Eva Jinek en Jennifer Hoffman hebben gisteren 'vakken gevuld' bij Albert Heijn. De presentatrice en de actrice vulden het schap met een fles natuurazijn in de vorm van een vrouwenlichaam. De opbrengst van de verkoop gaat naar Female Cancer Foundation, de stichting die baarmoederhalskanker de wereld uit wil helpen - het liefst voor 2030.

Eva en Jennifer zijn ambassadrices van de stichting die is opgericht door Lex Peters, hoogleraar gynaecologie die lang als tropenarts heeft gewerkt.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Met iets simpels als een fles natuurazijn kun je de levens van 1000 vrouwen redden. 1000 vrouwen. Laat dit alsjeblieft even op je inwerken. Het klinkt als een sprookje, dat weet ik. Precies wat ik zelf ook dacht de eerste keer dat ik het hoorde. Met een paar druppels natuurazijn kunnen vrouwen onder de meest primitieve omstandigheden getest worden op baarmoederhalskanker. Geen ziekenhuis, duur laboratorium of dokter. Alleen een wattenstaafje met een beetje azijn. Deze stip je aan op de baarmoedermond om te zien of er cellen zitten die wijzen op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Mocht dit zo zijn, dan kleurt het weefsel wit. Met een klein beetje stikstof – kost ook niks en is overal ter wereld beschikbaar – brand je de slechte cellen meteen weg. De vrouw is dan genezen. De meeste vrouwen die doodgaan aan baarmoederhalskanker zijn jong en leven in ontwikkelingslanden. Vaak zijn ze ook moeder. Wij kunnen deze vrouwen makkelijk testen en redden, sterker nog: baarmoederhalskanker is de enige vorm van kanker die op dit moment uitroeibaar is. - Jennifer Hoffman en ik zijn al jaren ambassadeur van de Female Cancer Foundation omdat wij willen dat baarmoederhalskanker verdwijnt en omdat wij weten dat het kan. Als je deze prachtige fles koopt bij Albert Heijn, help je ons om een wereld zonder baarmoederhalskanker mogelijk te maken. #miraclelifesavingvinegar #helpbaarmoederhalskankerdewerelduit Foto: Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

Azijn, wattenstaafjes en stikstof 

Peters reist nu de wereld rond met kennis over baarmoederhalskanker en het HPV-virus. Samen met zijn team onderwijst hij lokale verplegers, vroedvrouwen of dorpshoofden in het screenen van vrouwen en in het behandelen van onrustige cellen in de baarmoedermond.

De wapens die Lex heeft in zijn strijd tegen baarmoederhalskanker: een fles azijn, wattenstaafjes en indien nodig stikstof voor een behandeling. "De methode is simpel, maar het is vaak de kennis die ontbreekt," zo valt te lezen op de website van Eva Jinek.

Article continues after the ad

Door een wattenstaafje onder te dompelen in natuurazijn en deze vervolgens aan te stippen op de baarmoedermond kun je die controleren op onrustige cellen. Als het weefsel wit uitslaat, wijst dit op cellen die er niet horen. Met behulp van stikstof worden die gemakkelijk weggebrand.  

Volgens de website redt azijn, een huis-, tuin- en keukenmiddel, 'wereldwijd de levens van vrouwen die verminderde toegang hebben tot gezondheidszorg'.

Presentatrice Eva Jinek: "Baarmoederhalskanker is de enige kankersoort die we op dit moment voor 100 procent kunnen uitroeien." 

Uitstrijkje

Jaarlijks krijgen 500 duizend vrouwen baarmoederhalskanker. Ongeveer de helft overleeft de ziekte niet. De meesten van hen wonen in ontwikkelingslanden. In Nederland krijg je als vrouw tussen de 30 en 60 jaar iedere vijf jaar een uitstrijkje.

Meisjes van 13 jaar kunnen zich laten inenten met het HPV-vaccin dat voor een belangrijk deel beschermt tegen baarmoederhalskanker. Vrouwen in andere delen van de wereld hebben die mogelijkheid niet.

Bali

Jennifer Hoffman bezocht op Bali een vrouw met uitgezaaide baarmoederhalskanker. Jennifer: "Ze vertelde dat ze al jaren bloedde, maar nooit naar de dokter durfde. Dit zijn hele arme mensen die pas veel te laat aan de bel trekken. Vanwege schaamte, geld. Toen ze eindelijk ging was het te laat. Ze is een paar weken later overleden."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

• Life Saving Vinegar • Zo bijzonder en zo normaal tegelijk. In derde wereld landen waar vrouwen baarmoederhalskanker hebben sterft 80%. Onnodig als er, net zoals hier, preventief gescreend zou worden. Baarmoederhalskanker is namelijk voor 100% te voorkomen en te genezen, mits je er op tijd bij bent. Maar de techniek en de middelen die wij hier hebben, hebben ze niet in alle landen. Natuurazijn is goedkoop, overal verkrijgbaar én er is iets magisch aan de hand. Met 1 fles kun je 1000 vrouwen screenen op baarmoederhalskanker. Bijzonder hè. Zo kunnen álle vrouwen geholpen worden, ook de allerarmste. Koop vanaf maandag ónze fles azijn Miracle voor 1 euro 50 bij de Albert Heijn en doneer automatisch aan de Female Cancer Foundation. Help ons baarmoederhalskanker de wereld uit te helpen. Het kan namelijk. 🌎💪🏼 #lifesavingvinegar #helpbaarmoederhalskankerdewerelduit

Een bericht gedeeld door Jennifer Hoffman (@jennifermaryhoffman) op

De speciale azijnfles is voor 1,50 euro te koop. 

Bron: evajinek.kro-ncrv.nl
Beeld: Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in