Zelden werd een ontslag van een bekende presentator zó tenenkrommend genânt als het als het live ontslag van Philip Freriks (74) op de radio afgelopen zondag. Maar heel de gang van zaken zwengelt een discussie aan: wanneer is een arbeidsleven voorbij en kan je van iemand verwachten dat 'ie dat zelf aangeeft?

Freriks presenteert al jaren het geschiedenisprogramma OVT. Nadat hij zondag weer een kunststukje had afgeleverd bedankte presentator Jos Palm hem voor diens ‘prachtige en ter zake zijnde column´ en vervolgde met: ´Dat we tot onze grote spijt, ons groot leedwezen zoals dat heet, afscheid van je gaan nemen als columnist’. 

Palm had het vertrek van de gewaardeerde columnist niet zien aankomen, ‘Jij wel?’, vroeg hij aan de Freriks. 

Die reageerde verrast: ‘Ik verbaas me erover dat me dat hier en tijdens de uitzending wordt meegedeeld. Maar het zij zo.’

Pijnlijk misverstand

Om een lang verhaal kort te maken; Paul van de Graag, eindredacteur van OVT zegt dat Philip Freriks in de zomer aangaf te willen stoppen. Het idee ontstond dat de columnist tot het einde van het jaar zou doorgaan.

Op dat gesprek is echter niemand meer teruggekomen. Met het pijnlijke gesprek en misverstand van afgelopen zondag als gevolg.

Freriks reageert in de Volkskrant: ‘Voor mij is dit niet meer dan een incident. Ik moet oud en wijs genoeg zijn om te beseffen dat er ergere dingen zijn dan het verlies van een column. Wat niet wegneemt dat ik me op het moment zelf wel op mijn ziel getrapt voelde.’ 

Maar misverstand of niet: de gang van zaken is hoe dan ook slordig. ‘Ook als voor de redactie vaststond dat ik zou vertrekken, had het in de rede gelegen dat we daar na de zomer nog eens over hadden gesproken. Ik heb een half  jaar op een telefoontje gewacht.’

Kruip nooit achter een geranium!

Maar deze genânte vertoning legt een groter vraagstuk bloot. Wanneer is een arbeidsleven voorbij? Met de vergrijzende samenleving moeten steeds meer mensen zélf bepalen wanneer ze stoppen met werken en dat kunnen we helemaal niet zo goed.

Barbara van Beukering  schreef het inspirerende boek: Kruip nooit achter een geranium. Zij signaleert ook een tendens:

Was het leven vroeger op je vijftigste wel zo’n beetje voorbij – kinderen uit huis, man ongeïnteresseerd, geen baan, geen enorme vriendinnengroep (geen wonder dat de midlifecrisis of een depressie toen rond de overgang veel vaker voorkwam) – tegenwoordig ziet onze toekomst er heel anders uit.

De zeventigplussers staan zelfs nog midden in het leven. Ze hoeven niet meer te zorgen en niets meer te bewijzen, ze genieten van hun vrijheid. 

Hedy D'Ancona, Ans Markus en Barbara van Beukering tijdens een paneldiscussie op het Nouveau Matinee

Een paar voorbeelden:

Gerdi Verbeet (66): ‘Toen ik nog Kamervoozitter was, stond er één keer in de zes weken in de agenda: Open Monumentendag. Dan ging ik naar de pedicure, de nagelspecialist, de kapper en de schoonheidsspecialist. Achter elkaar. Een soort wasstraat. En dan kon ik er weer even tegen.’

Neelie Kroes (76): ‘Het kan mij niks schelen dat ik rimpels heb. Die rimpels laten ook zien dat ik kennelijk het een en ander heb meegemaakt.’

Wouke van Scherrenburg (71): ‘Ik wil het liefst 110 worden. Maar niet met kunstgebitten en kunstheupen. Als het een aan elkaar gelast en genageld zooitje wordt, mag het wel eerder ophouden.’

