?

‘Zo werd ik genoemd door de chauffeurs van de missie. Ze begrepen niet hoe ik dagenlang bijna zonder slaap kon reizen en werken. Die bijnaam slaat dus op mijn ijzeren gestel, al vonden ze me in Syrië misschien ook een consequente onderhandelaar.

Ik had stalen zenuwen nodig, dat in elk geval.’

Is er ooit een conflict geweest tussen uw werkende leven en uw persoonlijke prioriteiten?

‘Niet echt, al was het pittig dat mijn moeder overleed toen ik in 2013 net begonnen was aan de ontwapeningsmissie. Ze woonde alleen sinds het overlijden van mijn vader en werd dood gevonden.

Geen drama, hoor, ze had een hoge leeftijd bereikt en was gestorven waar ze dat het liefst wilde. Natuurlijk was ik bij de begrafenis, al kon ik niet meteen twee weken vrij nemen om te rouwen en het ouderlijk huis leeg te ruimen.

Had ik dat wel gedaan, dan had ik meteen mijn baan moeten opzeggen, want in die missie telde elke dag. Ik moest mijn verantwoordelijkheid nemen.’

U bekleedde hoge functies bij de Verenigde Naties en u bent nu minister. Hoe ver strekt uw ambitie?

‘Ik heb een drive om iets bij te dragen, relevant te kunnen zijn. Maar ik plan nooit functies. Het is meer zo dat ik in dingen rol. Je zet je in, grijpt soms kansen, steekt je nek uit, en dan komen er soms dingen op je af.’

Wat raakt u?

‘Dat mensen soms gewoon maar onbeschoft zijn tegen elkaar. Ik wil van mezelf geen heilige maken, maar die ruwheid vind ik niet nodig. Je kunt de wereld met z’n allen ook prettiger maken, denk ik dan.

Gelukkig is er meer wat me in positieve zin raakt. Ik ben vaak geroerd door mensen die zich op een mooie manier inzetten voor anderen. Maar ook door ontheemden en mensen die zich op een andere manier in een uitzichtloze situatie bevinden.

Dan vraag je je af: waar halen ze toch elke dag weer de moed vandaan? Hun ellende is ook een spiegel, die je doet beseffen hoeveel mazzel je zelf hebt en die je leert dat je de dag moet plukken.’

Wat is uw levensles voor andere vrouwen?

Tekst: Monique van de Sande  / Fotografie: Anne Timmer

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in