Het is voorjaar! De tijd om een frisse lentebries door je huis te laten gaan. Maak gebruik van deze fijne periode en gooi die overload aan spullen en rommel en uit je huis. 

Is het tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met dit stappenplan heb jij straks je hele huis weer spic en span. Uitproberen! 

Article continues after the ad

Stap 1: het uitzoeken van je spullen

Schoonmaken in rommel is geen goed idee. Ga dus eerst kijken wat mag blijven en wat er weg kan... Hoe? Door het uitmesten van alle keukenkastjes en keukenlades. Hou een grote vuilniszak in de aanslag, zodat je álles uit de keuken wat over datum is weg kan gooien. Vergeet de vriezer niet! Doe hetzelfde in de badkamer (denk aan de lege shampoo die in de douchecabine blijft slingeren). Ook in andere ruimtes bevinden zich vaak allerlei spullen die je niet meer gebruikt. Wat dacht je van tijdschriften, folders en kranten die weg kunnen. Verzamelen die handel! 

Vervolgens wordt het tijd om je kleding en schoenen 'es goed onder de loep te nemen. Ga na wat je (echt) nodig hebt of wilt bewaren. De rest gaat in tassen om te kijken of je daar iemand anders mee blij kunt maken. 

Stap 2: het opruimen van je spullen

Als het goed is heb je nu al iets meer overzicht, denk aan een stapel spullen die weg kunnen. Afval en papier, kun je direct wegbrengen. Een fijne klus voor je tiener dochter of zoon. De spullen die hergebruikt kunnen worden, zoals kleding, kun je nu gaan verdelen. Vraag jezelf af wie het nodig kan hebben. Geen idee? Kringloop it is

Als je klaar bent met opruimen kun je beginnen met grove schoonmaakwerk: stofzuigen, dweilen, ramen lappen. 

Stap 3: het échte schoonmaken

Nu begint de echte schoonmaak! Wassen, uitschudden van kussens en beddengoed, vloerkleden, de hele mikmak. Maar ook alles afnemen met een natte doek én een droge doek. Extra tip: stofzuig hierna nog een keer, in verband met ronddwarrelend stof!

Daarna berg je al je spullen weer op op de plekken waar ze horen. 

Side note: denk er ook aan dat je vriezer een keer ontdooid moet worden, je wasmachine een keer goed schoongemaakt kan worden (klusje voor manlief!) en je tuin ook wel wat aandacht kan gebruiken - wil je 'm summer ready hebben. 

Lees hier meer tips.

Zet een voorjaarsplaylist aan, gooi de ramen open, steek een lekker geurkaarsje aan en geniet van je heerlijk opgeruimde huis! 

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in