Het is toch dat leuke feestje van verdoving, dat intieme moment met vrienden waarop we ongeremd geheimen delen? Klopt. Maar alcohol blijkt een sluipmoordenaar. Met de nieuwe inzichten wordt het misschien wel tijd om dat geliefde glaasje te laten staan…

Op een mooie zaterdagavond besloot mijn moeder onlangs haar drie dochters, onder wie ikzelf, te trakteren op een fles Chateau d’Yquem, de beroemdste ‘zoete’ wijn ter wereld uit de Sauternes in Frankrijk.

More content below the advertising

Mijn overleden vader had in de jaren zestig en zeventig in de vorige eeuw zes van die flessen gekocht, voor indertijd 75 gulden. Huidige waarde: tussen de 1.100 en 2.000 euro, afhankelijk van het jaar. 

Wij daalden af naar haar kelder, waar we de resterende vier flessen onder een decenniadikke laag stof bekeken. ‘Laten we het oudste jaar nemen,’ zei mijn moeder. Het werd 1966.

Voorzichtig tilden we hem op en brachten we hem naar boven, waar mijn moeder hem moest ontkurken. Ik opperde nog even het stoute plan om die vier flessen te verpatsen, zodat we met z’n vieren een fijne wereldreis zouden kunnen maken, maar er werd te veel gefronst. Die fles moest open.

En terecht natuurlijk. Een moment om nooit te vergeten met de mensen die je liefhebt, weegt niet op tegen de geldelijke waarde die zo’n fles vertegenwoordigt.

Meditatiewijn

Mijn zus Louise had Papillon de Roquefort, een blauwe schimmelkaas, erbij gehaald en een plakje eendenlever. Die twee ingrediënten waren de perfecte match bij dit goddelijke goedje.

Kristallen glazen erbij, foto van pa op tafel en mam schonk eerst een bodempje in. Zou hij na 52 jaar nog goed zijn? Jazeker, dat was ie. Het werd een concert aan smaken, van rijpe mango en abrikozen tot een bittertje van grapefruit en het nootachtige van briochebrood. Het was een meditatiewijn.

We sloten onze ogen om ons te concentreren op het feest dat zich in onze monden afspeelde en huilden tegelijkertijd om onze Bourgondische, leuke vader die er niet meer bij kon zijn.

Du vin & du pain

Three glasses a day keep the doctor away, waren uitspraken toen alcohol nog dat leuke feestje van verdoving was. Waarbij ons centrale zenuwstelsel wordt onderdrukt en we lekker kunnen ontspannen, waarbij remmingen wegvallen en we lekker slap kunnen kletsen met elkaar.

In de vorige eeuw werd alcohol niet alleen aanbevolen om de gezelligheid te bevorderen, het zou ook goed zijn tegen dementie, om de bloedvaten open te houden en de stress te verminderen.

Twee glaasjes rood waren goed voor hart- en bloedvaten. Intussen weten we beter. We drinken gemiddeld zo’n vijf keer zoveel als in de jaren zestig.

Ongeveer tien procent van onze bevolking drinkt overmatig. Vrouwen meer dan 14 glazen per week, mannen meer dan 21. Van de totale bevolking boven de 18 jaar drinkt 40 procent elke dag tenminste een glas. 

De gezellige drinker

‘Drinken is het nieuwe roken’, zegt lifestyle coach Petra Koomen. ‘Alleen, het verschil is dat mensen die stoppen met roken heel stoer worden gevonden, maar mensen die stoppen met drinken als ongezellig worden beschouwd.’

 

Halfonthouder worden

Er is een verschil in de manier waarop mannen en vrouwen drinken. Vrouwen moeten van zichzelf heel veel in het leven. Carrière maken, kinderen opvoeden, man koesteren, vriendinnen behouden, strak lijf ambiëren en bijblijven met de nieuwste boeken en Netflix-series.

Petra: ‘Pff, je wordt moe van die drang naar perfectionisme. Dat zorgt voor onzekerheid, omdat je simpelweg niet aan al die zaken kunt voldoen. Een glaasje om even te ontspannen is dan een logische stap, maar zo rol je wel in een gewoonte die, naar nu blijkt, behoorlijk ongezond is.’

Het besef dat alcohol ongezond is, begint door te dringen

Wat we veertig jaar geleden nog niet wisten, weten we nu wel. Door het gebruik van alcohol is er een grotere kans op het krijgen van verschillende soorten kanker.

Slokdarmkanker, keelkanker, alvleesklierkanker, leverkanker, darmkanker en ja, ook het risico op borstkanker neemt door het gebruik van alcohol met tien procent toe. 

In 2010 kregen 15.000 vrouwen de ziekte, in 2016 waren dat er 17.000, aldus cijfers van TNO. De verwachting is zelfs, dat in 2020 twintigduizend vrouwen de diagnose krijgen.

De meeste mensen denken echter nog steeds dat alcohol alleen slecht is voor je lever. Psychiater René Kahn schreef het boek Op je gezondheid over de gezondheidseffecten van alcohol. Door het schrijven van zijn boek is Kahn ook vaker overgestapt op alcoholloze biertjes en drinkt hij minimaal.

