Verlang je naar wat meer creativiteit in jouw dagelijks leven? Deze drie kunstenaarstips dragen ook bij aan een creatiever leven. En misschien wel interessanter leven... No worries, je hoeft er géén kunstzinnig beroep voor uit te oefenen. 

Creativiteit, hoe meer; hoe beter luidt het devies.

Article continues after the ad

Waarom? Omdat creativiteit nieuwe inzichten geeft, zorgt voor frisse energie, vastgeroeste patronen doorbreekt en je ogen opent voor al het moois (en kleins) om je heen. Creativiteit doet ons goed! 

Wil jij een portie creativiteit aan je drukke leven toevoegen, maar geen tijd om een tekencursus of muziekles te volgen? Laat je inspireren de Amerikaanse schrijver en tekenaar Austin Kleon. 

Tips (en trucjes) die je gemakkelijk in je dagelijkse leven als 40+er kunt toepassen, dankjewel Kleon! 

Kijk 'es goed om je heen

Zó ontdek je patronen die bij jou levensstijl passen. Leef je bijvoorbeeld volgens een bepaalde religie, ben je groot fan van een band of artiest, is er een levenswijze die jou inspireert, ben je gek op het Koningshuis (Máxima in het bijzonder) of heb je iets met de kleur blauw? Of de Aziatische keuken? Kies iets wat goed bij jou past (van hobby tot lievelingseten) en probeer vervolgens dat wat je in jouw omgeving tegenkomt te linken aan jouw ‘ding’. Zo kun je een eigen draai geven aan een op het eerste oog saaie of standaard omgeving.

Do try this at home or at work: met die mindset wordt jouw dagelijkse blokje om (met de hond of je collega) ineens vele malen interessanter en uitdagender. Wedden?

Maak van het gewone het buitengewone

De meest geniale ideeën worden vaak beknopt (en slordig) beschreven op de achterkant van een bierviltje. En de foto’s met de meeste sfeer zijn vaak de exemplaren waarbij je per ongeluk al op het knopje drukte terwijl nog niet iedereen er klaar voor was. Omarm deze 'rommelige momenten'. Streven naar perfectie (in dit geval een picobello PowerPoint presentatie die jouw hersenspinsels vertaalt) heeft geen zin, want wachten op de ideale omstandigheden is niets meer dan wishful thinking.

Als pakkend voorbeeld noemt Kleon het doel dat de Belgische kunstschilder René Magritte nastreefde. Hij wilde met zijn surrealistische werk (hier te bewonderen) de manier waarop we kijken naar de gewone dingen om ons heen nieuw leven inblazen. Zó zet je de eerste stap naar meer creativiteit in je dagelijks leven!

Take it easy en sta vaker stil

Bij grote dingen (zoals: een tienerzoon die op kamers gaat en een career switch op je 40e) máár ook bij kleine dingen. Zoals die heerlijke strandwandeling van afgelopen weekend. Als je altijd maar doorgaat en nooit eens gas mindert (lees: een vakantie boekt) kan je, je onmogelijk verwonderen over de schoonheid, humor en authenticiteit van de kleine dingen in het leven. Om het leven met een creatievere blik te bekijken moet je vaart minderen en soms zelfs even helemaal stil staan. Makkelijker gezegd, dan gedaan. 

Kleon adviseert om te gaan tekenen. Want, zo zegt hij, als je tekent ga je helemaal op in het moment en in dat wat je tekent. Daar hoef je geen kunstenaar voor te zijn; een potlood, een vel papier en je zicht is alles wat je nodig hebt. 

Bron: Happinez.nl | Beeld: iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in