Vaste thema's in het werk van  Micky Hoogendijk (48) zijn o.a. mythologie en religie. Deze zomer exposeert de kunstenares die in L.A. woont, onder meer in Canada en Londen.  Haar droom, leven van haar kunst, heeft ze waargemaakt. ‘Mijn leven is nu één grote expositie.’ Wat zijn de favoriete ontwerpers, schrijvers en bestemmingen van deze globetrotter?

1. Bezig met

‘De voorbereidingen voor verschillende exposities, onder andere in Vancouver, Londen en in Arnhem. 'Mijn leven is een grote expositie. In mijn huidige, Through the Eyes of Others, zie je portretten die de kwetsbaarheid en verborgen schoonheid van mensen weerspiegelen.

Ik ben altijd op zoek naar die kwetsbaarheid. Dat is de rode draad in mijn werk, en de hang naar vrijheid.’

Article continues after the ad

2. Droom

‘Ik leef op dit moment mijn dromen. Het is een grote Micky-bubbel. Het is een droom dat ik acht jaar geleden met fotograferen begon en nu van mijn kunst kan leven.

Ik werk keihard aan het verwezenlijken van dromen en wil mijn werk graag uitbouwen en verdiepen. Ik ben een heel ambitieus meisje.’

3. Uiterlijk

‘Elke vijf jaar moet je je verwachtingen bijstellen. Ik heb mijn identiteit gelukkig nooit zo laten afhangen van mijn uiterlijk. Het is allemaal wel oké en ik heb er plezier van, maar het is niet het belangrijkste.’

4. Bewondering

‘Ik bewonder Lucio Fontana, een beeldend kunstenaar die furore maakte in de jaren zestig. Hij maakte abstracte werken; rode, gele, blauwe of witte schilderijen met sneden erdoorheen. Hij wilde als het ware door het doek naar de kosmos.

Er zijn ook fotografen op wie ik dol ben. Zelf voel ik me niet per se een fotograaf. Ik gebruik fotografie als medium.’

5. Inspiratie

‘Mijn moeder was een bron van inspiratie voor me, maar ook mijn peetmoeder Hans Snoek, oprichtster van het Scapinoballet. Vanaf dat ik zes maanden oud was sleepte ze me mee naar het ballet.

Een andere inspirerende vrouw in mijn leven is mijn tweede mama, actrice en schrijfster Maria ten Haar de Booij. Prachtige vrouwen die me hebben geïnspireerd om dingen te creëren.’

6. Familie

‘Als enig kind heb ik niet veel familie meer. Daarom geniet ik intens van momenten met mijn second family en mijn vijf peetkinderen, die nu op een leeftijd komen waarop ze best eens een peetmoeder nodig zullen hebben.’

7. Kleding

‘Ik word heel blij van de prachtige ontwerpen van Alexander McQueen, echt fantastisch. Wat ik zelf draag, moet vooral praktisch zijn, want ik reis veel. Ik ben heel blij met vriendinnen als Monique Collignon en Simone van Trojen van LaDress, van wie ik mooie dingen mag lenen.

Ik hou van gympen, broeken met hoge tailles en mooie tops of een simpele jurk. Less is more.’

8. Eten

‘Japans eten vind ik heerlijk, omdat het zo 'schoon' is. Ik hou erg van gezond en dan zit je in L.A. natuurlijk goed. Als iets met liefde gemaakt is, smaakt het altijd lekkerder.

Zelf kook ik ook graag, maar als ik dan – zoals laatst – bij een driesterrenchef als Jacob Jan Boerma heb gegeten, voel ik toch dat er subtiele verschillen zijn.’

9. Hartstocht

‘Mensen, daar ligt mijn passie. Ik zoek interactie, wil de diepte in. Oppervlakkige contacten interesseren me niet. Ik ben een storyteller, dat was ik al toen ik nog actrice was, iemand die zoekt naar emotie. 

10. Reizen

‘De afgelopen drie jaar ben ik alleen maar op reis geweest. Mijn favoriete plek is dus thuis. Verder ben ik lang niet in Europa geweest en heb ik wel weer veel zin in Londen en Parijs, en Amsterdam, waar ik graag weer een deel van de tijd wil wonen.

In L.A.  ben ik erg vrij, maar ik mis mijn Nederlandse vrienden en familie, én de Hollandse humor.’

11. Films, Boeken & Muziek 

‘Call Me By Your Name, is een prachtige  film over een liefde tussen twee mannen. Heel kwetsbaar en goed gespeeld door veel te knappe acteurs.

Mijn favoriete boek van dit moment is Atlas Shrugged van Ayn Rand.

Ik hou van veel muziekstijlen, maar als ik werk, heb ik meestal klassieke muziek op staan, voornamelijk Chopin, voor de rust.’

mickyhoogendijk.com

Foto Micky: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.