‘Het is een fabel om te denken dat een glas wijn per dag goed is voor je gezondheid. Het besef dat alcohol ongezond is, begint steeds meer door te dringen.’

Mogen we dan helemaal niets meer?

Alleen nog maar boerenkoolsap in de ochtend, smoothies in de middag en water, liefst ook nog met PHplus 9, in de avond? Moeten we de idee verbannen dat alcohol tot de mooie momenten in ons leven behoort?

De trend is nu om halfonthouder te zijn of te worden. In restaurants halve in plaats van hele glazen drinken, vaker de BOB zijn, een paar dagen in de week niet drinken, een Dry January doen, de vijf in de klok naar achteren schuiven en wijn drinken met een lager alcoholpercentage.

In de kelder van mijn moeder liggen nog drie Chateau d’Yquems. Die gaan natuurlijk lekker op, ook al weten we intussen dat alcohol in alle opzichten meer kapotmaakt dan je lief is. Dus gaan we er extra van genieten.

Stoppen of minderen?

De Jellinek-kliniek heeft een test om erachter te komen of je alcoholgebruik zorgelijk is. www.jellinek.nl

Ook niet onbelangrijk:

  • Van alcohol word je dik. Een gram alcohol levert zeven kilocalorieën. Een standaardglas bier of wijn bevat zo’n zeventig kilocalorieën. 
  • Alcohol verlaagt de bloedsuikerspiegel, waardoor je sneller trek krijgt in eten.
  • Je leeft gemiddeld drie jaar korter als je meer dan veertien alcoholische consumpties per week drinkt (voor vrouwen).
  • Alcohol kost de samenleving jaarlijks 2,5 miljard euro. 
  • In de vorige eeuw werd gedacht dat met name rode wijn een wonderingrediënt had: resveratrol. Het is een antioxidant dat in de schil van druiven zit en dat zou beschermen tegen een te hoog cholesterolgehalte en zelfs tegen kanker. Inmiddels blijkt dat een fabel. 

 

 

In Nouveau's Relatiegeheimen vertellen bekende Nederlandse stellen openhartig over hun liefde voor elkaar en wat hen verbindt. Speciaal voor Valentijnsdag hebben we we hier 7 waardevolle lessen uit die bijzondere dubbelinterviews verzameld.

Van Freek de Jonge en Daphne Deckers tot Erik de Vogel en Caroline de Bruijn.

More content below the advertising

1. Vertrouwen niet beschadigen en géén toneel spelen

Hella: ‘De reden dat wij nog altijd zo positief naar elkaar kunnen zijn, is ook dat we het vertrouwen van de ander niet hebben beschadigd. We hebben nooit ons heil buiten de deur gezocht, omdat we ons onbegrepen voelden in ons verdriet. Dat drijft je alleen nog maar verder uit elkaar.’

Freek: ‘Ik denk dat veel mensen in hun relatie sowieso vrij snel aan een toneelstuk beginnen. Ze kijken weg bij ergernissen in plaats van ze uit te spreken. Een kennis zei laatst: “Zo zijn vrouwen nu eenmaal.” Ik dacht: ik weet niet hoe vrouwen nu eenmaal zijn. Zo wil ik daar niet tegenaan kijken.’

Weten hoe Freek de Jonge en Hella elkaar ontmoetten: ‘Ik geloof dat men het liefde op het eerste gezicht noemt.’ Lees het in Relatiegeheimen

2. Samen eten, even inchecken bij elkaar

Richard: ‘Daphne kan heel goed haar schouders ophalen als iemand – ik bijvoorbeeld - iets raars of onredelijks zegt. Ze weet hoe je een relatie leuk moet houden. Wat ik zeker geleerd heb, is aan tafel eten.

Vroeger thuis gebeurde dat nooit. Mijn ouders konden elkaar niet uitstaan, dus dat hielp al niet, en bovendien was ik vaak pas laat klaar met tennissen. Nu weet ik hoe belangrijk het is; aan tafel kun je even inchecken bij elkaar.’ 

Wat Daphne Deckers van Richard Krajicek leerde, lees je hier.

3. Niet bang zijn om gevoelens te tonen

Hester: ‘Als je speelt, ben je rock-‘n’-roll, maar voor de rest ben je een huiselijke man die ’s avonds graag met een glas wijn voor de tv zit. En die niet bang is om zijn gevoelens te tonen. Wel stoer, maar niet macho, daar houd ik van.

We lopen eigenlijk altijd hand in hand en slapen lepeltje-lepeltje. En dan zeg je voor het inslapen: “Mmm, dit is het mooiste moment van de dag.”’

Cesar: ‘Dát en samen wakker worden. Als ik in jouw blije ogen kijk, denk ik: er begint weer een mooie dag.’

Hoe Cesar Zuiderwijk en Hester elkaar leerden kennen en welke tragedie aan de grondslag van hun relatie stond, lees je hier.

