Door het vertellen van leugentjes om bestwil, activeer je het gebied in je hersenen waardoor je grotere leugens ook makkelijker vertelt.

Dit blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Neuroscience. 

Uit het onderzoek blijkt dat je amygdala, verantwoordelijk voor je moreel besef, aangeeft dat liegen niet goed is. Hoe vaker je kleine leugentjes vertelt, hoe minder dat gedeelte van je hersenen getriggerd wordt.

Escalatie

Dokter Tali Sharot, een van de onderzoekers: "Als we voor persoonlijk gewin liegen, produceert onze amygdala een negatief gevoel waardoor de mate waarin we bereid zijn te liegen, beperkt wordt.

Deze reactie verdwijnt echter als we doorgaan met liegen. Hierdoor kunnen leugentjes om bestwil leiden tot het vertellen van grotere leugens."

Bron: NU.nl. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Tijdens de Nouveau Matinee was filosoof Lammert Kamphuis een van de inspirerende sprekers. Zijn ‘Filosofie voor een weergaloos leven’ is al aan de vijfde druk toe. Speciaal voor Nouveau geeft hij 5 levenstips voor het geluk van 50+.

1. Blijf spelen

Volgens de Nederlandse denker Johan Huizinga zijn wij spelende wezens (homo ludens). Dit betekent dat mensen, in tegenstelling tot dieren, veel dingen doen die niet nodig zijn, maar waar we lol in hebben.

Het risico is dat we na onze kindertijd deze speelsheid verliezen. Dus blijf spelen! Flirt een beetje als je op straat loopt, neem eens een andere route naar huis en laat vóór een presentatie je collega jou een ongebruikelijk woord opgeven dat je moet gebruiken. 

2. Pas op met hoge verwachtingen

Ons gevoel van tevredenheid is het resultaat van onze verwachtingen en de werkelijkheid. Hoe lager onze verwachtingen, hoe eerder we tevreden zijn.

De Nederlandse dichter J.C. Bloem schreef ooit: "Alles is veel voor wie niet veel verwacht." Een prettige relativering in een tijd waarin we juist van constant te horen krijgen dat alles mogelijk is.

3. Wandel eens over een begraafplaats

Een vreemd advies, maar volgens veel filosofen is het gezond om af en toe stil te staan bij je sterfelijkheid. Dit helpt je om scherper in te zien wie en wat je leven de moeite waard maken en daar al je aandacht aan te besteden.

En waar kun je nu beter stil staan bij je eindigheid dan op een begraafplaats?

4. Bevraag het vanzelfsprekende

We zitten vaak vast in vanzelfsprekende routines en overtuigingen. Ga eens op zoek naar iets waar eigenlijk niemand in jouw omgeving aan twijfelt, en ga juist dat betwijfelen.

Bijvoorbeeld, waarom gaan we in bussen en treinen als er nog genoeg plek is niet gezellig naast andere passagiers zitten? Je zult merken dat je er creatief van wordt in je denken!

5. Voer een eerlijk gesprek met je beste vriend(in)

Voor de filosoof Philodemus is het kenmerk van ware vriendschap dat we alles tegen elkaar durven te zeggen, ook pijnlijke dingen. Hoeveel durf jij aan je hartsvriend(in) te vertellen?

Ga eens een gesprek aan met je beste vriend(in) waarin je iets vertelt wat je nog nooit hebt durven vertellen.

Één voorwaarde: doe dit wel met het oog op het welbevinden van de ander!

Wil je meer lezen over Lammert? In Nouveau staat deze maand een interview met deze fijne filosoof. Nu in de winkel!

Lammert's boek Filosofie voor een weergaloos leven is ook een aanrader!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Wie op jonge leeftijd zijn blindedarm is kwijtgeraakt, lijkt 19 procent minder kans te hebben om later de ziekte van Parkinson te krijgen. De Volkskrant pakte uit met een artikel over de opmerkelijke uitkomst van wetenschappelijk onderzoek.

De studie die in Zweden werd uitgevoerd onder 1,7 miljoen Zweden bevestigt het vermoeden dat ziekte in de darmen begint. Als parkinson toch toeslaat, is dat gemiddeld 3,6 jaar later dan bij patiënten die nog wel hun blindedarm hebben.

En dat niet alleen, bij patiënten van wie de zenuwbaan tussen de darmen en het brein is doorgesneden, vanwege maagproblemen, hebben 40 procent minder kans om parkinson te krijgen.

Studie van het jaar

Neuroloog en parkinson-expert Bas Bloem van het Radboudumc vindt het onderzoek ‘de studie van het jaar’, zo meldt de krant. ‘Dit is qua omvang en werkwijze een onvergelijkbaar degelijke studie.’

Bij mensen van het platteland daalt de kans op parkinson met 25 procent als op jonge leeftijd de blindedarm is verwijderd, in de stad is dat 19 procent. Daarmee zitten ook pesticiden opnieuw in het verdachtenbankje als het om parkinson gaat. De blindedarm is één van de aanjagers van het immuunsysteem als er gifstoffen het lichaam binnendringen.

Preventief verwijderen?

Preventief de blindedarm verwijderen is overigens geen optie, benadrukt Bloem. ‘Wel wordt het nu interessant om te kijken hoe met bijvoorbeeld voeding de samenstelling van de darmbacteriën beïnvloed kan worden om hiermee het risico op parkinson te verminderen.’

Het verwijderen van de blindedarm beschermt overigens niet bij de twee erfelijke vormen van parkinson die de onderzoekers onder de loep namen.

Lees heel het artikel

Beeld: iStock. Bron: De Volkskrant

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in