De Nouveau-redactie pakt hondstrouw de trap in plaats van de lift als we gezamenlijk gaan lunchen (ja, ook de terugweg!). En dit is slechts één manier om dagelijks meer stappen te zetten. Kun je de keren dat je 10.000 stappen per dag aantikt (je weet wel, als je bij een festival bent of een stedentrip maakt) op één hand tellen? Nou en, volgens nieuw onderzoek hoef je helemaal niet zoveel stappen te zetten (het mag natuurlijk wel) om langer te leven. 

Het onderzoek

Voor een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift JAMA Internal Medicine, werden bijna 17.000 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar (!) geanalyseerd. 4 jaar lang werd het aantal stappen die ze zetten bijgehouden en wat bleek? Bij vrouwen die per dag minstens 4.400 stappen zetten - wat veel minder is dan het standaardadvies van 10.000 - lag het sterftecijfer 41% lager dan bij vrouwen die gemiddeld slechts 2.700 stappen zetten. Haalden ze per dag 7.500 stappen of meer, dan daalde het sterftecijfer nog meer.

Elke dag 10.000 stappen zetten, lijkt misschien een grote uitdaging, maar 4.400? Appeltje, eitje! Loop je een gematigd tempo, dan zet je ongeveer 100 stappen per minuut, omgerekend betekent dat 44 minuten wandelen per dag om je doel te bereiken. Wandelen naar (en in) de supermarkt plus terug, een rondje (of twee) met de hond - noem het maar op. 

Geslaagde marketingzet

Terugkomend op die 10.000 stappen per dag... Dat 'gezondheidsadvies' hebben we zo in onze oren geknoopt, maar klopt het wel? Blijkbaar toch niet helemaal.

Article continues after the ad

Het idee werd in 1960 gelanceerd door een Japanse wandelclub, die een soort stappenteller op de markt wou brengen. Het apparaatje heette ‘man-po-kei’. Vrij vertaald is dat 10.000-stappen-meter. Het gebruik van de slogan ‘Zet elke dag 10.000 stappen’ was dus eigenlijk niets meer dan een slimme marketingtruc. 

“Andere stappenteller-bedrijven namen de slogan over, waardoor het idee van de 10.000 stappen per dag al snel immens populair werd. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs voor”, reageert Elroy Aguiar, een postdoctorale onderzoeker aan de School of Public Health and Health Sciences aan de universiteit van Massachusetts Amherst. “Dit zogezegd magische getal is nergens op gebaseerd. Ik heb zo’n vermoeden dat zulke bedrijven wel weten dat de gemiddelde mens ongeveer 6.000 stappen per dag zet. En ze hebben een willekeurig doel gekozen dat net een tikje hoger ligt: 10.000 dus.” 

Bron: Well+Good, HLN.be | Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in