4. Behandel elkaar met alle egards van de eerste week

Erik: ‘Om je relatie goed te houden, moet je elkaar blijven behandelen met alle egards van de eerste week. Daar geloof ik heilig in. We maken nogal eens mensen mee die hun partner en plein public afserveren. “Dat doet ie thuis altijd, hoor,” zeggen ze dan met zo’n zucht van: wat moet je ermee?

Behalve ongepast vind ik dat ook heel naar. Je kunt het ergens niet over eens zijn, maar de basis is toch dat je heel veel van elkaar houdt.’

Caroline: ‘We weten inmiddels ook dat je in je felheid dingen vaak erger maakt, waardoor je de ander onnodig triggert. En dat willen we allebei niet.’

Over de ontmoeting van Erik de Vogel en Caroline de Bruijn en hun onvermijdelijke liefde, lees je hier.

5. Keihard werken. Mét hulp.

Frank: ‘Dat ging natuurlijk niet vanzelf, dus daar hebben we keihard aan gewerkt. Met hulp. Ik kan het iedereen aanraden. Als ik zie hoeveel huwelijken er knallen om ons heen, ben ik trots dat wij nog altijd bij elkaar zijn. En dat het alleen maar leuker wordt.’

Eva: ‘Dat we samen al zoveel hebben meegemaakt en doorstaan, vind ik best gaaf. Ik weet nu hoe het voelt om dieper van elkaar te gaan houden en verstrengeld te zijn zonder dat het benauwt.

Hoe het er verder aan toe gaat bij Frank Lammers en Eva thuis, lees je hier.

6. Probeer elkaar niet te veranderen

Jörgen: ‘Ik ben de straathond en Sheila is de waakhond. Zo liggen de rollen. En wat heel belangrijk is: we hebben beloofd dat we elkaar nooit zullen veranderen. Dat zie je zo vaak als mensen wat verder zijn in een relatie en het leidt alleen maar tot ellende.

Maar veel bepalender voor wie wij zijn, is wat we van onze ouders hebben meegekregen. Je begint met elkaar en je maakt het met elkaar af. Dat gold voor hen en dat geldt ook voor ons.’

Sheila en Jörgen Rayman vertellen hier verder over wat hen verbindt en hoe ze een moeilijke periode in hun relatie doorstonden.

7. De enige zinvolle houding is dat je het gewoon laat gebeuren

Adelheid: ‘Je geeft je over aan de elementen en kijkt hoe dingen zich ontvouwen. Voor mij zit het leven net zo in elkaar, vol onverwachte wendingen. Want je kunt wel denken dat je controle hebt, maar die héb je niet. Ook niet als je alles onderbrengt in veilige formats.

Wie ben ik? Géén idee. Wat is een relatie, een huwelijk? No f*cking clue, eigenlijk. De enige zinvolle houding is dat je het gewoon laat gebeuren.’

Titus, enthousiast: ‘Prachtig! Ik hou zo veel van haar als ze zo praat!’

Adelheid Roosen en Titus vertellen verder over hoe ze elkaar ontmoetten en wat hun verbindt in Nouveau’s Relatiegeheimen van deze maand.

Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

We spraken Karin Bloemen voor onze rubriek Smaakmaker en we moesten echt even met onze ogen knipperen. Want wat is zij knap afgevallen! Deze maand lees je alles over de flamboyante zangeres én vertelt ze hoe ze die kilo's is kwijtgeraakt. Alvast een voorproefje:

Mee bezig

More content below the advertising

‘Mijn show Souvenirs en mijn autobiografie. Daarnaast heb ik het druk met verschillende concerten en projecten.’

Inspiratie

‘Het leven zelf. Het is belangrijk om open te blijven staan voor nieuwe ideeën.’

Boeken 

‘Een schitterend gebrek en De Zwarte met het Witte Hart van Arthur Japin.’

Kilo's afgevallen

‘Door mijn vak ben ik me erg bewust van m’n uiterlijk. Dus draag ik al 29 jaar mooie jurken van Jan Aarntzen en doet Esther Oosterbeek mijn visagie. Ik ben flink aan het kuren met Alizonne om af te vallen. Ik heb vorig jaar twee nieuwe knieën gekregen en wil graag iets lichter zijn.’

Geur

‘L’eau d’Issey van Issey Miyake.’ 

Kunst

‘Muziek, de zang van Ella Fitzgerald en Maria Callas, maar ik hou ook van dans en beeldende kunst en ik kan me tranen lachen om Hans Teeuwen.’

Passie 

‘Optreden vervult mijn behoefte om mensen te vermaken. Mijn hartstocht zit natuurlijk ook in de liefde voor m’n man en kinderen. Zonder hen ben ik niets waard.’

Grote held

‘Nelson Mandela. Hij heeft laten zien wat één mens kan beteken voor miljoenen, zonder er zelf “beter” van te worden. Zijn woorden, zijn wijsheid en liefde hebben mij voor altijd geraakt.’

Wat Karin's favoriete restaurants zijn, het meest indrukwekkende optreden dat ze ooit zag, haar favoriete kledingmerken én haar guilty pleasures: Je leest het deze maand in Nouveau.

Nu in de winkel!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in