Hedy D’Ancona (80): ‘Ik voel me helemaal niet dertig, ik voel me tachtig. Ik ben blij dat ik me niet dertig voel, ik moet er niet aan denken.

Lees ook: Lessen in de levenskunst van Ans Markus, Hedy D'Ancona en Marianne Mudder

Wanneer is een arbeidsleven voorbij?

"Zelfs onder optimale verhoudingen op de werkvloer kost het mensen moeite om afscheid te nemen van een positie waaraan zij houvast hebben ontleend, zegt psycholoog René Diekstra tegen de krant. "We zijn veel bedrevener in het bereiken van doelen en verwerven van posities dan in het loslaten van dat alles."

Open gesprek

Arbeidspsycholoog Jaap van den Broek onderschrijft dat: ‘Ons brein is van nature lui, dus we kunnen ons maar moeilijk losmaken van de zekerheden en de status die het werk ons biedt. Afscheid, zeker van zichtbare en prestigieuze posities, gaat dus vaak gepaard met verwarring. Met het gevoel controle te verliezen.’

Het is daarom zaak, zegt Renée de Vries van ouderenorganisatie Anbo, dat opdrachtgever en opdrachtnemer ‘op reguliere basis een open gesprek’ met elkaar voeren over de verwachtingen over en weer. ‘Daarbij moet het niet gaan over de leeftijd van een werknemer, maar over wat hij kan en wil.'

Op naar nieuwe avonturen

Dat is bij Philip Freriks in ieder geval niet gebeurd, zoveel is zeker. En toen hij aan tafel bij de talkshow PAUW werd gevraagd of hij nog zou willen doorgaan, was zijn antwoord dan ook gedecideerd: "Nee. Op naar nieuwe avonturen."

Dat hopen we dan maar.

Bron: De Volkskrant. Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Het is vandaag Internationale Vrijwilligersdag. Doe jij al iets onbaatzuchtig? Daar win je zelf ook zeker iets mee. De uitspraak 'wie goed doet, goed ontmoet, is niet voor niets zo actueel.

Natuurlijk zijn er enorm veel dingen die je vrijwillig kan doen. Van rondgaan met de collectebus tot een het organiseren van een event of diner voor het goede doel (dat is dan iets meer in ons straatje).

Random act of kindness

Maar onderschat ook 'random acts of kindness' niet. Dat bloemetje dat je stuurt naar een zieke buurvrouw, ervoor zorgen dat iemand na vakantie in een schoon huis thuis komt, zomaar een kaartje voor die lieve vriendin die even niet zo goed in haar vel zit.

Van dat soort dingen word je zelf ook gelukkiger.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Junya Tsubota (@junyartsubota) op

Dat positieve gevoel straalt ook weer af op de mensen om je heen. Het zogenoemde 'pebble-effect' verspreidt zich als de ringen in het water nadat je er een steen in gooit.

Vrijwilligerswerk is gezond

Volgens onderzoek heeft het uitvoeren van vrijwilligerswerk een positieve invloed op je gezondheid. Dat is nog eens win-win! Hoe dat komt? 

Je lichaam maakt oxytocine aan als je aardig voor iemand doet. Dit stofje stimuleert de aanmaak van stikstofmonoxide in je bloed. Door meer stikstofmonoxide verwijden je bloedvaten en verlaagt de bloeddruk.

Vrijwilligerswerk vergroot je sociale en relationele vaardigheden, je zelfvertrouwen en je eigen sociale banden in de maatschappij. Daardoor heb je minder kans dat verveling toeslaat en je je nutteloos of depressief voelt.

Doordat je je huis uit gaat overdag, kom je sneller aan de benodigde vitamine D. Zeker in de winter is dat belangrijk!

Lees ook: Vitamine D tekort in de overgang? Zo herken je dat

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

De winter kan enorm gezellig zijn met al zijn feestdagen. Toch heeft dit wisselvallige seizoen ook wat nadelen voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan griepjes en verkoudheden die op de loer liggen. Om maar niet te spreken van winterblues. Gelukkig biedt de natuur van alles om de winter happy en gezond door te komen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze 8 theesoorten, die je behoeden voor een winterdip en andere winterperikelen?

1. Kaneelthee voor je weerstand

Kaneelthee is niet alleen erg lekker, maar ook heerlijk verwarmend. Bovendien is deze thee goed voor je weerstand en verdrijft hij ziekteverwekkers.

Heb je last van een beginnende verkoudheid of griep? Neem dan snel een kop warme kaneelthee om te voorkomen dat je écht ziek wordt.

2. Thee van bananenschil tegen je winterdip

Het klinkt gek, maar het schijnt echt te helpen bij een winterdip: thee van bananenschil. De gele schil bevat stofjes die zorgen voor meer gelukshormonen.

Heb je last van winterblues? Dan is het zeker het proberen waard. Lees hier hoe je deze speciale thee klaarmaakt en wat je nog meer kunt doen tegen een winterdip.

3. Zoethoutthee voor verzachting

Deze thee is perfect bij een rauwe keel. Bijvoorbeeld als je verkouden begint te worden. De drank legt als het ware een verzachtend laagje om je zere keel en helpt je de dag door.

Ook bij hoest werkt de thee verzachtend en kalmerend, net als bij verstopte darmen. Een thee om in huis te halen dus!

4. Kamillethee voor ontspanning

Deze thee heeft alles in huis om je gezond de winter door te helpen. Kamille werkt verwarmend, verzacht een zere keel, zuivert aangedane luchtwegen en werkt ontspannend.

Ook je maag en darmen profiteren van de kalmerende en zuiverende werking van dit kruid. Fijn als je een beetje zwaar getafeld hebt.

5. Gemberthee voor je spijsvertering

Nog zo’n verwarmende thee is gemberthee. Deze stimuleert de doorbloeding, geeft je spijsvertering een boost, werkt ontgiftend en versterkt je weerstand. Wat wil je nog meer? Je kunt natuurlijk gemberthee kopen, maar je maakt de thee ook gemakkelijk zelf van verse gember.

Om gemberthee te maken snijd je een paar schijfjes van een gemberwortel af en doe je die in een kopje. Dan giet je er heet water eroverheen en laat je de thee even trekken. Na een paar minuten kun je genieten van het verwarmende effect.

Vind je de smaak wat te scherp of houd je niet van de smaak van gember? Voeg dan minder gember toe, laat de thee minder lang trekken en haal de gemberschijfjes eruit voordat je hem opdrinkt.

Voeg eventueel een lepeltje honing of wat citroen- of limoensap toe of combineer de thee met rooibosthee of groene thee.

6. Pepermuntthee voor de verlichting

Heb je wat te veel genoten van het kerstdiner of de nieuwjaarsborrel en is je maag van streek? Zet dan een kop pepermuntthee. Dat verlicht meteen, waardoor jij je fitter voelt.

7. Brandnetelthee tegen je allergie

Heb je huisstofmijtallergie, dan kun je daar in de winter meer last van hebben. Een natuurlijke remedie daartegen is brandnetelthee. Verwacht niet dat je klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De thee kan wel helpen om allergische symptomen te verzachten, zodat je er minder last van hebt. Probeer het eens!

8. Mariadistel thee tegen de kater

Heb je wat te diep in het glaasje gekeken en voel je je belabberd? Help je lever een handje om alle alcohol uit je lijf te krijgen. Je moet de thee wel een paar dagen drinken om een effect te merken, maar je voelt je dan ook merkbaar beter.

Welke thee kies jij om je gezond & happy te voelen in de winter? Deel het hieronder in de reacties!

Tekst: Annemiek Shrestha - van der Krogt van www.puurfiguur.nl

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in